«Καμία πρόσθετη επιβάρυνση»

ΕΦΚΑ: Πολλές, αλλά άγνωστο πόσες οι δόσεις αποπληρωμής των εισφορών υπέρ εφάπαξ και επικούρησης

Σε «πολλές» δόσεις, αλλά άγνωστο σε πόσες, θα γίνει η αποπληρωμή των εισφορών υπέρ εφάπαξ (4%) και επικούρησης (7%) από τους αυτοαπασχολούμενους – ασφαλισμένους του ΕΦΚΑ.

Το υπουργείο Εργασίας γνωστοποίησε ότι θα υπάρξει μέριμνα γι’ αυτούς τους ασφαλισμένους, έδωσε στη δημοσιότητα και τον σχετικό… αλγόριθμο, αλλά δεν αποσαφήνισε με ακρίβεια τον αριθμό των δόσεων. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει «οι οφειλόμενες εισφορές θα καταβληθούν σε τόσες δόσεις όσοι και οι μήνες που έχουν διανυθεί από την αρχή του έτους και μέχρι τον επόμενο μήνα από την κοινοποίηση του ειδοποιητηρίου πληρωμής».

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα είναι δέκα οι δόσεις, εάν οι εισφορές ενταχθούν στα ειδοποιητήρια του Αυγούστου, τα οποία θα σταλούν στους ασφαλισμένους εντός Σεπτεμβρίου. Για κάθε επιπλέον μήνα καθυστέρησης, θα αυξάνονται κατά μία οι μηνιαίες δόσεις αποπληρωμής.

Το υπουργείο Εργασίας επισημαίνει ότι «οι εισφορές 7% για την επικουρική ασφάλιση και 4% για το εφάπαξ έχουν θεσμοθετηθεί, στη βάση της ισονομίας, επί του εισοδήματος από εργασία, με το Ν. 4387/2016. Και ισχύουν, όπως είναι γνωστό, από την 1/1/2017 για όλους όσοι είχαν και έχουν σχετικές "καλύψεις". Καμιά πρόσθετη επιβάρυνση ή αλλαγή δεν επέρχεται με εξαίρεση κλάδους στους οποίους ίσχυαν κοινωνικοί πόροι που, στο πλαίσιο του νόμου, υποκαθίστανται πλέον από εισφορές».

Πραγματοποιώντας και μια σύγκριση με το παρελθόν, το υπουργείο Εργασίας υπενθυμίζει ότι «επί των ημερών των προηγούμενων κυβερνήσεων, η αναδρομικότητα ήταν... καθεστώς. Μία φορά το χρόνο πλήρωναν οι δικηγόροι, δυο φορές το χρόνο οι μηχανικοί κοκ ενώ οι βενζινοπώλες, με απόφαση του 2014 (Β 1270/2014), κλήθηκαν να καταβάλουν στο επικουρικό (ΤΕΑΠΥΚ) αναδρομικά από την 1/12/2012 μηνιαία εισφορά 6% επί του ποσού της ασφαλιστικής κατηγορίας στην οποία κατατάσσονταν σε αντικατάσταση του πόρου 4,95 τις χιλίοις που απέδιδαν ανά λίτρο υγρών καυσίμων που πωλούσαν».

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.