Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 81 ετών, ο ζωγράφος και χαράκτης Χρόνης Μπότσογλου

Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 81 ετών, ο ζωγράφος και χαράκτης Χρόνης Μπότσογλου

Γεννημένος το 1941 στη Θεσσαλονίκη, ο Χρόνης Μπότσογλου υπήρξε ένας από τους πιο επιδραστικούς σύγχρονους Έλληνες εικαστικούς. Μαθητής του Γιάννη Μόραλη, σπούδασε στην ΑΣΚΤ (1960-1965) και αργότερα, στην École Supérieure des Beaux Arts του Παρισιού.

Στην τέχνη του κυριαρχεί η μνήμη. Στα πρώτα του έργα χρησιμοποιεί μολύβι και με απλές γραμμές αποτυπώνει πρόσωπα, που κάτι του θυμίζουν, χωρίς απαραίτητα να είναι γνωστά του, τα αναζητά. Πολυδιάστατος και διόλου «αστικός» εστιάζει στα γυμνά σώματα. Παρατηρεί τον άνθρωπο και μέσα από προβολές του ιδίου αναζητά τον δικό του τόπο, του οικείους του και βασανίζεται από ερωτήματα που ψάχνουν να συμφιλιωθούν με το παρελθόν. Μεταμορφώνεται και γεννάει μέσα από απλά υλικά αντιφάσεις, που ο ίδιος εφευρίσκει με σκοπό την προσωπική του λύτρωση.

Θα πει σε συνέντευξη του: «Δεν υπήρξαμε ούτε μικροί ούτε μεγάλοι, υπήρξαμε εμείς, ο καθένας από εμάς. Στην πραγματικότητα δεν αλλάζει τίποτα μέσα μας, μόνο που το σώμα και το μυαλό μάς προδίδουν όσο μεγαλώνουμε».

Η χαρακτική -κυρίως οξυγραφία, λιθογραφία και γλυπτική μπαίνουν- αργότερα στη ζωή του. Μελετάει, ταξιδεύει, εξελίσσεται κι όλα αυτά με αντίπαλο πάντα τον χρόνο. Αγαπάει τη γιαπωνέζικη τέχνη και παραιτείται από οποιαδήποτε ηθική του επιβάλλεται μέσω του ελέγχου. Βγάζει γλώσσα στον καθωσπρεπισμό και την αστική ευγένεια, αγαπάει τον έρωτα και επιθυμεί την ένωση. Αυτό μαρτυρούν τα έργα του σε περισσότερες από 30 ατομικές εκθέσεις και πάνω από 100 ομαδικές, εντός και εκτός των τειχών. Αυτό, φαίνεται και στη συλλογή του «Ερωτικά» (2011) αποτελούμενη από ακουαρέλες, ανάγλυφα σε μπρούτζο και σχέδια με γραφίτη, με θέμα την ερωτική πράξη. Οι πρώτες αντιδράσεις των κριτικών ήταν, μάλλον, φοβισμένες. Αυτή είναι η σωστή λέξη. Το περιεχόμενο χαρακτηρίστηκε προκλητικό σκορπώντας αμηχανία στους μη μυημένους. Δύο χρόνια, αργότερα, το 2013 παρουσιάζει στη Θεσσαλονίκη τοπογραφίες, ξαφνιάζοντας και πάλι τους ανθρώπους της τέχνης.

Του Χρόνη Μπότσογλου, του άρεσε να γράφει. Κείμενα του και επιστολές φιλοξενούνταν, συχνά, σε εφημερίδες και περιοδικά. Έχουν εκδοθεί τέσσερα βιβλία του: «Ημερολόγια ταξίδια», «Ψευτοδοκίμια», «Το χρώμα της σπουδής» και η ποιητική συλλογή με τίτλο «Σπουδή στο μαύρο».

Το 1989 εξελέγη καθηγητής ζωγραφικής στην ΑΣΚΤ, στην οποία διετέλεσε και πρύτανης (2001-2006).

Ο σκηνοθέτης Φρέντυ Βιανέλλης γυρίζει ντοκιμαντέρ για τη ζωή και το έργο του Χρόνη Μπότσογλου με τίτλο «Χρόνης Μπότσογλου – «Ήμουν κι εγώ εκεί και με φίλεψαν ένα πιάτο με φακή…» αποσπώντας ειδική βράβευση της ταινίας, στο 15ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ. Στην ταινία τεκμηρίωσης μιλούν για τον εικαστικό και δάσκαλο Χρόνη Μπότσογλου οι Γιάννης Ψυχοπαίδης, Γιώργος Χουλιαράς, Τριαντάφυλλος Πατρασκίδης και ο συλλέκτης Σωτήρης Φέλιος.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter