Efood: Απειλές απόλυσης σε όσους riders αρνηθούν να γίνουν… freelancers

Efood: Απειλές απόλυσης σε όσους riders αρνηθούν να γίνουν… freelancers

Αν ο τίτλος σας μπέρδεψε, είναι επειδή με πιο μοδάτες λέξεις, κάποιες εταιρείες επιχειρούν να «μακιγιάρουν» την πραγματικότητα.

Όπου riders λοιπόν, βάλτε διανομείς, και όπου freelancers, βάλτε… αυτοαπασχολούμενοι.

Σύμφωνα με καταγγελίες που βλέπουν από χθες το φως της δημοσιότητας λοιπόν, η εταιρεία διανομής φαγητού ενημέρωσε άγνωστο αριθμό διανομέων ότι σε περίπτωση που δεν δεχτούν να συνεχίσουν να εργάζονται ως αυτοαπασχολούμενοι, τότε η συνεργασία τους με το e-food θα διακοπεί. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι πλέον από εργαζόμενοι γίνονται εργοδότες του εαυτού τους, ανοίγοντας «μπλοκάκι» και αναλαμβάνοντας τα έξοδα της ασφάλισής τους.  Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για τουλάχιστον 200 ντιλιβεράδες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη που έλαβαν το συγκεκριμένο μήνυμα.

Μάλιστα, το μήνυμα που έλαβαν οι διανομείς έχει ήδη διαρρεύσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η ειρωνεία είναι άλλωστε ότι μόλις τον Απρίλιο του 2020, η εταιρεία είχε δημιουργήσει βίντεο με το οποίο ευχαριστούσε τους «ήρωες» διανομείς της, μιας και τότε, σε συνθήκες του πρώτου lockdown, ήταν στη «μόδα» η ευγνωμοσύνη της ευρύτερης κοινωνίας σε επαγγελματικές ομάδες όπως οι γιατροί, οι νοσηλευτές, οι διανομείς, οι εργαζόμενοι σε supermarkets κλπ.

Η αλληλουχία των γεγονότων πάντως δεν είναι πολύ διαφορετική. Όπως τα κυβερνητικά στελέχη έβγαιναν τότε στα μπαλκόνια για να χειροκροτήσουν τους γιατρούς, ενώ τώρα μιλάνε για ιδιωτικοποίηση της Υγείας, έτσι και κάποιες εταιρείες, αποκαλούσαν τους εργαζόμενούς τους ήρωες, ενώ τώρα τους απειλούν με απολύσεις αν δεν γίνουν αυταπασχολούμενοι.

Χαμός στα social media

Η δημοσιοποίηση του προβλήματος στα social media προκάλεσε κύμα αντιδράσεων με τους χρήστες να δημιουργούν το hashtag #cancel_efood, το οποίο αυτή την ώρα βρίσκεται στην πρώτη θέση των trends, με χιλιάδες χρήστες του efood να διαγράφουν τους λογαριασμούς τους.

Οι αναρτήσεις που ακολουθούν είναι ενδεικτικές:

 

Αντιδράσεις από τα σωματεία

Άμεση ήταν η αντίδραση του Συνδικάτου Επισιτισμού Τουρισμού Ξενοδοχοϋπαλλήλων το οποίο εξέδωσε ανακοίνωση, ενώ παράλληλα καλεί σε συνέλευση των διανομέων του Συνδικάτου προκειμένου να οργανωθούν οι επόμενες κινήσεις.

Η ανακοίνωση του Συνδικάτου έχει ως εξής:

H efood μετατρέπει τους διανομείς από ήρωες σε εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα!
Η ενημέρωση που είχαν πολλοί συνάδελφοι διανομείς από την εταιρεία για μη ανανέωση της σύμβασης τους και μετατροπή στο «συνεργατικό» μοντέλο σημαίνει απολύσεις.
Η μη ανανέωση των 3μηνων συμβάσεων μέσω της δουλεμπορικής εταιρείας MANPOWER GROUP αποδείχτηκαν το εργαλείο της EFOOD ,ώστε όποτε την συμφέρει , να απαλλάσσεται από τα εργατικά και ασφαλιστικά δικαιώματα των διανομέων.  Τέτοιο εργαλείο είναι και η αξιολόγηση με τα batch  , όπου με τα λεγόμενα κριτήρια παραγωγικότητας αυξήθηκε η εντατικοποίηση της δουλειάς , οι  μεγάλες αποστάσεις παραλαβής και παράδοσης.
Τελικά αποδεικνύεται περίτρανα ότι ΕΙΝΑΙ ΨΕΜΑΤΑ! ,όσα είχαν ειπωθεί στις συνεντεύξεις  και την εκπαίδευση σχετικά με το ότι στον ένα χρόνο εργασίας όσοι είναι με την MANPOWER αποκτούν τα ίδια δικαιώματα με τους υπόλοιπους.
Μάλιστα η εταιρεία εκβιάζει τους συναδέλφους διανομείς με χαμηλή αξιολόγηση , με το δίλλημα ή άνεργος ή «συνεργάτης». Όπου συνεργάτης εννοείται , η εφαρμογή του νέου νόμου της κυβέρνησης που φωτογραφίζει το freelancer,  όπου προβλέπεται 6μηνη ορισμένου χρόνου σύμβαση που απαλλάσσει την εταιρεία από ασφαλιστικές εισφορές, Δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα πληρώνοντας με το κομμάτι.  Τακτική που ακολουθεί έτσι κι αλλιώς η πολυεθνική DELIVERY HERO σε όλες τις χώρες που δραστηριοποιείται και με αυτό τον τρόπο ανταγωνίζεται και όλες τις υπόλοιπες.
Κανένας συνάδελφος διανομέας δε πρέπει να δεχτεί να του επιβάλλει η εταιρεία το «συνεργατικό» μοντέλο. Αυτό το μοντέλο δεν εφαρμόζεται από την εταιρεία για να επωφεληθούν οι μόνιμοι διανομείς. Αλλά για να απαλλαγεί από τα δικαιώματα όσων δουλεύουν σταθερά και έχουν ήδη πολλές ανανεώσεις 3μηνων συμβάσεων.
Καμιά δικαιολογία της εταιρείας δε γίνεται δεκτή, ειδικά τη στιγμή που κυριαρχεί στο κομμάτι της διανομής σχεδόν σε όλη την Ελλάδα και τα κέρδη που έχει βγάλει από τη σκληρή δουλειά των διανομέων και όλων των εργαζομένων της εταιρείας είναι υπέρογκα.
Το Συνδικάτο καλεί όλους τους διανομείς στην EFOOD να οργανωθούν , και να παλέψουμε οργανωμένα κόντρα στα σχέδια της εταιρείας. Να αντιδράσουμε με στόχο διεκδικήσουμε τα δικά μας συμφέροντα :
ΝΑ ΑΠΑΙΤHΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ:
• Να ανανεωθούν όλες οι συμβάσεις και να μετατραπούν σε αορίστου με απευθείας πρόσληψη από την EFOOD με όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
• Να ενταχτεί το επάγγελμα στα Βαρέα και Ανθυγιεινά.
• Να οριοθετηθούν οι χιλιομετρικές αποστάσεις παραλαβής και παράδοσης ώστε να διασφαλίζεται η  υγεία και η ασφάλεια των διανομέων.
• Να σταματάει η διανομή στις επικίνδυνες καιρικές συνθήκες , όπως στο καύσωνα , το παγετό κ.α.
• ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις, όχι ατομικές
• Χώροι με αποδυτήρια, τουαλέτα και γενική χρήση για κάθε ανάγκη των εργαζομένων διανομέων
• Εταιρικό μηχανάκι με αποκλειστική ευθύνη της εταιρείας σε συντήρηση και ότι έξοδα απορρέουν από την χρήση του.
ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΕ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΔΙΑΝΟΜΕΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ (Γλάδστωνος 3, Ομόνοια)
τη Κυριακή 19 Σεπτέμβρη στις 12μμ

Πηγή: Κουτί Πανδώρας

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter