Έφυγε από τη ζωή ο Τάκης Μπενάς – Η συλλυπητήρια ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

Έφυγε από τη ζωή ο Τάκης Μπενάς – Η συλλυπητήρια ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

«Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει την ανείπωτη θλίψη του για το χαμό ενός κορυφαίου ηγέτη του ελληνικού αριστερού κινήματος, του συντρόφου Τάκη Μπενά» αναφέρεται σε ανακοίνωσή του ΣΥΡΙΖΑ για το θάνατο του ιστορικού στελέχους της Αριστεράς.

«Ο Τάκης Μπενάς, γεννήθηκε το 1925 στον Πειραιά, όπου ξεχώρισε, ως ένας από τους ηγέτες του μαθητικού κινήματος. Η Κατοχή τον βρίσκει μαθητή στις τελευταίες τάξεις του γυμνασίου και στη συνέχεια φοιτητή της Νομικής Σχολής. Από το ΕΑΜ Νέων θα προσχωρήσει στην ΕΠΟΝ και θα αγωνιστεί κατά των κατακτητών. Το 1948 καταδικάζεται σε θάνατο από τα έκτακτα στρατοδικεία του Εμφυλίου. Τελικά, παραμένει έγκλειστος, στη φυλακή, για 12 χρόνια, μέχρι το 1960. Όταν αποφυλακίζεται, εργάζεται στο γραφείο του Ηλία Ηλιού. Από το 1961 είναι μέλος της Κ.Ε. του ΚΚΕ και της Ε.Ε. της ΕΔΑ. Αναδεικνύεται γραμματέας της Νεολαίας της ΕΔΑ και, από το 1964 της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη.

Τη νύχτα της 21ης Απριλίου 1967 διέφυγε της σύλληψης. Το 1969 καταδικάζεται σε ισόβια. Θα βγει από τη Γιούρα, την επομένη μέρα της πτώσης της χούντας. Από τότε ως το 1986, μετέχει ενεργά στην πολιτική ζωή της χώρας και στην ηγεσία του ΚΚΕ Εσωτερικού. Ακολούθησε το εγχείρημα του ΚΚΕ Εσωτερικού-Ανανεωτική Αριστερά, πρωταγωνιστώντας στην ίδρυση της εφημερίδας «Εποχή». Υπέρμαχος της συνεργασίας και της ενότητας της ανανεωτικής Αριστεράς, υπήρξε ιδρυτικό μέλος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Τάκης Μπενάς υπήρξε ηγετική μορφή της ιστορίας της ελληνικής Αριστεράς και του εργατικού κινήματος από τη δεκαετία του ’30 μέχρι σήμερα. Αφήνει πίσω του ένα πλούσιο συγγραφικό έργο, το οποίο έχει εμπλουτίσει την ελληνική πολιτική βιβλιογραφία με πληθώρα δοκιμίων και απομνημονευμάτων, που προάγουν την πολιτική και μαρξιστική σκέψη.

Παράδειγμα και πρότυπο αγωνιστή, ο Τάκης Μπενάς θα παραμείνει για πάντα ένας φωτεινός φάρος στους αγώνες των μελλοντικών γενεών», καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter