Έφυγε ο Λευτέρης Χαψιάδης-στιχουργός της μεγάλης επιτυχίας «Μία είναι η ουσία»

Έφυγε ο Λευτέρης Χαψιάδης-στιχουργός της μεγάλης επιτυχίας «Μία είναι η ουσία»
O Λευτέρης Χαψιάδης με τη Χαρούλα Αλεξίου

Ο στιχουργός Λευτέρης Χαψιάδης δεν είναι πια κοντά μας. Έφυγε σήμερα το πρωί, αφήνοντας μια πλούσια πνευματική παρακαταθήκη που περιλαμβάνει πάνω από 500 τραγούδια (πολλά απ’ τα οποία έγιναν μεγάλες επιτυχίες), πέντε μυθιστορήματα (κυρίως αυτοβιογραφικού χαρακτήρα) και, φυσικά, συνεργασίες με την αφρόκρεμα των Ελλήνων τραγουδιστών (Καζαντζίδης, Νταλάρας, Αλεξίου, Διονυσίου, Βιτάλη, Μητσιάς, Στανίση κ.α.)

Δικά του είναι τα λόγια στο πασίγνωστο τσιφτετέλι «Μία είναι η ουσία», ελάχιστοι όμως γνωρίζουν πως το εν λόγω στιχούργημα χρησιμοποιήθηκε από τον ίδιο στο δεύτερο βιβλίο του και συγκεκριμένα σε μία παράγραφο όπου ο ήρωας του πηγαίνει στον παράδεισο, αλλά ο Άγιος Πέτρος του απαγορεύει την είσοδο ενοχλημένος από την επιτυχία του λαϊκού σουξέ του. Μεγαλωμένος στις Φέρες του Έβρου, ο Χαψιάδης μετακόμισε για σπουδές στην Αλεξανδρούπολη. Εργαζόμενος στο περίπτερο που είχε ο πατέρας του τότε, διέθετε όλο το χρόνο του στη συλλογή ρεμπέτικων στίχων και στη μελέτη του λαϊκού τραγουδιού. Αργότερα, όταν συναντήθηκε στην Αθήνα με τον Γιώργο Νταλάρα, ο κορυφαίος ερμηνευτής ήταν εκείνος που τον έφερε σε επαφή με τον Χρήστο Νικολόπουλο και τον Λευτέρη Παπαδόπουλο, δείχνοντας του στην ουσία την είσοδο στη δισκογραφία. Εκεί που ο Χαψιάδης διέπρεψε, υπογράφοντας μεγάλες επιτυχίες για όλες τις επόμενες δεκαετίες. Πολυγραφότατος και ευθύβολος στον στίχο του, διαφοροποιήθηκε από τον συνάδελφο του, Μανώλη Ρασούλη, ο οποίος χαρακτηριζόταν από μια πιο φιλοσοφική θεώρηση των πραγμάτων.

Έτσι ο Χαψιάδης έμοιασε να είναι ο συνδετικός αρμός με τους προγενέστερους Χαράλαμπο Βασιλειάδη – Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, τους στυλοβάτες του αμιγώς λαϊκού στίχου. Στο περιθώριο της στιχουργικής δραστηριότητας του, ο Χαψιάδης – όντας Πόντιος στην καταγωγή – αφιερώθηκε στη διάσωση και διάδοση του ποντιακού πολιτισμού, κάτι που έγινε αιτία για να βραβευθεί. Αθόρυβος και διακριτικός ως άνθρωπος, άφησε απλά το έργο του να μιλάει για τον ίδιο, γνωρίζοντας επίσης πως όσοι ξεσηκώνονταν με τα λαϊκά εξωστρεφή δημιουργήματα του, ενδεχομένως να αγνοούσαν ότι ήταν δικά του. Ο Λευτέρης Χαψιάδης έφυγε σε ηλικία 69 ετών καθώς τον τελευταίο καιρό αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα με την υγεία του.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter