Εφορία: Πληρώστε τον ΕΝΦΙΑ και μετά η επιστροφή φόρου

Εφορία: Πληρώστε τον ΕΝΦΙΑ και μετά η επιστροφή φόρου

Σκηνές από το παρελθόν με τις τεράστιες ουρές, τη χρήση… «γαλλικών» από τους φορολογούμενους και ταλαιπωρία λαμβάνουν τις τελευταίες μέρες στις εφορίες.

 Όπως αναφέρουν στελέχη σε μεγάλα λογιστικά γραφεία, φορολογούμενοι στους οποίους το Δημόσιο, σε απλά Ελληνικά η εφορία, χρωστάει δηλαδή έχουν να λαμβάνουν επιστροφή φόρου, προσέρχονται στις κατά τόπους ΔΥΟ για να συμψηφίσουν τις οφειλές αυτές με τον ΕΝΦΙΑ και τρώνε… πόρτα. 

Οι έφοροι τονίζουν ότι δεν υπάρχει εγκύκλιος από την ΑΑΔΕ που να κάνει λόγο για αυτόματο συμψηφισμό, ζητώντας τους να καταβάλουν κανονικά έστω την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ. Στην αντίθετη περίπτωση, η οφειλή θα καταστεί ληξιπρόθεσμη και η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει σε κατασχέσεις των οφειλομένων ποσών από τους λογαριασμούς. Και ως προς το πότε θα επιστραφεί ο φόρος στους δικαιούχους; Κάποια στιγμή στο μέλλον, είναι η απάντηση! Αυτό, όταν είναι γνωστό ότι οι οφειλές του Δημοσίου κανονικά θα πρέπει να καταβάλλονται εντός 90 ημερών.

Το σύνολο των οφειλών του κράτους προς τον ιδιωτικό τομέα, νοικοκυριά και επιχειρήσεις ανέρχεται στο ποσό του 1,8 δις. ευρώ. Κοντά στα 500 εκατ. ευρώ ανέρχονται τα ποσά για την επιστροφή ΦΠΑ. Πάντως, το τελευταίο διάστημα γίνονται προσπάθειες ταχύτερης επιστροφής του ΦΠΑ με στόχο να μπει οριστικό τέλος κυρίως στις παλαιές αιτήσεις που κκρεμούν εδώ και χρόνια. Με διάταξη σε σχέδιο νόμου του ΥΠΟΙΚ προσφάτως προβλέπεται η άμεση επιστροφή του φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις χωρίς έλεγχο για ποσά έως 10 χιλιάδες ευρώ. 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter