Εφημερίδα της Νότιας Κορέας ζητά πυρηνικά!

Εφημερίδα της Νότιας Κορέας ζητά πυρηνικά!

Μια νοτιοκορεατική εφημερίδα ζήτησε σήμερα από τη Σεούλ να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία της για τη σχέση της χώρας με την Ουάσινγκτον μία ημέρα μετά την έκτη πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας.

Η Πιονγκγιάνγκ προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από τη διεθνή κοινότητα πραγματοποιώντας χθες την έκτη πυρηνική της δοκιμή, την πιο ισχυρή μέχρι τώρα. Η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε δοκιμή μιας βόμβας υδρογόνου, η οποία μπορεί να τοποθετηθεί στην κεφαλή ενός διηπειρωτικού, βαλλιστικού πυραύλου.

Από την πλευρά της η Νότια Κορέα, όπου βρίσκονται 28.500 Αμερικανοί στρατιώτες, απαγορεύεται να αναπτύξει στρατιωτικό πυρηνικό πρόγραμμα βάσει της συμφωνίας που συνήφθη το 1974 με τις ΗΠΑ, οι οποίες σε αντάλλαγμα έχουν δεσμευθεί να την προστατεύουν με την «πυρηνική τους ομπρέλα».

Ωστόσο η πυρηνική απειλή είναι πιο έντονη από ποτέ και γι’ αυτοί κάποιοι Νοτιοκορεάτες τάσσονται υπέρ της ακύρωσης της συμφωνίας.

«Τη στιγμή που τα πυρηνικά όπλα βρίσκονται πάνω από το κεφάλι μας, δεν μπορούμε να εξακολουθήσουμε να εξαρτόμαστε από την πυρηνική ομπρέλα των ΗΠΑ», έγραφε στο κεντρικό της άρθρο η εφημερίδα Donga Ilbo.

Ο αμερικανικός στρατός είχε εγκαταστήσει πυρηνικά όπλα στη Νότια Κορέα μετά τον πόλεμο της Κορέας (1950-53),όμως τα απέσυρε το 1991 όταν Βόρεια και Νότια Κορέα είχαν εκφράσει την πρόθεσή τους για αποπυρηνικοποίηση της χερσονήσου.

Πλέον αυτή η συμφωνία είναι κενή νοήματος, εκτιμά η Donga Ilbo.

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος να επιμένουμε σε αυτή τη συμφωνία», καθώς πλέον ζούμε «την αποπυρηνικοποίηση της Νότιας Κορέας» και όχι «την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου», τονίζει η εφημερίδα.

Η Σεούλ, συνεχίζει η εφημερίδα, δεν θα πρέπει να διστάσει να επιτρέψει την επιστροφή των αμερικανικών, τακτικών, πυρηνικών όπλων, καθώς και να ξεκινήσει την ανάπτυξη δικών της.

Μετά τη χθεσινή, νέα πυρηνική δοκιμή από τη Βόρεια Κορέα ο πρόεδρος της Νότιας Μουν Τζε-ιν ζήτησε να συζητηθεί το ενδεχόμενο «ανάπτυξης των πιο ισχυρών στρατηγικών στρατιωτικών μέσων του αμερικανικού στρατού», χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Αν και κάποιοι εκτίμησαν ότι με αυτό τον τρόπο αναφερόταν στα αμερικανικά πυρηνικά όπλα, το γραφείο του Μουν επανέλαβε την επίσημη θέση της Νότιας Κορέας υπέρ της αποπυρηνικοποίηση της χερσονήσου.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter