Εφιάλτης στον δρόμο για τις κάλπες

Εφιάλτης στον δρόμο για τις κάλπες

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εκμεταλλευόμενος τη μιντιακή υπεροπλία που διαθέτει (ενισχύεται μάλιστα από διαφημίσεις εκατομμυρίων παρότι το κόμμα του είναι χρεωμένο), έχει επιλέξει να εμφανίζεται σε πλαδαρές συνεντεύξεις που τον εμφανίζουν ως τηλεοπτική περσόνα και όχι ως πολιτικό από τον οποίο εξαρτάται το μέλλον της χώρας.

Οι εμφανίσεις του είτε είναι σε πρωινάδικα είτε σε προστατευμένο δημοσιογραφικό περιβάλλον. Μετά την εμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα στον Σκάι, σε ένα καθόλου φιλικό δημοσιογραφικό περιβάλλον, ζητήσαμε από τον αρχηγό της ΝΔ να κάνει το ίδιο, να δεχτεί δηλαδή να απαντήσει σε ερωτήματά μας τα οποία μάλιστα δημοσιοποιήσαμε προκαταβολικά. Ο κ. Μητσοτάκης δεν το έκανε. Είναι εμφανές ότι καθημερινά επιχειρεί να βρεθεί μακριά από ερωτήσεις που θέτουν θέματα προγραμματικών δεσμεύσεων. Προτιμά να εμφανίζεται με μεσσιανικού τύπου διαβεβαιώσεις ότι θα φτιάξει τα πάντα όταν αναλάβει την εξουσία, χωρίς να προχωρά σε λεπτομέρειες και κυρίως σε κοστολόγηση των μέτρων του. Πίσω από την κουρτίνα ωστόσο μέρα με τη μέρα εμφανίζεται το σκοτάδι. Δεν θα δώσει 13η σύνταξη, δεν θα μειώσει τη φορολογία, θα φέρει νέο μνημόνιο, θα χτυπήσει τελικώς τον αδύναμο. Δεν είναι τυχαίο ότι στο πολυτελές προεκλογικό της πρόγραμμα της ΝΔ δεν υπάρχει ούτε μία λέξη για το τι θα κάνει για το ασφαλιστικό. Είναι η πρώτη φορά που κόμμα παραβλέπει ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα, επειδή απλώς η μόνη πρόβλεψη για το ασφαλιστικό είναι η απόδοση της λειτουργίας του σε ιδιώτες και ασφαλιστικές. Παρά την προσπάθεια να κρυφτούν οι πολιτικές διαθέσεις και τα μέτρα, τόσο ο Μητσοτάκης όσο και τα στελέχη της ΝΔ με διαρκή στιγμιαία λάθη περιγράφουν όσα σκοπεύουν να κάνουν. Τα συγκεντρώσαμε σε μια συνέντευξη με τον Κυρ. Μητσοτάκη που δεν δόθηκε ποτέ, αλλά περιγράφει επισήμως τις διαθέσεις του. Απολαύστε όσα έχουν πει και καταλάβετε γιατί δεν θα μας έδινε ποτέ συνέντευξη.

Εχετε υποσχεθεί άμεσα μειώσεις φόρων για τις επιχειρήσεις ούτως ώστε να δοθεί «ανάσα στη μεσαία τάξη». Θα μειώσετε και την προκαταβολή φόρου για τις επιχειρήσεις, που είναι στο 100%, καθώς και τον ΦΠΑ;

Κυριάκος Μητσοτάκης (Alpha, 3/7/2019): «Οχι, δεν έχουμε αυτήν τη στιγμή στο σχέδιό μας να αλλάξουμε το θέμα της προκαταβολής γιατί θα δημιουργήσει –και το ξέρετε πολύ καλά– μια άμεση ταμειακή επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό την οποία δεν την αντέχουμε. Εχουμε όμως πρόθεση να μειώσουμε σταδιακά τον φόρο στις επιχειρήσεις στο 20% εντός μιας διετίας».

Κυρ. Μητσοτάκης (Κρήτη ΤV, 23/6/2019): «Εγώ δεν είπα ότι το 2020 θα μειώσω τον ΦΠΑ. Θα μειώσω τον ΦΠΑ μόνο στην εστίαση συνολικά. Αλλά για να καταλήξουμε, πλην του υποκατώτατου συντελεστή ο οποίος διατηρείται, σε δύο συντελεστές ΦΠΑ στο 22% και 11%, αυτό θα το κάνουμε στο δεύτερο μισό της θητείας μας».

Εχετε σκοπό να διατηρήσετε τη 13η σύνταξη που θέσπισε η σημερινή κυβέρνηση ή θα την καταργήσετε;

Κυρ. Μητσοτάκης (Αnt1, 1/5/2019): «Αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει δυνατότητα για 13η σύνταξη. Σήμερα θα ήταν λαϊκισμός να σταθώ απέναντι στους συνταξιούχους, που σέβομαι τον πόνο τους, πως σας τάζω 13η σύνταξη. Δεν θα το κάνω γιατί η ελληνική οικονομία δεν το αντέχει».

Κυρ. Μητσοτάκης (Star, 19/6/2019): «Η έκτακτη στήριξη (σ.σ.: 13η σύνταξη) που δόθηκε φέτος πρόθεσή μας είναι να τη διατηρήσουμε και του χρόνου και να είναι μια τακτική έκτακτη στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων».

Κυρ. Μητσοτάκης (Αlpha, 3/7/2019, απάντηση στη διευκρινιστική ερώτηση του δημοσιογράφου Αντώνη Σρόιτερ «Αρα δεν δεσμεύεστε ότι θα το δίνετε αυτό το επίδομα;»): «Αυτή είναι η πρόθεσή μου και πιστεύω ότι τα νούμερα θα βγουν. Αλλα είναι τα δημοσιονομικά με 2% και άλλα με 4% ανάπτυξη. Εάν δεν πετύχουμε τον στόχο του 4% ανάπτυξη, που θα είναι μια ανάπτυξη που θα έρθει με επενδύσεις και όχι με κατανάλωση και δανεικά, είναι προφανές ότι δεν θα μπορέσουμε να πετύχουμε τους στόχους μας συνολικά για την εφαρμογή του προγράμματος. Είμαι απολύτως ειλικρινής» (σ.σ.: ο μέσος όρος ανάπτυξης στην ΕΕ για το 2020 προβλέπεται 1,5%).

Τι αλλαγές προτίθεστε να κάνετε στις εργασιακές σχέσεις προκειμένου να δώσετε ώθηση στην ανάπτυξη; Και συγκεκριμένα με τις ημέρες και ώρες εργασίας;

Κυρ. Μητσοτάκης (ομιλία στον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας, 8/5/2019): «Σήμερα οι εργαζόμενοι μπορεί να αλλάξουν όχι μόνο δουλειά αλλά και κλάδους πολλές φορές στον εργασιακό τους βίο. Το κλασικό “δυτικό” ωράριο 9 με 5, στην ίδια δουλειά, να παίρνει κανείς σύνταξη από την ίδια δουλειά, από αυτή στην οποία ξεκίνησε, αυτό είναι μάλλον ξεπερασμένο».

Κυρ. Μητσοτάκης (διακαναλική συνέντευξη, 12/5/2019): «Οταν μια επιχείρηση –αναφέρω συγκεκριμένα παραδείγματα– συμφωνεί με τους εργαζόμενους, συμφωνεί με επιχειρησιακή σύμβαση να πάει από πενθήμερο σε επταήμερο με τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων και με πολύ καλύτερες απολαβές από ό,τι θα είχαν πριν και με αυξημένα δικαιώματα και συμφωνούν τα δύο μέρη, δεν κάνουμε τίποτε άλλο από το να αναγνωρίζουμε ότι είμαστε σε έναν κόσμο που αλλάζει και εργαζόμενοι και επιχειρήσεις και κράτος να προσαρμοστούν σε αυτήν τη νέα πραγματικότητα».

Και… η κωλοτούμπα

Κυρ. Μητσοτάκης (Αlpha, 3/7/2019): «Μίλησα για επταήμερη λειτουργία, ποτέ για επταήμερη εργασία. Δεν θα συμμετέχω σε προπαγάνδα fake news του ΣΥΡΙΖΑ».

Τι αλλαγές σχεδιάζετε να κάνετε στο ασφαλιστικό, μιας και καταγγέλλετε ως απαράδεκτο τον νόμο Κατρούγκαλου; Θα μπουν και ιδιώτες στο πλάνο;

Kώστας Καραγκούνης, βουλευτής ΝΔ (news247, 7/9/2018): «Θα ανατρέψουμε τον νόμο Κατρούγκαλου που ούτως ή άλλως θα είναι προς όφελος των συνταξιούχων – αυτό είναι σίγουρο και το ξέρει ο κόσμος. Από εκεί και πέρα θα δώσουμε τη δυνατότητα –το είπε η ΝΔ, το είπε ο Μητσοτάκης– της επικουρικής ασφάλισης από έναν προσωπικό κουμπαρά, έναν ατομικό κουμπαρά, θα δώσουμε και αυτή τη δυνατότητα. Ο πρώτος που εφάρμοσε αυτό το σύστημα, που ήταν το πιο επιτυχημένο παγκοσμίως, το εφάρμοσε ο δικτάτορας Πινοσέτ στη Χιλή. Ισχύει στην Ευρώπη, ισχύει και στην Αμερική» και πρόσθεσε: «Θα δοθεί η δυνατότητα επικουρικής ασφάλισης από τον ατομικό κουμπαρά. Βεβαίως χρειάζονται προϋποθέσεις, ώστε να καλύπτονται και να εξασφαλίζονται τα χρήματα. Σε κάθε περίπτωση μιλάμε για μια άλλη φιλοσοφία του ασφαλιστικού συστήματος».

Μαρία Σπυράκη, ευρωβουλευτής, πρώην εκπρόσωπος Τύπου ΝΔ (news247, 9/9/2018): «Η πρόταση της ΝΔ έχει αποτυπωθεί από τον κ. Μητσοτάκη και θα αναλυθεί στη ΔΕΘ. Περιλαμβάνει τρεις διακριτούς πυλώνες: Πρώτος πυλώνας υποχρεωτικός και ανταποδοτικός. Εκεί οι ασφαλισμένοι θα καταβάλλουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές και οι εργοδότες, προκειμένου να υπάρχει η λεγόμενη ανταποδοτική σύνταξη· είναι ένας πυλώνας δημόσιος και ανταποδοτικός. Δεύτερος πυλώνας: κεφαλαιοποιητικό. Εκεί οι ασφαλισμένοι θα καταβάλλουν το 7% για την επικουρική σύνταξη, υποχρεωτικώς επίσης. Ο ασφαλισμένος θα έχει τη διακριτική ευχέρεια να επιλέξει αν θέλει αυτό τον προσωπικό κουμπαρά να τον φτιάξει στο ταμείο του ή αν θέλει αυτό τον προσωπικό κουμπαρά να τον φτιάξει σε μια ιδιωτική ασφαλιστική η οποία θα ελέγχεται από το δημόσιο και θα επιτηρείται από το δημόσιο. Τρίτος πυλώνας, προαιρετικός: αν ο ασφαλισμένος θέλει να επενδύσει και άλλα χρήματα για τα γεράματά του προκειμένου να κάνει αποταμίευση σε έναν τρίτο πυλώνα στην ιδιωτική ασφάλιση, αυτό μπορεί να το κάνει”.

Κυρ. Μητσοτάκης (Real FM, 4/7/2019): «Είναι άξιο απορίας γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αντιλαμβάνεται ότι ειδικά οι νέοι ασφαλισμένοι για την επικουρική τους σύνταξη θέλουν και πρέπει να έχουν μεγαλύτερη αυτονομία στη διαχείριση των δικών τους εισφορών και προφανώς υπάρχουν μεταβατικές διατάξεις… Αυτό το οποίο περιγράφουμε το οποίο δίνει περισσότερα κίνητρα στον νέο εργαζόμενο να είναι ασφαλισμένος και να ξέρει ότι κάποια στιγμή έχει στη διάθεσή του έναν ιδιωτικό κουμπάρα συμπληρωματικής ασφάλισης, ο οποίος θα του δώσει τη δυνατότητα να έχει μια αξιοπρεπή επικουρική σύνταξη μετά από 35-40 χρόνια. Αυτό είναι κάτι το οποίο γίνεται σε όλα τα σοβαρά ασφαλιστικά συστήματα του κόσμου».

Παρατηρείται διγλωσσία της ΝΔ σχετικά με το θέμα των συμβασιούχων. Τελικά μπορείτε να μας πείτε ποιο ακριβώς είναι το πλάνο της ΝΔ για τους συμβασιούχους;

Κυρ. Μητσοτάκης, (Alpha, 3/7/2019): «Οι συμβασιούχοι θα χρησιμοποιούνται ανάλογα με τις πραγματικές ανάγκες του δημοσίου. Δεν μπορούμε να προσλαμβάνουμε αβέρτα συμβασιούχους. Να τους κλείνουμε το μάτι, να τους λέμε θα σας μονιμοποιήσουμε, όταν αυτό παραβιάζει ανοιχτά το σύνταγμα. Το ξέρετε κι εσείς καλά ότι το κόστος μισθοδοσίας του δημοσίου τα τελευταία τέσσερα χρόνια αυξήθηκε κατά 2 δισ. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Πρέπει να μπει ένα φρένο σε αυτό. Γιατί το κράτος ξαναμεγαλώνει. Και δεν μεγαλώνει κατ’ ανάγκην με τον καλύτερο τρόπο για τον Ελληνα πολίτη, διότι δεν γίνονται προσλήψεις εκεί που πραγματικά τις χρειαζόμαστε».

Τι θα κάνετε με τα επιδόματα τη στιγμή που καταγγέλλετε ως τριτοκοσμική την κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης;

Κυρ. Μητσοτάκης ( RAI, 30/11/2018): «Οι νέοι δεν μου ζητούν ούτε επιδόματα ούτε ευκαιριακή απασχόληση στο δημόσιο. Ευκαιρίες μου ζητούν για να φτιάξουν τη ζωή τους».

Ολγα Κεφαλογιάννη ( Ant1, 9/6/2019): «Αυτό που λέτε για τα επιδόματα είναι ανοίκειο για μια χώρα δυτική. Επιδοματικές λογικές έχουν χώρες της Λατινικής Αμερικής που δεν έχουν παράδοση στο κοινωνικό κράτος. Φτωχοποιήσατε τους Ελληνες για να λέτε ότι με τα επιδόματα θα πρέπει να έρχονται και να σας ψηφίζουν στις κάλπες. Εμείς μιλάμε για ανάπτυξη».

Και… η κωλοτούμπα

Κυρ. Μητσοτάκης (Σκάι, 1/7/2019): «Δεν κόβεται κανένα επίδομα… Οικογενειακά επιδόματα, στεγαστικά επιδόματα, προνοιακά επιδόματα, δεν κόβεται κανένα επίδομα».

Ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης δεσμευόσασταν για την ολοκλήρωση 15.000 απολύσεων στο δημόσιο. Πριν από περίπου έναν χρόνο λέγατε ότι αν γίνετε κυβέρνηση θα εφαρμόσετε τον κανόνα 1 προς 5 στους δημόσιους υπαλλήλους. Τελικά, τι πραγματικά ισχύει;

Κυρ. Μητσοτάκης (Flash 99, 23/7/2012): «Οι απολύσεις στο δημόσιο δεν πρέπει να θεωρούνται ταμπού από το ελληνικό πολιτικό σύστημα σε μια εποχή όπου ο ιδιωτικός τομέας δυστυχώς έχει σηκώσει όλο το βάρος…».

Κυρ. Μητσοτάκης (Ant1, 19/1/2015): «Εφόσον επανεκλεγούμε, θα ολοκληρωθεί ο κύκλος των 15 χιλιάδων απολύσεων».

Κυρ. Μητσοτάκης, («Το Βήμα της Κυριακής», 14/7/2013): «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι για καθεμία από τις 15.000 υποχρεωτικές αποχωρήσεις θα προσλαμβάνεται με αξιοκρατικά κριτήρια ένας νέος άνθρωπος με προσόντα και δυνατότητα πραγματικής προσφοράς σε τομείς όπως για παράδειγμα η υγεία, όπου υπάρχουν πραγματικές και επείγουσες ανάγκες».

Κυρ. Μητσοτάκης (σε συνάντηση με εκπαιδευτικούς το 2014): «Αν πρέπει να απολυθούν κάποιοι, γιατί να μην απολυθούν και εκπαιδευτικοί;

– Γιατί τους χρειαζόμαστε.

– Α ναι; Ολους; Αφήστε. Γιατί δεν καταλαβαίνω γιατί δεν πρέπει να απολυθούν εκπαιδευτικοί».

Κυρ. Μητσοτάκης (Alpha, 4/11/2018): «Δεν θα κάνουμε απολύσεις. Αλλά θα προσλαμβάνουμε έναν δημόσιο υπάλληλο για κάθε πέντε που θα φεύγουν. Και θα δώσουμε τέλος στη στρατιά των συμβασιούχων… Το δημόσιο πρέπει να προσλαμβάνει εκεί που έχει πραγματικά ανάγκη».

Λευτέρης Αυγενάκης, γραμματέας ΝΔ (Ant1, εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», 13/5/2019, απάντηση στην ερώτηση του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Σκουρλέτη: «Λέτε να φεύγουν πέντε από το δημόσιο και να προσλαμβάνεται ένας. Ναι ή όχι;»): «Πού το είδατε αυτό γραμμένο; Ψεύδεστε… Δεν έχει πει ποτέ η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης για απολύσεις στο δημόσιο…».

Κυρ. Μητσοτάκης (Open Beyond, εκπομπή «Ωρα Ελλάδος», 13/6/2019): «Κοιτάξτε να δείτε, μπορούμε να ξεφύγουμε από το 1 προς 5; Ναι, μπορούμε να ξεφύγουμε από το 1 προς 5. Εάν η οικονομία αναπτυχθεί με τους ρυθμούς που προβλέπουμε, θα μπορούμε να κάνουμε περισσότερες προσλήψεις από το 1 προς 5. Δεν ξέρω αν μπορούμε να φτάσουμε στο 1 προς 1, θα προσλαμβάνουμε όμως εκεί που πραγματικά υπάρχει ανάγκη…».

Μιλάτε για φοροελαφρύνσεις και παροχές, συντάξεις που δεν θα κοπούν, ενώ υποψήφιοί σας αλλά και προβεβλημένα στελέχη του κόμματός σας έχουν προαναγγείλει νέο μνημόνιο καθώς και αφαίμαξη των χρημάτων του λαού για χάρη των τραπεζών. Τι ισχύει τελικά;

Μπάμπης Παπαδημητρίου, δημοσιογράφος Σκάι, υποψήφιος ΝΔ (2/7/2019, Real FM): «Ο Μητσοτάκης, εφόσον ο λαός τού δώσει την εντολή, θα πάει σε κάτι πολύ απλό, σαν και αυτό που έκαναν τα υπόλοιπα κράτη που βγήκαν από μνημόνια: θα πάμε σε μια πιστοληπτική γραμμή». Για να απαλλαγούν οι τράπεζες από τα «κόκκινα» δάνεια θα χρησιμοποιηθεί «ένα μεγάλο κομμάτι από τα κεφάλαια που έχει δεσμεύσει ο πρωθυπουργός σε αυτό το μαξιλάρι 37 δισ. Ευρώ».

Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, βουλευτής ΝΔ (4/7/2019, Ant1): «Αυτό που είπε ο κ. Παπαδημητρίου είναι κάτι το οποίο νομίζω ότι το ακούνε όλοι πολύ σοβαρά. Και αυτό λέει ότι τα 37 δισ. που έχει παρκαρισμένα η χώρα στο Λουξεμβούργο αυτήν τη στιγμή να τα αξιοποιήσουμε για να ξεκαθαρίσει πολύ γρήγορα το θέμα των “κόκκινων” δανείων».

Κώστας Κουκοδήμος, βουλευτής Πιερίας ΝΔ (15/2/2019, Flash Radio 99): «Τον Οκτώβριο (σ.σ.: δεν είχαν ανακοινωθεί οι πρόωρες εκλογές), αν αναλάβει με το καλό ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τα πράγματα θα είναι ακόμη πιο δύσκολα, ίσως αναγκαστεί να μπει και σε ένα τέταρτο μνημόνιο η κυβέρνηση Μητσοτάκη».

Γιώργος Στύλιος, βουλευτής Αρτας ΝΔ (18/2/2019): «Οταν αναγκάζεσαι να βγεις στις αγορές με υψηλά επιτόκια 3,5%, πολύ πιθανόν είναι να πας σε τέταρτο μνημόνιο».

Και… η κωλοτούμπα

Σοφία Ζαχαράκη, εκπρόσωπος Τύπου ΝΔ (3/7/2019, ΕΡΤ): «Δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο πιστοληπτικής γραμμής. Ο Παπαδημητρίου μπορεί να εκφράζει τα σενάρια που υπήρχαν πέρυσι στον δημόσιο διάλογο». Αφησε ανοικτό το ενεχόμενο να χρησιμοποιηθούν 3 δισ. ευρώ από το «μαξιλάρι» για να ενισχυθούν οι τράπεζες.

Κυριάκος Μητσοτάκης, πρόεδρος ΝΔ (3/7/2019, Alpha): «Κανένα απολύτως ζήτημα προληπτικής πιστωτικής γραμμής δεν υφίσταται γιατί πολύ απλά δεν τη χρειαζόμαστε εδώ που είμαστε και δεν θα τη χρειαζόμαστε την επόμενη ημέρα».

Αν και στο παρελθόν δηλώνατε ότι το μακεδονικό δεν είναι θέμα πρώτης γραμμής για την εξωτερική πολιτική της χώρας, ανεβήκατε στο άρμα των «μακεδονομάχων». Τελικά, ποια είναι η άποψή σας;

Κυρ. Μητσοτάκης («Ελευθεροτυπία», 1993): «Η δική μου εντύπωση (και το λέω με βαριά καρδιά) είναι ότι το μακεδονικό δεν μπορεί να είναι το πρώτο θέμα της εξωτερικής πολιτικής μας. Η υγιής και ομαλή ένταξή μας στο πλαίσιο της ενωμένης Ευρώπης είναι, κατά τη γνώμη μου, το πρώτο θέμα. Το μακεδονικό είναι σημαντικό όχι αυτό καθεαυτό, αλλά για τη συμβολικότητά του. Δεν μπορώ να δω τη Δημοκρατία των Σκοπίων να αποτελεί ουσιαστικό γεωπολιτικό κίνδυνο για την Ελλάδα. Το επιχείρημα ότι το όνομα μπορεί να επιφέρει επεκτατικές τάσεις των Σκοπίων προς τον Νότο έχει κάποια βάση, αλλά εγώ δεν το βλέπω ως ορατό ενδεχόμενο».

Ντόρα Μπακογιάννη (Σκάι, 11/12/2011, ημέρα που καταδικάστηκε η Ελλάδα από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για το βέτο-μαϊμού): «Πρέπει να βρεθεί μια σύνθετη ονομασία και να κλείσει αυτή η ιστορία με την πΓΔΜ. […] Ο κ. Σαμαράς είναι ένα άλλο θλιβερό κεφάλαιο του σκοπιανού. Το χρησιμοποιεί και σήμερα κατ’ αυτόν τον τρόπο. Δεν βοήθησε σίγουρα εκείνη την ώρα, αλλά δεν νομίζω ότι θα άλλαζε και τίποτα σε αυτή την απόφαση. Δεν φταίει, πάντως, προς Θεού… Αλλά φταίει για όλα του παρελθόντος. Η ουσία της υπόθεσης είναι ότι πρέπει να βρούμε λύση στο σκοπιανό».

Κυρ. Μητσοτάκης («Το Βήμα», Δεκέμβριος 2017): «Την εθνική γραμμή για το σκοπιανό χάραξε η κυβέρνηση Καραμανλή στο Βουκουρέστι το 2008. Μια σύνθετη ονομασία έναντι όλων –erga omnes, όπως λέγεται– και επίλυση του ζητήματος του ονόματος ως προϋπόθεση για την ένταξη της πΓΔΜ στους ευρωατλαντικούς θεσμούς».

Αντώνης Σαμαράς (Βουλή, Ιανουάριος 2019, κύρωση συμφωνίας των Πρεσπών): «Ο,τι και να λέτε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική».

Χαρακτηρίζετε τη συμφωνία προδοτική. Τι θα κάνετε; Προτίθεστε να βάλετε βέτο στη διαδικασία ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ;

Κυρ. Μητσοτάκης (Βουλή, Ιανουάριος 2019, κύρωση συμφωνίας των Πρεσπών): «Θέλω, λοιπόν, από εδώ να στείλω ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Εφόσον οι Ελληνες πολίτες με εμπιστευτούν ως πρωθυπουργό, αρνούμαι κατηγορηματικά να ερμηνεύσω τη συμφωνία με τον τρόπο αυτό. Η διαδικασία ένταξης των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ενωση δεν σχετίζεται με τη συμφωνία των Πρεσπών. Η Ελλάδα θα διατηρήσει στο ακέραιο όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από την ιδιότητα του κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δηλαδή το δικαίωμα να διαπραγματεύεται, να ανοίγει και να κλείνει επιμέρους κεφάλαια ανάλογα με τα εθνικά και τα κοινοτικά συμφέροντα. Με άλλα λόγια, η Ελλάδα θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να βάλει βέτο στη διαδικασία ένταξης των Σκοπίων στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Και αυτό το δικαίωμα της πατρίδας μας αρνούμαι να το απεμπολήσω».

Κυρ. Μητσοτάκης (διακαναλική συνέντευξη Τύπου, 12/5/2019, ερωτηθείς αν η ΝΔ θα θέσει βέτο στην ενταξιακή πρόοδο των Σκοπίων): «Θα το εξετάσουμε ανάλογα με τις συνθήκες», προσθέτοντας ότι με πολύ αυστηρή ερμηνεία η συμφωνία των Πρεσπών δεν αφήνει περιθώρια για βέτο.

Και… η κωλοτούμπα

Κυρ. Μητσοτάκης (Alpha, 3/7/2019): «Η δική μου εκτίμηση είναι ότι μια διεθνής συμφωνία, κυρωμένη από το ελληνικό κοινοβούλιο, δεν ακυρώνεται μονομερώς. Αμα διαβάσετε και τη συμφωνία, δεν αφήνει η ίδια περιθώρια μονομερούς κατάργησης».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter