Έφθασε η «Πηνελόπη»: Βροχή, θυελλώδεις άνεμοι, τσουχτερό κρύο και… χιόνια

Έφθασε η «Πηνελόπη»: Βροχή, θυελλώδεις άνεμοι, τσουχτερό κρύο και… χιόνια

Ραγδαία είναι η επιδείνωση του καιρού με την «Πηνελόπη» να βρίσκεται ήδη στην Ελλάδα και το σκηνικό να είναι άκρως χειμωνιάτικο. Νωρίς το πρωί σήμερα σημειώθηκαν χιονοπτώσεις και στα ορεινά της δυτικής Ελλάδας. Οι χιονοπτώσεις θα επεκταθούν κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Κύρια χαρακτηριστικά του καιρού σύμφωνα το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ, είναι οι θυελλώδεις βοριάδες, κυρίως στα ανατολικά, η αισθητή πτώση της θερμοκρασίας και τα χιόνια στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας και στις ημιορεινές περιοχές της βόρειας Ελλάδας.

Νωρίς το πρωί σήμερα σημειώθηκαν χιονοπτώσεις και στα ορεινά της δυτικής Ελλάδας. Επίσης, η ΕΜΥ προβλέπει ότι οι χιονοπτώσεις, κατά τόπους πυκνές, θα επεκταθούν σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Εύβοιας, της Κεντρικής και Ανατολικής Πελοποννήσου, καθώς και στη Δυτική Ελλάδα. Από αργά το απόγευμα οι χιονοπτώσεις στη βόρεια Ελλάδα θα εξασθενήσουν.

Χάρτης με το πού θα «χτυπήσει» ο χιονιάς

Επίσης, οι μεγαλύτερες εντάσεις των ανέμων θα παρουσιαστούν την Πέμπτη σε όλο σχεδόν το Αιγαίο, καθώς θα ενισχυθεί ο συνδυασμός των υψηλών πιέσεων της Βόρειας Βαλκανικής με τις χαμηλές πιέσεις που θα υπάρχουν νοτίως της Κρήτης και θα προκαλέσει ΒΑ ανέμους εντάσεως 8 με 9 μποφόρ, ενώ είναι πιθανόν τοπικά να έχουμε και 10 μποφόρ.

Προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες λόγω των ισχυρών ανέμων

Προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές στο Αιγαίο και φθάνουν κατά τόπους τα 9 και 10 μποφόρ.

Διαβάστε επίσης: «Ντύθηκε» στα λευκά η Βόρεια Ελλάδα – Πού χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες (Photos – Video)

Σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας από το λιμάνι του Πειραιά δεν θα πραγματοποιηθεί το δρομολόγιο του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου “Αδαμάντιος Κοραής” για τις δυτικές Κυκλάδες ενώ δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια των πλοίων από τη Ραφήνα για Κυκλάδες. Σε ισχύ είναι απαγόρευση απόπλου από το Λαύριο.

Κλειστές είναι επίσης οι γραμμές Αγ. Μαρίνα-Νέα Στύρα, Πρίνου Καβάλα-Θάσου, Κεραμωτής-Λιμένας Θάσου και Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη.

Πλημμύρες και κατολισθήσεις στην Μυτιλήνη

Η Μυτιλήνη δοκιμάστηκε το βράδυ της Τετάρτης από έντονες βροχοπτώσεις που έφεραν χειμάρρους και κατολισθήσεις στα χωριά της περιοχής του Πλωμαρίου.

Οι καταρρακτώδεις βροχές σύμφωνα με το lesvosnews προκάλεσαν μεγάλες ζημιές σε σπίτια, οδικό δίκτυο, ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας απεγκλώβισαν πολλούς ανθρώπους που κινδύνεψε ακόμα και η ζωή τους.

Μία γυναίκα προσπάθησε να περάσει κάθετα ένα δρόμο που είχε πλημμυρίσει από παρακείμενο ποτάμι. Το αυτοκίνητό τους παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά και η ίδια είχε εγκλωβιστεί μέσα σ’ αυτό.

Η έγκαιρη επέμβαση των ανδρών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας είχε σαν αποτέλεσμα να απεγκλωβίσουν τη γυναίκα η οποία παρασυρόταν μαζί με το αυτοκίνητό της προς το ποτάμι.

Ο ιερέας του Παλαιοκήπου εγκλωβίστηκε μέσα στο σπίτι του το οποίο πλημμύρισε και χρειάστηκε και εκεί η επέμβαση των ανδρών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για να τον απεγκλωβίσουν.

Αίσιο τέλος είχε και η περιπέτεια μίας οικογένειας επίσης στον Παλαιόκηπο που τα μέλη της είχαν εγκλωβιστεί από το νερό μέσα στο σπίτι τους και οι πυροσβέστες του έβγαλαν έξω με ασφάλεια.


Αναλυτικά τα φαινόμενα για σήμερα Πέμπτη, σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ:

Αττική

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές. Ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά πάνω από 1.000 μέτρα.

Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 7 και στα ανατολικά 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 11 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια και ανατολικά 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές. Χιονοπτώσεις στα γύρω ορεινά – ημιορεινά. Βαθμιαία βελτίωση μετά το μεσημέρι.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και τοπικά στα νότια 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 5 έως 10 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές. Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές θα σημειωθούν στα ορεινά – ημιορεινά (ενδεικτικό υψόμετρο πάνω από 300 μέτρα) και πιθανόν τις πρωινές ώρες και σε πεδινές περιοχές της Θράκης. Βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα στα δυτικά.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και τοπικά στα ανατολικά 8 με 9 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 03 έως 10 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία και τη Θράκη τοπικά 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Αρχικά νεφώσεις με τοπικές βροχές, στα νότια σποραδικές καταιγίδες και στα ορεινά πρόσκαιρες χιονοπτώσεις (ενδεικτικό υψόμετρο στα βόρεια πάνω από 500 μέτρα και στα νότια πάνω από 700 μ.). Βαθμιαία βελτίωση από τις προμεσημβρινές ώρες.

Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 3 με 5 και βαθμιαία 6 με 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 12 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο τοπικά 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα νότια, κυρίως θαλάσσια και παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες, πρόσκαιρα ισχυρές. Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές θα σημειωθούν στα ορεινά – ημιορεινά (ενδεικτικό υψόμετρο πάνω από 500 μέτρα στα κεντρικά και πάνω από 700 μ. στα νότια).

Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 7 με 8 και στα ανατολικά και νότια τοπικά 9 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 11 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές.

Άνεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 5 με 7 και βαθμιαία τοπικά στα δυτικά 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 12 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα νότια σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές.

Άνεμοι: Στα βόρεια βορειοανατολικοί 7 με 8, τοπικά 9 και πιθανόν 10 μποφόρ. Στα νότια ανατολικοί νοτιοανατολικοί 5 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 12 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter