ΕΦΚΑ: Τι ισχύει για όσους αμείβονται με παραστατικά παρεχόμενων υπηρεσιών

ΕΦΚΑ: Τι ισχύει για όσους αμείβονται με παραστατικά παρεχόμενων υπηρεσιών

 Σε διευκρινίσεις σχετικά με θέματα ασφάλισης των αμειβόμενων με παραστατικά παρεχόμενων υπηρεσιών (τίτλο κτήσης-πρώην απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης) προχώρησε ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) με εγκύκλιο που εξέδωσε, στην οποία δίδονται οδηγίες για την υπαγωγή στην ασφάλιση, τις ασφαλιστικές εισφορές, τη διαδικασία παρακράτησης και απόδοσής τους στον ΕΦΚΑ, καθώς και για τον τρόπο υπολογισμού του χρόνου ασφάλισης.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, ο τίτλος κτήσης, όπως προσδιορίζεται κάθε φορά από τις εκάστοτε φορολογικές διατάξεις, συνιστά τρόπο συναλλαγής μεταξύ προσώπων που έχουν προβεί σε έναρξη εργασιών στη ΔΟΥ για δραστηριότητα ή δραστηριότητες που ασκούν και προσώπων που δεν έχουν υποχρέωση απεικόνισης συναλλαγών στη ΔΟΥ και παρέχουν τις υπηρεσίες τους ευκαιριακά στους πρώτους, με την προϋπόθεση ότι το εισόδημα που αποκτούν από τις συναλλαγές αυτές, δεν υπερβαίνει στο σύνολό του τις 10.000 ευρώ, ετησίως. Κατά συνέπεια, ο τίτλος κτήσης εκδίδεται από έναν υπόχρεο απεικόνισης συναλλαγών (ελεύθερο επαγγελματία, ατομική επιχείρηση, εταιρεία, κ.ο.κ.) προς ένα φυσικό πρόσωπο (ιδιώτη) που παρέχει υπηρεσίες ευκαιριακά και όχι κατά σύστημα, ο οποίος δεν είναι υπόχρεος απεικόνισης συναλλαγών. Ο εν λόγω τίτλος εκδίδεται στο όνομα του ιδιώτη, τις υπηρεσίες του οποίου χρησιμοποίησε ο υπόχρεος απεικόνισης συναλλαγών.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι τα πρόσωπα που αμείβονται με παραστατικό παρεχόμενων υπηρεσιών, καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ για κύρια σύνταξη, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 39 του Ν. 4387/2016, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 1 του Ν. 4578/2018 και για υγειονομική περίθαλψη (παροχές σε είδος και σε χρήμα), σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 41 παρ. 2 του Ν. 4387/2016, όπως ισχύει.

Εισφοροδότηση

Τα ποσοστά ασφαλιστικών εισφορών ανά κλάδο έχουν, ως εξής:

Για κύρια σύνταξη: 13,33%

Για υγειονομική περίθαλψη: 6,95%

Αναλυτικά:

Παροχές σε είδος: 6,45%

Παροχές σε χρήμα: 0,50%

Οι ανωτέρω εισφορές υπολογίζονται επί της καθαρής αξίας του παραστατικού, όπως αυτή προκύπτει, μετά την αφαίρεση του αναλογούντος φόρου και άλλων τυχόν επιβαρύνσεων. Οι εισφορές των προσώπων που αμείβονται με τίτλο κτήσης, βαρύνουν τους ίδιους στο σύνολό τους, ενώ παρακρατούνται και αποδίδονται στον ΕΦΚΑ από τον εκάστοτε υπόχρεο απεικόνισης συναλλαγών (εκδότη του τίτλου κτήσης), μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα της έκδοσης του παραστατικού.

Για την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών, υπόχρεος είναι ο εκδότης του παραστατικού. Σε περίπτωση εκπρόθεσμης καταβολής, οι εισφορές επιβαρύνονται με τις νόμιμες προσαυξήσεις, ενώ, σε περίπτωση μη καταβολής τους, αυτές βεβαιώνονται, για να εισπραχθούν, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

Εάν οι αμειβόμενοι με τίτλο κτήσης ασκούν ταυτόχρονα και άλλη επαγγελματική δραστηριότητα, μισθωτή ή μη μισθωτή, για την οποία υπάγονται στον ΕΦΚΑ, εφαρμόζονται οι διατάξεις περί εισφοροδότησης παράλληλης ασφάλισης και εκκαθάρισης ασφαλιστικών εισφορών. Επισημαίνεται ότι, σε περίπτωση παράλληλης ασφάλισης για υγειονομική περίθαλψη σε φορέα εκτός ΕΦΚΑ, έχουν εφαρμογή οι ρυθμίσεις της παρ. 8 του άρθρου 36 του Ν. 4387/2016 περί εξαίρεσης από την ασφάλιση του κλάδου υγείας του ΕΦΚΑ.

Επισυνάπτεται ολόκληρη η εγκύκλιος.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter