ΕΦΚΑ: Πότε θα σταλούν τα ειδοποιητήρια με τις νέες ασφαλιστικές εισφορές

ΕΦΚΑ: Πότε θα σταλούν τα ειδοποιητήρια με τις νέες ασφαλιστικές εισφορές

_x000D_
Εντός Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη αποστολή ειδοποιητηρίων με τα νέα ποσοστά ασφαλιστικών εισφορών, σε δεκάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες.

Σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας η καταβολή των εισφορών θα πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί, έστω και μερικώς, έως τα τέλη Φεβρουαρίου, κάτι που συνεπάγεται ότι στο εξής η καταβολή των εισφορών θα είναι μηνιαία. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι στο εξής υποχρεωμένοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι (γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, συμβολαιογράφοι), αλλά και οι αγρότες να καταβάλλουν εμπρόθεσμα το σύνολο των εισφορών που τους αναλογεί. Θα μπορούν να καταβάλλουν μέρος αυτών και να μην κινδυνεύουν με πρόστιμα. Προϋπόθεση βέβαια είναι, στη λογική του συμψηφισμού, να καλύπτουν την οφειλή που θα δημιουργούν, στις επόμενες καταβολές που θα πραγματοποιούν.

Κατά την παρουσίαση του νέου ΕΦΚΑ, σε συνέντευξη τύπου που έλαβε χώρα, νωρίτερα σήμερα, τονίστηκε επίσης ότι εντός της εβδομάδας αναμένεται η εγκύκλιος για τα δελτία παροχής υπηρεσιών. Σε κάθε περίπτωση, θα υπάρξει ειδικό μητρώο που θα πραγματοποιείται αναγγελία πρόσληψης όσων διαθέτουν «μπλοκάκι» και έχουν σχέση εργασίας με κάποια επιχείρηση. Στόχος είναι, μέσα από το μητρώο αυτό, οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, να μπορούν να διαπιστώσουν σε ποιες περιπτώσεις ο εργαζόμενος θα πληρώνει το σύνολο της εισφοράς (20%) για κύρια σύνταξη και σε ποιες θα υποχρεώνεται να καταβάλλει μόνο το 6,67% και το υπόλοιποι 13,3% θα αναλογεί στην επιχείρηση.

Ειδικά για δικηγόρους, μηχανικούς, γιατρούς, αλλά και αγρότες, που δεν έχουν προλάβει ακόμα να υποβάλλουν ούτε τις «παλαιές» εισφορές, του 2016, ο προγραμματισμός του υπουργείου Εργασίας θέλει να μην ενεργοποιείται κάποιες «διωκτικός μηχανισμός» εναντίον τους. Αντίθετα, θα υπάρξει ειδική μέριμνα γι’ αυτές τις πολύ ειδικές περιπτώσεις, όπως αποκάλυψε ο αρμόδιος υφυπουργός Εργασίας, Τάσος Πετρόπουλος.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter