Εγγύηση για τα εθνικά συμφέροντα θεωρεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη την επιστολή Πομπέο

Εγγύηση για τα εθνικά συμφέροντα θεωρεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη την επιστολή Πομπέο

Ως εγγύηση των συμφερόντων της Ελλάδας εκλαμβάνει η κυβέρνηση την επιστολή Πομπέο στον Κυριάκο Μητσοτάκη που παρουσίασε την Τρίτη στο μπρίφινγκ ο κυβερνητικό εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Στην επιστολή αυτή, είπε ο κ. Πέτσας «οι Ηνωμένες Πολιτείες, δεν μιλούν μόνο για την υποχρέωση επίλυσης των διαφορών με ειρηνικά μέσα και για την αποφυγή προκλητικών πράξεων ή διακηρύξεων. Κυρίως, τονίζουν -και μάλιστα δύο φορές στην ίδια επιστολή- ότι «οι Η.Π.Α. παραμένουν δεσμευμένες να στηρίξουν την ευημερία, την ασφάλεια και την δημοκρατία της Ελλάδας». Επιπλέον, τονίζουν ότι θα συνεχίσουν να στηρίζουν την Ελλάδα «ως ηγέτη στην Ευρώπη, ως σύμμαχο-κλειδί και ως κρίσιμο παίκτη στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια». Είναι σαφές ότι η επιστολή του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών, επιβεβαιώνει ότι οι σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών. Είναι ταυτόχρονα μια αποστομωτική απάντηση σε αυτούς που βιάστηκαν να απαξιώσουν την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον πριν από δύο εβδομάδες».

https://www.documentonews.gr/filegrid/2020/01/21/5e26e8f4825e63119a273fb2.pdf

Σε ότι αφορά ειδικότερα τις τουρκικές προκλήσεις και τους λεονταρισμούς, η Ελλάδα απαντά με εθνική αυτοπεποίθηση. Στηριζόμαστε στη δυνατότητά μας να κάνουμε ό,τι χρειαστεί, στο Διεθνές Δίκαιο και στις συμμαχίες μας.

Για τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, και την απειλή διακοπής συνομιλιών, ο κ. Πέτσας είπε ότι «δεν αντιλαμβανόμαστε την επιθετικότητα και τον εκνευρισμό της τουρκικής κυβέρνησης, εμείς επιδιώκουμε την επικοινωνία, δεν πιστεύουμε ότι θα σταματήσουν οι συζητήσεις για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης».

Για την προσφυγή στην Χάγη που είναι θέση του πρωθυπουργού αλλά βρίσκει αντιρρήσεις από το εσωτερικό του κόμματος, όπως πχ από τον Αντώνη Σαμαρά ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός έχει πει ότι η μακροπρόθεσμη προοπτική εξαρτάται «από το πλαίσιο που θα τεθεί, δεν μπορούμε να πάμε σε συζητήσεις, αν δεν προυπάρξει άρση λεκτικών προκλήσεων, συνέχιση τω συζητήσεων για τα μέτρα εμπιστοσύνης, και ακολούθως συνυποσχετικό. Αν αυτά γίνουν μετά είναι η προσφυγή στην Χάγη».

Ως ένα θετικό πρώτο βήμα αξιολογεί η ελληνική κυβέρνηση τα τα Συμπεράσματα της Διάσκεψης του Βερολίνου, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας και εξήγησε: αφενός γιατί βεβαιώνουν τη διάθεση όλων των πλευρών να βρουν μία πολιτική λύση και αφετέρου γιατί επαναλαμβάνουν την ανάγκη εφαρμογής του εμπάργκο όπλων προς τη Λιβύη.

Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα αναμένει τη συνέχεια όλης αυτής της Διαδικασίας του Βερολίνου. Και βεβαίως αναμένει να συμπεριληφθεί και η ίδια στα επόμενα στάδιά της. Στη διάρκεια της συνάντησης, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας κ. Borrell, διαβεβαίωσε ότι η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης παραμένει η ίδια, ότι τα «μνημόνια Σάρατζ-Τουρκίας» είναι παράνομα και κενά περιεχομένου.

Για την αποστολή της συστοιχίας των πάτριοτ στην Σαουδική Αραβία ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι η συζήτηση που δεν είναι καινούργια, είναι από τον περασμένο Οκτώβριο, η Ελλάδα θέλει να συμμετάσχει στις διαδικασίες ειρήνης πάντα σας παράγοντας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. 

Διαβάστε ακόμα

Επιστολή Πομπέο σε Μητσοτάκη – Τι αναφέρει

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter