Εφηβικός Διαγωνισμός και Φεστιβάλ θεατρικού έργου από το «Δίκτυο για τα δικαιώματα του Παιδιού»

Εφηβικός Διαγωνισμός και Φεστιβάλ θεατρικού έργου από το «Δίκτυο για τα δικαιώματα του Παιδιού»

Το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού διοργανώνει πανελλαδικό διαγωνισμό συγγραφής θεατρικού έργου για μαθητές γυμνασίου και λυκείου, με στόχο την ενημέρωση των εφήβων σχετικά με τα δικαιώματά τους, μέσα από την ενθάρρυνση της δημιουργικότητας και της καλλιτεχνικής τους έκφρασης.

 

Στόχος είναι να εμπνευστούν τα παιδιά από τη «Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού» (που αποτελεί νόμο του Ελληνικού κράτους από το 1992 (Ν.2101/1992))  και συγκεκριμένα από το διαρκώς επίκαιρο δικαίωμα που κατοχυρώνεται στο άρθρο 2 και αφορά στην απαγόρευση κάθε είδους διάκρισης (φυλής, φύλου, θρησκείας κ.ά.) εις βάρος των παιδιών.

Oι έφηβοι μπορούν να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό που διοργανώνει το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού  –και πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ)- υπροβάλλοντας ένα πρωτότυπο θεατρικό μονόπρακτο που θα συγγράψουν, προκειμένου να εκφράσουν τη δική τους οπτική πάνω στο ζήτημα των διακρίσεων που υφίστανται τα παιδιά.

Η επιλογή των έργων στο 1ο στάδιο αξιολόγησης θα γίνει από ειδική Επιτροπή, η οποία έχουμε τη χαρά να απαρτίζεται από: τον Αλέξανδρο Βάρθη, την Εύη Γεροκώστα, τη Τζωρτζίνα Κακουδάκη, τη Θεώνη Κουφονικολάκου και τη Στέλλα Σερέφογλου.

Η Τζωρτζίνα Κακουδάκη, δραματουργός, σκηνοθέτιδα και θεατροπαιδαγωγός αναφέρει μιλώντας στο Documento: «Είναι γεγονός ότι οι έφηβοι είναι πολιτιστικά παραμελημένοι από την κοινωνία και την πολιτεία. Λόγω της μετάβασής τους από την παιδική ηλικία στην ενήλικη ζωή, θα λέγαμε ότι οι θεσμοί είναι ‘’μουδιασμένοι’’ ως προς το τι αρέσει στους εφήβους, ως προς το αν αυτό που τους αρέσει σοκάρει τους ενήλικες, αν υπάρχει κάποιο χάσμα στην αντίληψη του σημαντικού και του επείγοντος, αλλά και τι επιτρέπεται και τι δεν επιτρέπεται να ενταχθεί σε ένα ρεπερτόριο για εφήβους. Κάπως έτσι, οι έφηβοι μένουν τελικά μεταξύ τους, σε κοινότητες που μας φαίνονται ακατανόητες.

Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού

Η πρωτοβουλία αυτού του διαγωνισμού είναι μια σκέψη θετική, με στόχο να δώσει βήμα σε αυτές τις φωνές των νέων μελών της, εκτός της λογοκρισίας του σχολικού περιβάλλοντος, ώστε να μπορέσουν επιτέλους να ακουστούν. Με στόχο το να κατανοήσουν τα παιδιά τα δικαιώματά τους, όπως διατυπώνονται στη Σύμβαση των δικαιωμάτων του Παιδιού, το θέατρο μπορεί να δημιουργήσει μια γέφυρα μετάβασης, έναν μηχανισμό εξομάλυνσης της διαδρομής των εφήβων προς την ενήλικη ζωή, κι εν τέλει έναν διάλογο μεταξύ των νέων δυνάμεων του μέλλοντος».

Από το σύνολο των συμμετοχών, η Επιτροπή θα επιλέξει δέκα έργα (Μάρτιος 2023), πέντε από κάθε κατηγορία συμμετοχής, μια για μαθητές γυμνασίου και μια για μαθητές λυκείου. Τα έργα αυτά τα θα παρουσιαστούν υπό μορφή θεατρικού αναλογίου από την Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης Νέο Ελληνικό Θέατρο και θα βιντεοσκοπηθούν, με σκοπό να αναρτηθούν στο κανάλι youtube του Δικτύου (Μάιος 2023). Εκεί, θα παραμείνουν ανοιχτά σε ψηφοφορία για το κοινό (Ιούνιος 2023), προκειμένου να διακριθούν σε τελικό στάδιο δυο έργα, ένα από κάθε κατηγορία. Οι δημιουργοί των δέκα έργων θα λάβουν αναμνηστικά δώρα και οι πρώτοι κάθε κατηγορίας θα βραβευθούν με αντίστοιχα έπαθλα.

Η Εύη Γεροκώστα, συγγραφέας παιδικών βιβλίων – αφηγήτρια και επίσης μέλος της Επιτροπής σχολιάζει στο Documento: «Οι συμβάσεις έχουν βάρος. Μπορεί το βάρος να βγάλει φτερά και να πετάξει; Ναι, αρκεί μαζί του να πετάξει κι ένας έφηβος. Γιατί, πετώντας, ένας έφηβος ανασαίνει, αγγίζει, γεύεται, θυμάται κι ονειρεύεται. Κι αν τύχει, στη διάρκεια του πετάγματος, να κρατάει ένα μολύβι κι ένα χαρτί, αν τύχει το ένα χαρτί να γίνει πολλά κι αυτά τα πολλά ιστορία, τότε μπορούν να γεννηθούν μικρά και μεγάλα θαύματα!

 

Τα παιδιά θα πάρουν το βάρος και θα το κάνουν θέατρο. Μια ιστορία που τα δύσκολα θα τα κάνει εύκολα και τα βαριά ελαφριά σαν φτερό. Δεν είναι όλες οι πτήσεις εύκολες. Το ζήτημα  είναι όμως μέσα από τη Σύμβαση των δικαιωμάτων του παιδιού, να μάθουν όλοι πως όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα να πετάξουν!»

Σε συνεργασία με το Νέο Ελληνικό Θέατρο τα δυο διακριθέντα έργα θα παρουσιαστούν στο κοινό υπό μορφή παράστασης σε Φεστιβάλ που θα διοργανώσει το Δίκτυο τον Οκτώβριο του 2023. Έτσι οι νικητές θα έχουν την ευκαιρία να δουν το συγγραφικό τους έργο να παίρνει ζωή και να παρουσιάζεται μπροστά σε κοινό.

Οι συμμετοχές μπορούν να είναι ατομικές ή ομαδικές (έως 5 άτομα) και γίνονται δεκτές έως την Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2023.

 

*Το πρόγραμμα τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων. Το πρόγραμμα έχει λάβει την έγκριση του ΙΕΠ.  Δωρητής προγράμματος: Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

 

Info Δείτε εδώ τους Όρους του Διαγωνισμού

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter