Εφορία: Πότε χάνεται η ρύθμιση των 100 δόσεων

Εφορία: Πότε χάνεται η ρύθμιση των 100 δόσεων

Από την 1η Ιανουαρίου 2017 η παραμονή στο καθεστώς ρύθμισης ληξιπρόπεσμων οφειλών σε 100 δόσεις γίνεται δυσκολότερη εάν υπάρξουν νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει είτε να εξοφλήσουν τις νέες οφειλές πριν αυτές καταστούν ληξιπρόθεσμες ή να τις υπαγάγουν σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής πριν αυτές καταστούν ληξιπρόθεσμες (πάγια ρύθμιση με επίσκεψη στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. αφού δεν υπάρχει ακόμα ηλεκτρονική εφαρμογή) ή να εξοφλήσουν ολόκληρη τη νέα οφειλή εντός 15 ημερών από την καταληκτική ημερομηνία λήξης και μέσα σε ένα από την δημιουργία άλλης εκπρόθεσμης οφειλής.

Με άλλα λόγια από 01.01.2017 μέχρι τις 31.12.2017 οι περιορισμοί είναι δύο: α) η εκπρόθεσμη δόση θα πρέπει να εξοφληθεί εντός 15νθημέρου και β) δεν πρέπει να υπάρχει άλλη (ή να δημιουργηθεί άλλη) εκπρόθεσμη οφειλή εάν δεν παρέλθει ένα εξάμηνο από την προηγούμενη καθυστέρηση εξόφλησης.

Για παράδειγμα, εάν ένας φορολογούμενος έχει εντάξει οφειλές του σε ρύθμιση των 100 δόσεων και αποπληρώνει εμπρόθεσμα τα ποσά των δόσεών του εκτός από την τελευταία δόση του ΕΝ.Φ.Ι.Α που θα λήξει την 31.1.2017. Εάν αυτή τη δόση την πληρώσει εκπρόθεσμα αλλά εντός 15νθημέρου, τότε διατηρεί ενεργή και τη ρύθμιση των 100 δόσεων. Εάν όμως ο ίδιος πληρώσει εκπρόθεσμα και δεύτερη φορολογική οφειλή εντός 6μήνου από την ημέρα που η τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ έγινε ληξιπρόθεσμη, τότε χάνει τη ρύθμιση.

Τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο πιεστικά από 1.1.2018. Από 1.1.2018, ένας φορολογούμενος για να διατηρήσει τη ρύθμιση των 100 δόσεων, θα πρέπει να εξοφλεί ή να ρυθμίζει εμπρόθεσμα -πριν αυτές καταστούν ληξιπρόθεσμες- όλες τις νέες οφειλές που θα προκύπτουν, δηλαδή χάνεται η διορία του 15νθημέρου. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter