«Έφυγε» πλήρης ημερών η λογοτέχνιδα Φαίδρα Ζαμπαθά-Παγουλάτου

«Έφυγε» πλήρης ημερών η λογοτέχνιδα Φαίδρα Ζαμπαθά-Παγουλάτου

«Έφυγε» πλήρης ημερών η λογοτέχνιδα Φαίδρα Ζαμπαθά-Παγουλάτου, η οποία εξέδωσε περισσότερα από 20 βιβλία, ποιητικά, δοκίμια και μεταφράσεις.

Ανακοίνωση για το θάνατό της εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η ανακοίνωση του ΚΚΕ

Αποχαιρετούμε με θλίψη τη λογοτέχνη Φαίδρα Ζαμπαθά-Παγουλάτου που «έφυγε» πλήρης ημερών αφήνοντας πλούσιο έργο.

Παιδί της φασιστικής Κατοχής και των διώξεων του αστικού κράτους ενάντια στους κομμουνιστές και τους αγωνιστές της ΕΑΜικής Αντίστασης, η Φαίδρα Ζαμπαθά-Παγουλάτου, κόρη του λογοτέχνη Κούλη Ζαμπαθά, γραμματέα, για ένα διάστημα, του ΕΑΜ Λογοτεχνών, γεννήθηκε στην Αθήνα. Τ’ όνομά της το χρωστάει στους Μενέλαο Λουντέμη και Γιάννη Σκαρίμπα.

Στο σπίτι της οικογένειας της Φαίδρας φιλοξενήθηκαν οι Νίκος Μπελογιάννης και Νίκος Πλουμπίδης, καθώς και άλλοι αγωνιστές, ενώ η ζωή της ίδιας και της οικογένειάς της την περίοδο εκείνη «αποτυπώθηκαν» στην ταινία του Νίκου Τζήμα «Ο Άνθρωπος με το Γαρύφαλλο».

Σπούδασε Γαλλική και Ιταλική Φιλολογία. Από το 1975 ως το 1982 εκλεγόταν Γενική Γραμματέας της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών κι αποσύρθηκε μετά το 1983.

Πήρε μέρος στα κοινά μέσα από τις οργανώσεις ΟΓΕ, ΕΕΔΥΕ.

Η Φαίδρα Ζαμπαθά-Παγουλάτου έχει εκδώσει περισσότερα από 20 βιβλία, ποιητικά, δοκίμια και μεταφράσεις. Έχει, επίσης, συνεργαστεί με περιοδικά κι εφημερίδες.

Έχει μεταφραστεί σε αρκετές γλώσσες κι έχουν ανθολογηθεί ποιήματά της στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στους οικείους της.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter