Εφιάλτης δίχως τέλος στη Γάζα: «Πολλοί θα πεθάνουν από την πείνα» – Τρώνε φύλλα και ζωοτροφές για να επιβιώσουν

Εφιάλτης δίχως τέλος στη Γάζα: «Πολλοί θα πεθάνουν από την πείνα» – Τρώνε φύλλα και ζωοτροφές για να επιβιώσουν

Νέο σχέδιο για τον εκτοπισμό του πληθυσμού από τις «ζώνες επίθεσης» στη Γάζα ανακοίνωσαν οι Ισραηλινοί, που συνεχίζουν να δηλώνουν προς πάσα κατεύθυνση ότι είναι έτοιμοι να επιτεθούν στη Ράφα, όπου κατοικούν 1,5 εκατ. πολίτες. Την ίδια ώρα, εγκλωβισμένοι καταγγέλλουν σε αραβικά και δυτικά ΜΜΕ ότι λιμοκτονούν, απευθύνοντας εκκλήσεις για βοήθεια και σημειώνοντας ότι τρέφονται με ό,τι μπορούν για να επιβιώσουν.

Ο στρατός «παρουσίασε στην κυβέρνηση πολέμου σχέδιο για την εσπευσμένη απομάκρυνση των πληθυσμών από τις ζώνες των μαχών στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς και σχέδιο για τις μελλούμενες επιχειρήσεις», ανέφερε το γραφείο του Νετανιάχου, δίχως λεπτομέρειες.

Η κυβέρνηση Νετανιάχου επιμένει ότι θα διεξαχθούν επιχειρήσεις στην πόλη, πάνω στα κλειστά σύνορα των παλαιστινιακών εδαφών με την Αίγυπτο. «Η επίθεση δεν θα καθυστερήσει ακόμα κι αν κλειστεί συμφωνία για δεύτερη ανακωχή», δήλωσε χθες στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS.

Την ίδια ώρα, νέο μπαράζ βομβαρδισμών μαίνεται στη Ράφα, αλλά και μάχες στη Χαν Γιουνίς.

«Χιλιάδες άνθρωποι κινδυνεύουν με λιμοκτονία»

Ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου διαπίστωσε ότι εκατοντάδες άνθρωποι έφυγαν από τη βόρεια Λωρίδα της Γάζας εξαιτίας της πείνας. Περίπου 300.000 άνθρωποι στην περιοχή κινδυνεύουν να λιμοκτονήσουν, κατά εκτιμήσεις υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών.

Η ανθρωπιστική βοήθεια για τους αμάχους στη Λωρίδα της Γάζας, η διέλευση της οποίας υπόκειται στην έγκριση του Ισραήλ, φτάνει κατά το μεγαλύτερο μέρος της μέσω Αιγύπτου στη Ράφα. Όμως οι παραδόσεις στο βόρειο τμήμα των εδαφών είναι στην πράξη αδύνατες, εξαιτίας των καταστροφών και των μαχών.

«Μέσα στις επόμενες δέκα μέρες, θα πεθάνει πολύς κόσμος. Θα πεθάνει από την πείνα, όχι εξαιτίας των βομβαρδισμών», προέβλεψε ο Μαρουάν Αουαντία, κάτοικος της περιοχής. Άλλοι εκμυστηρεύτηκαν πως τις τελευταίες ημέρες τρώνε φύλλα, ζωοτροφές  για να τραφούν.

«Το να σκοτώνεται και να ωθείται σε λιμοκτονία ο λαός μας είναι έγκλημα, είναι γενοκτονία που απειλεί τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων», τόνισε αξιωματούχος της Χαμάς στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.

Μπορεί ακόμη να «αποφευχθεί» ο λιμός, αν το Ισραήλ επιτρέψει στις ανθρωπιστικές οργανώσεις να διανείμουν βοήθεια σε μεγάλες ποσότητες, τόνισε χθες ο γενικός επίτροπος του Γραφείου Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA), ο Φιλίπ Λαζαρινί.

Διαβάστε επίσης: Γάζα: Ο λιμός μπορεί ακόμη να αποφευχθεί για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες

Γάζα: «Κοινό» έδαφος στις διαπραγματεύσεις – «Ασαφές» αν η συμφωνία αφορά την απελευθέρωση των ομήρων

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter