Εγιναν… 41 τα ακίνητα του Κυριάκου Μητσοτάκη

Εγιναν… 41 τα ακίνητα του Κυριάκου Μητσοτάκη

∆ύο οικόπεδα στο Ζαγόρι έρχονται να προστεθούν στο παχυλό real estate χαρτοφυλάκιο της οικογένειας του πρωθυπουργού

Εκανε 41 τα ακίνητά της η οικογένεια Κυριάκου και Μαρέβας Μητσοτάκη, αγοράζοντας δύο οικόπεδα σε µια από τις πιο όµορφες περιοχές της Ελλάδας, στο Ζαγόρι. Ο πρωθυπουργός, στου οποίου το όνοµα είναι τα δύο νέα ακίνητα, παραµένει ένας από τους πιο πλούσιους πολιτικούς σε ακίνητη περιουσία, αν και όπως προκύπτει από το πόθεν έσχες του η οικογένειά του χρωστάει εµφανώς 1,1 εκατ. ευρώ σε δάνεια και αφανώς περίπου ακόµη 1 εκατοµµύριο. Πρόκειται για το δάνειο 900.000 ευρώ µε το οποίο η γαλλική εταιρεία της Μαρέβας Γκραµπόφσκι πλήρωσε ένα µέρος της (προ ετών) αγοράς του σπιτιού του Βολταίρου στο Παρίσι. Οι υπόλοιπες 750.000 ευρώ είχαν δοθεί σε µετρητά αν και η εταιρεία της SCI είχε µόλις 10.000 ευρώ στο ταµείο της.

Διαβάστε επίσης – Κασσελάκης για Μητσοτάκη: Εξάγει know-how για αυταρχικούς ηγέτες – Στην Ευρώπη δεν τον αγοράζουν

Η νέα αγορά της οικογένειας δεν έχει αυτά τα σκοτεινά σηµεία, αλλά σίγουρα κάνει βάσιµο το ερώτηµα που έθεσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ελενα Ακρίτα για το πώς δικαιολογούνται οι αγορές ακινήτων από τη χρεωµένη τραπεζικά οικογένεια.

Τα δύο νέα ακίνητα δεν είναι δηλωµένα στο πόθεν έσχες του πρωθυπουργού αφού αγοράστηκαν στις 30 ∆εκεµβρίου του 2022 (ηµέρα µάλιστα Παρασκευή), όταν είχε εκπνεύσει το έτος και µεταγράφηκαν στο υποθηκοφυλακείο το 2023. Μετά πάντως από την αγορά του ζεύγους στην Ηπειρο, ο ίδιος ο πρωθυπουργός εξήγγειλε έργα ανάπτυξης στην περιοχή. Η δε Τύµφη, το βουνό στις πλαγιές του οποίου είναι ο οικισµός όπου αγοράστηκαν τα οικόπεδα, κηρύχτηκε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη «απάτητο» βουνό. Συνεπώς δεν κινδυνεύει ούτε από τη βοή της τουριστικής υπερανάπτυξης ούτε φυσικά από ανεµογεννήτριες.

Διαβάστε επίσης – Μητσοτάκης στο συνέδριο ΝΔ: Ακροδεξιές κορώνες και μηδενική αυτοκριτική – «Εισαγόμενος ο Κασσελάκης»

Η ζεστή σχέση του Κυριάκου Μητσοτάκη µε τα Ζαγοροχώρια ξεκινά, όπως ο ίδιος έχει πει σε συνέντευξή του, το 2018. Ο τότε αρχηγός της αξιωµατικής αντιπολίτευσης φτάνει οικογενειακώς στην Αρίστη και φιλοξενείται στο σπίτι του επιχειρηµατία Βασίλη Ιωσηφίδη, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης του βραβευµένου ξενοδοχείου Aristi Mountain Resort. Aπό το επιτελείο του Κυρ. Μητσοτάκη διαρρέει ότι πρόθεσή του ήταν να µείνει στο ξενοδοχείο αλλά ελλείψει δωµατίου φιλοξενήθηκε στο σπίτι του επιχειρηµατία! Τα επόµενα χρόνια ο Κυρ. Μητσοτάκης επισκέπτεται, όπως και η σύζυγός του, πολλές φορές τα Ζαγοροχώρια. Το χωριό Αγιος Μηνάς, ένα πανέµορφο και ήσυχο χωριό στο Κεντρικό Ζαγόρι, σκαλωµένο στα 640 µέτρα, γίνεται σηµείο αναφοράς για το πρωθυπουργικό ζεύγος. Οι αναφορές στα Ζαγοροχώρια δεν λείπουν σχεδόν από καµία συνέντευξη που δίνουν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Στις αρχές του 2023 το Documento δηµοσιεύει την πληροφορία ότι η οικογένεια Μητσοτάκη αγόρασε ακίνητο στα Ζαγοροχώρια και συνδέει την πληροφορία µε όσα λέγονται για την ανάπτυξη της περιοχής.

Αγορά προτού εκπνεύσει ο χρόνος

Τελικώς, η αγορά έγινε. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία του κτηµατολογίου, στις 30 ∆εκεµβρίου του 2022 ο Κυρ. Μητσοτάκης αγοράζει µε το υπ’ αριθµόν 1806 συµβόλαιο ένα οικόπεδο στον Αγιο Μηνά, έκτασης 412,70 τ.µ., το οποίο είναι εντός του οικισµού, άρτιο και οικοδοµήσιµο. Η αντικειµενική αξία του οικοπέδου είναι 7.488,03 ευρώ και ο Μητσοτάκης δίνει 28.000 ευρώ για την αγορά. Η τιµή ανά τετραγωνικό δηλαδή είναι 67,84 ευρώ. Εχει σηµασία ότι ο πρωθυπουργός αγοράζει το οικόπεδο από την Αικατερίνη Καµπούρη µία βδοµάδα αφότου έγινε δωρεά στην ίδια από τον σύζυγό της. Την ίδια µέρα, στο ίδιο συµβολαιογραφικό γραφείο στα Ιωάννινα, µε το συµβόλαιο µε αριθµό 1808 ο Μητσοτάκης αγοράζει ένα ακόµη οικόπεδο που συνορεύει µε το οικόπεδο που µόλις είχε αγοράσει. Το οικόπεδο αυτό είναι µικρότερο, 248,06 τ.µ., και δεν είναι οικοδοµήσιµο γιατί είναι τυφλό (δηλαδή δεν έχει πρόσοψη στον δρόµο). Παρότι το εν λόγω οικόπεδο δεν έχει… τύχη δόµησης στοιχίζει πολύ πιο ακριβά, 43.000 ευρώ, δηλαδή τιµή ανά τετραγωνικό 174 ευρώ. Η αντικειµενική αξία του τυφλού οικοπέδου υπολογίζεται σε 11 ευρώ έναντι 19 ευρώ που είναι η αντικειµενική αξία του τετραγωνικού για το οικοδοµήσιµο οικόπεδο. Ωστόσο ο πρωθυπουργός πληρώνει µε αναντίστοιχη αξία τα τετραγωνικά στα δύο οικόπεδα. Προφανώς γιατί µέληµά του ήταν να αποκτήσει ένα ενιαίο οικόπεδο 661 τετραγωνικών µέτρων, το οποίο πλέον µπορεί να αξιοποιήσει µε πολλούς τρόπους. Η αγορά των δύο οικοπέδων µεταγράφεται στο υποθηκοφυλακείο στις 4 Φεβρουαρίου του 2023 και έτσι δεν δηλώνεται στο πόθεν έσχες του πρωθυπουργού για το 2022.

Η περιοχή στις πλαγιές του όρους Τύμφη όπου αγόρασε τα δύο οικόπεδα ο Κ. Μητσοτάκης (πάνω ο χάρτης). Το υπ΄αριθμόν 1806 συμβόλαιο (έγγραφο αριστερά)) με το οποίο απέκτησε το ένα οικόπεδα στον Αγιο Μηνά έκτασης 412,70 τ.μ. έναντι 28.000 ευρώ, που είναι εντός οικισμού, άρτιο και οικοδομήσιμο. Αυθημερόν στις 30/12/22 αγοράστηκε και το δεύτερο οικόπεδο με αριθμό συμβολαίου 1808 (έγγραφο δεξιά) το οποίο αν και είναι 248,06 τ.μ. και δεν είναι οικοδομήσιμο γιατί είναι τυφλό, στοιχίζει 43.000 ευρώ. Η αγορά των δύο οικοπέδων μεταγράφεται στο υποθηκοφυλακείο στις 4/2/2023 και έτσι δεν δηλώνεται στο πόθεν έσχες του πρωθυπουργού για το 2022.

 

Μαζί µε τον βασιλικό ποτίζεται και το Ζαγόρι

Η οικογένεια Μητσοτάκη επί χρόνια δεν κρύβει τη γοητεία που της ασκεί η περιοχή του Ζαγορίου. Το 2019, αµέσως µόλις ο Μητσοτάκης εκλέγεται πρωθυπουργός, ανακοινώνει ότι θα υποστηρίξει αίτηµα για την ένταξη των Ζαγοροχωρίων στον Κατάλογο Πολιτιστικών Τοπίων της UNESCO. Στις 16 Σεπτεµβρίου 2019 παρουσιάζει την υποψηφιότητα γι’ αυτή την ένταξη στο χωριό Βίτσα. Τελικώς, η ένταξη στον κατάλογο γίνεται λίγο αφότου το ζεύγος αγοράζει (κρυφά έως τότε) οικόπεδα στην περιοχή και ο ίδιος ο Μητσοτάκης µε ανάρτησή του στο Twitter θυµίζει ότι ήταν µια από τις πρώτες µετεκλογικές του ενέργειες, συµπληρώνοντας: «Ανοίγει ο δρόµος για ένα καλύτερο Ζαγόρι, ταυτόχρονα όµως προστατεύει από την αλόγιστη δόµηση και τον τουρισµό». Τον Νοέµβριο του 2020 η Μαρ. Γκραµπόφσκι σε συνέντευξή της στους «Financial Times», αφού λέει διάφορα για την επιχειρηµατική της δραστηριότητα και τη ζωή της, δεν παραλείπει να πει ότι «ένα αξέχαστο µέρος στο οποίο ταξίδεψα τον τελευταίο χρόνο είναι το Ζαγόρι στην περιοχή της Ηπείρου. Είναι εκπληκτικά όµορφο µε δύο εθνικά πάρκα, καταπράσινο τοπίο µε εκπληκτικά φαράγγια και ορεινά χωριά και φιλοξενία αυθεντική. Μείναµε στο Aristi Mountain Resort στο δάσος, στο χωριό Αρίστη».

Επί τρία χρόνια τα µέσα ενηµέρωσης έχουν εκτεταµένα ρεπορτάζ από τις επισκέψεις του ζεύγους στον Αγιο Μηνά, ο οποίος αποκτά φήµη και αναµφίβολα υπεραξία.

Τα… απάτητα οικόπεδα

Την Πρωτοχρονιά του 2022 το πρωθυπουργικό ζεύγος µε την οικογένειά του βρίσκεται για µία ακόµη φορά στον Αγιο Μηνά και µένει στο αγαπηµένο του ξενοδοχείο Aristi Mountain Resort. Ενώ βρίσκεται στα Ζαγοροχώρια και σύµφωνα µε πληροφορίες της εποχής έχει ήδη βρει τα οικόπεδα τα οποία θέλει να αγοράσει, δηµοσιεύµατα αναφέρονται στην απόφαση του τότε υφυπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Αµυρά να θέσει την Τύµφη, το βουνό στου οποίου τις πλαγιές βρίσκεται ο Αγιος Μηνάς, σε καθεστώς απόλυτης προστασίας. Οπως γράφει το «Βήµα»: «Ο πρωθυπουργός βρίσκεται στον Αγιο Μηνά µε φόντο το όρος Τύµφη, το οποίο µόλις πριν από µία βδοµάδα έθεσε (µαζί µε άλλα πέντε βουνά) σε καθεστώς απόλυτης προστασίας. Τι σηµαίνει αυτό; Οτι απαγορεύει τη διάνοιξη οποιουδήποτε δρόµου και κατασκευή κάθε τεχνικής επιφάνειας. Αυτό το πρότζεκτ ονοµάστηκε “Απάτητα Βουνά”».

Η ανακοίνωση της υπουργικής απόφασης ενθουσιάζει τους κατοίκους στο Ζαγόρι, που αναγνωρίζουν ότι η παρουσία του πρωθυπουργικού ζεύγους στην περιοχή και πολύ περισσότερο το φηµολογούµενο ενδιαφέρον για την αγορά γης µόνο προστατευτικά και καλά µπορεί να είναι για τα Ζαγοροχώρια. Και απ’ ό,τι φαίνεται δεν είχαν άδικο. Τα Ζαγοροχώρια δεν υπήρχε πιθανότητα να αποκτήσουν ανεµογεννήτριες όπως τα Αγραφα.

Η ανάπτυξη έρχεται

Είτε πρόκειται για έρωτα του Μητσοτάκη για τα Ζαγοροχώρια είτε για προσπάθεια να δώσει υπεραξία στις επενδυτικές του επιλογές, το δεδοµένο είναι ότι µετά την αγορά στην Ηπειρο η περιοχή είναι υπό τη συνεχή προσοχή του πρωθυπουργού.

Εκτός από τη διαφήµιση που κάνει σε κάθε ευκαιρία, τον Απρίλιο του 2023, στην παρουσίαση του προγράµµατος που εκπονήθηκε από κοινού από την κυβέρνηση και την Περιφέρεια Ηπείρου, ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε αναπτυξιακό σχέδιο για την Ηπειρο µε 380 έργα, ύψους 2,7 δισ. ευρώ. Προανήγγειλε προγράµµατα ξένων επενδύσεων στην περιοχή, κατασκευή πάρκου υψηλής τεχνολογίας, υποδοµές και επέκταση της Ιόνιας Οδού στο τµήµα Ιωάννινα – Κακαβιά. Αυτή ειδικά η τελευταία επένδυση στο οδικό δίκτυο, καθ’ όλα αναγκαία, θα κάνει αστραπιαία την πρόσβαση και στα Ζαγοροχώρια.

Επειτα από καθυστερήσεις χρόνων για διάφορα έργα η Ηπειρος βρίσκεται στο επίκεντρο, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις εξαγγελίες και τις δηλωµένες κυβερνητικές προθέσεις. Υπάρχουν βέβαια και οι επικριτές, όπως κάποιο παλαιό στέλεχος της αυτοδιοίκησης που σχολίαζε στο Documento: «Μάλλον το κόλπο για να ρίξουν ένα βλέµµα στις παρατηµένες περιοχές είναι να δώσουµε δώρο οικόπεδα σε κυβερνητικούς παράγοντες για να έρθει η ανάπτυξη – και µάλιστα η σωστή µε σεβασµό στο περιβάλλον».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter