«Έφυγε» η δημοσιογράφος και συγγραφέας Τιτίνα Δανέλλη

«Έφυγε» η δημοσιογράφος και συγγραφέας Τιτίνα Δανέλλη

Έφυγε από τη ζωή η δημοσιογράφος και συγγραφέας, Τιτίνα Δανέλλη. Λόγω των μέτρων για την πρόληψη και αποτροπή διασποράς του κορονοϊού, η κηδεία της θα πραγματοποιηθεί σε στενό οικογενειακό κύκλο.

Γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε ιταλική φιλολογία στην Ιταλία (Νάπολη και Ρώμη), ενώ παράλληλα με τις σπουδές της παρακολούθησε και τη σχολή διερμηνέων. Για πολλά χρόνια εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά και εφημερίδες, με πολυετή συνεργασία στον Ριζοσπάστη. Έγραψε σενάρια για τηλεοπτικές εκπομπές και έκανε πολλές μεταγλωττίσεις από ξένες ταινίες. Στη λογοτεχνία πρωτοεμφανίστηκε το 1971 με το μυθιστόρημα Ο επιτυχημένος (1971). 

Από το 1981 υπήρξε μέλος του ΚΚΕ. Από το 1985 και μέχρι τη συνταξιοδότηση της εργάζονταν στον “Ριζοσπάστη”, στο καλλιτεχνικό ρεπορτάζ.

Ως συγγραφέας ασχολήθηκε ιδιαίτερα με το αστυνομικό μυθιστόρημα. Πρώτο της έργο το μυθιστόρημα “Ο επιτυχημένος” (1971). Ακολούθησαν το μυθιστόρημα “Αντιπερισπασμός” (1973), οι νουβέλες “Αίθουσα αναμονής” (1974) και “Σερ Γκρέγκορι ή Καπετάν Γρηγόρης” (1986), το μυθιστόρημα “Ένα και Ένα κάνουν όσο θες” (σε συνεργασία με τον Μάνο Κοντολέων, 1981), το θεατρικό έργο “Έρως διατηρητέος έως… “(1996), και τα μυθιστορήματα “Ο θρήνος της Κλεοπάτρας” (2000), “Το παιχνίδι του δικαστή” (2002), “Εκ των πραγμάτων” (σε συνεργασία με τον Θανάση Μπαλοδήμα, 2003), “Η τέταρτη γυναίκα” (2004), και το κατασκοπευτικό μυθιστόρημα “Ο ταγματάρχης” (σε συνεργασία με τον Θανάση Παπαρήγα, 2007).

Επίσης έγραψε σενάρια για τηλεοπτικές σειρές και έκανε πολλές μεταγλωττίσεις από ξένες ταινίες. Έχει τιμηθεί με το βραβείο ΥΠΠΟ για το θεατρικό έργο “Έρως διατηρητέος έως…” (1995). Έλαβε μέρος, με διηγήματά της, και στους τέσσερις τόμους των “Ελληνικών εγκλημάτων” (2007, 2008, 2009 και 2011) ενώ συμμετείχε και στον συλλογικό τόμο “Η επιστροφή του αστυνόμου Μπέκα – Ο ήρωας του Γιάννη Μαρή σε νέες περιπέτειες” (2012).

Παρά τα προβλήματα υγείας που είχε τα τελευταία χρόνια, παρακολουθούσε την δράση και τις εκδηλώσεις του Κόμματος.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter