ΕΦΚΑ: Τι λέει η εγκύκλιος για τις εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων

ΕΦΚΑ: Τι λέει η εγκύκλιος για τις εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων

Tις εισφορές που θα καταβάλλονται στο εξής από τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους, περιγράφει εγκύκλιος του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΕΦΚΑ). Στην ίδια εγκύκλιο αναφέρονται οι περιπτώσεις δικαιούχων μειωμένων εισφορών, όπως και τα όρια εισοδήματος

Αναλυτικότερα η εγκύκλιος διευκρινίζει τα εξής:

Τα κατώτατα όρια εισοδήματος βάσει των οποίων θα προκύπτουν στο εξής οι ασφαλιστικές εισφορές, είναι τα 586 ευρώ το μήνα. Σε ειδική περίπτωση το κατώτατο όριο είναι μικρότερο (410,26 ευρώ, δηλαδή το 70% του 586 ευρώ). Το Καθαρό Φορολογητέο Αποτέλεσμα του προηγούμενου φορολογικού έτους είναι εκείνο που ορίζει το τελικό ύψος των εισφορών. Το πρόσφατα εκκαθαρισμένο έτος για το 2017, είναι τα εισοδήματα του 2015.

Η κατανομή των εισφορών είναι για τον κλάδο σύνταξης 20% επί του εισοδήματος και για τον κλάδο ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης 6,95%.

Μειωμένες εισφορές μπορούν να έχουν οι εξής κατηγορίες ασφαλισμένων:

Για ασφαλισμένους ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ κάτω της πενταετίας, ισχύουν ειδικές διατάξεις που ορίζουν ότι η εισφορά για τα πρώτα δύο έτη είναι 14% για τον κλάδο σύνταξης και για τα επόμενα τρία έτη είναι 17%. Η εισφορά θα καταβάλλεται στο 70% των κατώτατων αποδοχών. Από το πέμπτο έτος και μετά, η εισφορά γίνεται 20%, όπως ισχύει και για όλους τους άλλους ασφαλισμένους. Όμως η έκπτωση αυτή είναι προσωρινή αφού ο ασφαλισμένος πρέπει μέχρι το 15ο έτος ασφάλισής του να επιστρέψει τα ποσά που δεν κατέβαλλε. Η επιστροφή θα γίνεται κατά το 1/5 του ποσού ανά έτος που το προηγούμενο ξεπέρασε τα 18.000 ευρώ, ως ετήσιο εισόδημα.

Μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές κατά 40% θα μπορούν να καταβάλλουν και όσοι είναι άνω των 40 ετών, με την προϋπόθεση ότι θα παραιτούνται από το δικαίωμα της όποιας προσαύξησης της σύνταξης, με τη λήξη του εργασιακού τους βίο.

Για μητέρες, προβλέπονται μειωμένες εισφορές κατά 50%, τους πρώτους 12 μήνες μετά τον τοκετό.

Αυτοαπασχολούμενοι – ασφαλισμένοι του ΕΤΑΑ, για κλάδο σύνταξης, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, επικούρισης και εφάπαξ, θα έχουν μειωμένες εισφορές κατά 50%, εάν το εισόδημά τους είναι από 7.000 έως 13.000 ευρώ. Για κάθε επιπλέον 1.000 ευρώ ετήσιου εισοδήματος, η έκπτωση μειώνεται κατά μία ποσοστιαία μονάδα. Δηλαδή για παράδειγμα για εισόδημα 14.000 ευρώ, η έκπτωση είναι 49%, για εισόδημα 15.000 ευρώ η έκπτωση θα είναι 48% κοκ. Οι συγκεκριμένες εκπτώσεις θα ισχύουν έως το 2020.

Στο νέο σύστημα εισφορών υπάγονται οι εξής ασφαλισμένοι:

Αυτοαπασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες που μέχρι την έναρξη ισχύος του ν. 4387/2016 είχαν υποχρέωση ασφάλισης στον ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, και ΤΑΝΤΠ.

Οι υγειονομικοί που αμείβονται κατά πράξη και περίπτωση καθώς και οι δικηγόροι που βρίσκονται σε αναστολή άσκησης της επαγγελματικής δραστηριότητας.

Μέλη ή μέτοχοι Οργανισμών, Κοινοπραξιών ή κάθε μορφής εταιρειών που μέχρι σήμερα υπάγονται στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ. Ειδικότερα:

α) Τα μέλη ΔΣ ΑΕ σε όλη την επικράτεια με ποσοστό συμμετοχής 3% τουλάχιστον.

β) Οι μέτοχοι των ΑΕ με σκοπό τη μεταφορά προσώπων/πραγμάτων με αυτοκίνητα δημοσίας χρήσης εφόσον είναι κάτοχοι ονομαστικών μετοχών.

γ) Διαχειριστές ΙΚΕ που έχουν οριστεί με καταστατικό η απόφαση εταίρων.

δ) Ο μοναδικός εταίρος μονοπρόσωπης ΙΚΕ.

ε) Οι ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων.

Επισημαίνεται ότι ειδικά για τους δικηγόρους, στην εγκύκλιο τονίζεται ότι θα καταβάλλουν το 20% επί της ελάχιστης αμοιβής που προβλέπεται στα γραμμάτια προείσπραξης, ως ασφαλιστική εισφορά. Ακόμα και δικηγόροι που βρίσκονται σε αναστολή άσκησης δραστηριότητας θα πρέπει να καταβάλλουν μηνιαίες ασφαλιστικές εισφορές, στη βάση των κατώτατων ορίων που έχουν θεσπιστεί.

Η καταβολή των εισφορών θα γίνεται μέσω του Διατραπεζικού Συστήματος (ΔΙΑΣ), με εντολές πληρωμής ή με άμεση χρέωση λογαριασμού. Ειδικά για την πρώτη πληρωμή θα σταλεί στους δικαιούχους ειδοποιητήριο με αναλυτικά στοιχεία για τις εισφορές που θα πρέπει να καταβάλλουν.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter