Εγκαίνια του Μουσείου Παιχνιδιών του Μουσείου Μπενάκη στο Παλαιό Φάληρο (Photos)

Εγκαίνια του Μουσείου Παιχνιδιών του Μουσείου Μπενάκη στο Παλαιό Φάληρο (Photos)

Την ερχόμενη Κυριακή το Μουσείο Παιχνιδιών του Μουσείου Μπενάκη ανοίγει τις πύλες του στο Παλαιό Φάληρο σε ένα θαυμάσιο παλιό κτίριο που θυμίζει τα κάστρα που παίζαμε όταν είμαστε παιδιά.

Και όπως γράφει η πρόσκληση: 

«Σας περιμένουμε όλους, μικρούς και μεγάλους, για να γιορτάσουμε το άνοιγμα του Μουσείου Παιχνιδιών, την Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017, από τις 10:00 έως τις 18:00 στον «Πύργο των Παιχνιδιών», Λεωφόρος Ποσειδώνος 14 & Τρίτωνος 1, Παλαιό Φάληρο.

Με μεγάλη χαρά

Η Διοικητική Επιτροπή του Μουσείου Μπενάκη»

Πυρήνας του Τμήματος Παιχνιδιών του Μουσείου Μπενάκη, που ιδρύθηκε το 1991, αποτελεί η δωρεά της Μαρίας Αργυριάδη.

Στις συλλογές του περιλαμβάνονται 20.000 παιχνίδια και αντικείμενα της παιδικής ηλικίας, προερχόμενα από τον ελλαδικό χώρο και την ευρύτερη περιφέρεια του Ελληνισμού – από την αρχαιότητα μέχρι το 1970 – καθώς και από την Ευρώπη, την Αμερική, την Αφρική και από χώρες της Ανατολής.

Ο εντυπωσιακός πέτρινος πύργος εκλεκτικιστικού ρυθμού που βρίσκεται στο Τροκαντερό, ο Πύργος Κουλούρα που κληροδότησε το Μουσείο Μπενάκη, αποτελεί σήμα κατατεθέν για τα Νότια Προάστια και όχι μόνον.

Το 2012 το Μουσείο Μπενάκη ξεκίνησε με χρηματοδότηση ΕΣΠΑ, το έργο για την αποκατάσταση και επαναχρησιμοποίηση του Πύργου, αυτή τη φορά ως Μουσείο Παιχνιδιών και ήταν προγραμματισμένο να ανοίξει τον Ιούνιο του 2016. Πέρασε ένας χρόνος και μετά από διάφορες καθυστερήσεις, το Μουσείο θα ανοίξεις τις πόρτες του για το κοινό στο τέλος του επόμενου μήνα.

Η συλλογή του αποτελείται από ελληνικά, ευρωπαϊκά, κινέζικα και γιαπωνέζικα παιχνίδια, αλλά και ό,τι άλλο έχει σχέση με το παιδί από τη γέννησή του, όπως βιβλία σχολικής και παιδικής λογοτεχνίας. Αριθμεί ήδη 20.000 παιχνίδια που έχουν συντηρηθεί από το τμήμα του Μουσείου Μπενάκη και χρονολογικά φτάνουν έως και το 1960. Ξεκινούν από την αρχαιότητα και το Βυζάντιο και φτάνουν έως και πριν μισό αιώνα. Πυρήνας της έκθεσης είναι η συλλογή που η Μαρία Αργυριάδη δώρισε το 1992.

Τα παιχνίδια σε γενικές γραμμές παρουσιάζονται σε θεματικές ενότητες: κούκλες μόδας, κατασκευές, κούκλες με παραδοσιακές φορεσιές, μηχανικά και οπτικά παιχνίδια, παραγωγή παιχνιδιού σε ευρωπαϊκά και ελληνικά εργαστήρια και εργοστάσια, στρατιωτάκια, τρενάκια, πανηγυριώτικα παιχνίδια, χάρτινο θέατρο, κουκλοθέατρο, θέατρο σκιών, εθιμικά παιχνίδια, γέννα, ανατροφή, πρώτα παιχνίδια, σχολικά, παιχνίδια από μακρινές χώρες.

Στις αίθουσες υπάρχουν και παιχνίδια τα οποία οι μικροί, αλλά και οι μεγάλοι επισκέπτες μπορούν να περιεργαστούν, όπως το εντυπωσιακό κουκλόσπιτο των αρχών του εικοστού αιώνα, στο παιδικό δωμάτιο του οποίου κοιμούνται τρίδυμα μωρά, ενώ έχουν δημιουργηθεί και τρία διαδραστικά παιχνίδια, εμπνευσμένα από εκθέματα του μουσείου, που απευθύνονται σε μικρότερα παιδιά.

Πηγή: Μουσείο Μπενάκη Alimos Online 










Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter