Έφθασαν στη Γενεύη Ακιτζί- Αναστασιάδης

Έφθασαν στη Γενεύη Ακιτζί- Αναστασιάδης

Έφτασαν πριν από λίγο στην έδρα των Hνωμένων Εθνών, στη Γενεύη, οι ηγέτες Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιτζί, προκειμένου να ξεκινήσουν τις διήμερες συνομιλίες τους που θα προηγηθούν της διάσκεψης της Γενεύης για το Κυπριακό.

Στην έδρα του ΟΗΕ τους υποδέχθηκε ο ειδικός απεσταλμένος του γενικού γραμματέα, ο κ. Εϊντε, υπό την αιγίδα του οποίου διεξάγονται οι συνομιλίες. Σημειώνεται ότι ο κ. Γκουτιέρες είχε στη διάρκεια του σαββατοκύριακου τηλεφωνικές επικοινωνίες με όλους τους εμπλεκόμενους, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα είχε συναντήσεις με τους υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας. Μετά από εκείνες τις συναντήσεις ο κ. Κοτζιάς άφησε εμμέσως πλην σαφώς να εννοηθεί ότι παραμένει το χάσμα Αθηνών – Άγκυρας στο ζήτημα της ασφάλειας – δηλαδή, τις εγγυήσεις και την παρουσία των τουρκικών στρατευμάτων στο νησί.

Την ίδια στιγμή, σύγχυση επικρατεί όσον αφορά την έλευση των ηγετών των εγγυητριών δυνάμεων για τη διάσκεψη για το Κυπριακό, στις 12 Ιανουαρίου. Η Βρετανία, έκανε γνωστό ότι θα εκπροσωπηθεί καταρχήν από τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων – και μόνον εάν διαφανεί πιθανότητα λύσης θα μεταβεί εκεί η Τερέζα Μέι. Η Άγκυρα έχει αφήσει να διαρρεύσει ότι δεν αποκλείεται τον κ. Ερντογάν να υποκαταστήσει άλλος αξιωματούχος – είτε ο πρωθυπουργός είτε ο υπουργός Εξωτερικών. Και στην Αθήνα, το Μέγαρο Μαξίμου έχει κάνει γνωστό πως ο Αλέξης Τσίπρας έχει κάθε πρόθεση να μεταβεί στη Γενεύη, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί κι από τη στάση του Ταγίπ Ερντογάν.

Στη Λευκωσία, πηγές του προεδρικού έλεγαν πως και στις δικοινοτικές συνομιλίες «είναι μεγάλος ο όγκος της δουλειάς που πρέπει να γίνει», καθώς έχουν εντοπισθεί διαφορές σε όλα τα κεφάλαια σχεδόν, παρά τις προσεγγίσεις που υπάρχουν.

Εντωμεταξύ ο ειδικός απεσταλμένος του γενικού γραμματέα, ο κ. Εϊντε, με αφορμή την συνάντηση ανέφερε πως “μια λύση του Κυπριακού είναι δύσκολη, αλλά όχι αδύνατη”. Των συνομιλιών ηγούνται οι ηγέτες των κοινοτήτων, με τον ΟΗΕ να διευκολύνει, χωρίς όμως να προτίθεται “να επαναλάβει το 2004” (σ.σ: όταν ο τότε γ.γ. του ΟΗΕ είχε προτείνει το περίφημο σχέδιο Ανάν).

Αξίζει να σημειωθεί πως αν επιτύχουν οι συνομιλίες θα πρόκειται για ιστορική στιγμή για την Κύπρο, αλλά και “ισχυρό μήνυμα” για τις ειρηνευτικές διαδικασίες σε όλον τον κόσμο.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter