Έγκλημα μίσους η επίθεση στο Πίτσμπουργκ – Στους 11 οι νεκροί (Photos)

Έγκλημα μίσους η επίθεση στο Πίτσμπουργκ – Στους 11 οι νεκροί (Photos)

Τουλάχιστον 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 6 τραυματίστηκαν από σφαίρες, μεταξύ αυτών τρεις αστυνομικοί, όταν ένοπλος άνοιξε πυρ σε εβραϊκή συναγωγή στο Πίτσμπουργκ της Πενσιλβάνιας, σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό των αμερικανικών αρχών.

Δεν υπάρχουν παιδιά μεταξύ των νεκρών επισήμαναν οι αρχές.

Όπως μεταδίδουν αμερικανικά ΜΜΕ, ο άνδρας που σκόρπισε τον θάνατο είναι 46 ετών και ονομάζεται Ρομπ Μπάουερς.

Σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ ο δράστης είχε αναρτήσει μηνύματα αντισημιτικού περιεχομένου στα social media.

Αν και οι αρχές, προς το παρόν, δεν έχουν κατονομάσει επίσημα τον άνδρα που συνελήφθη μετά το μακελειό στη συναγωγή, ένας αξιωματικός του FBI και έναν αξιωματούχος ασφαλείας της εβραϊκής κοινότητας επιβεβαίωσαν την ταυτότητα του Μπάουερς.

Δύο ώρες προτού εισβάλει στη συναγωγή και ανοίξει πυρ, ο Μπάουερς έκανε μια ανάρτηση στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Gab.com σχετικά με την Hebrew Immigrant Aid Society (HIAS), μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που βοηθά Εβραίους πρόσφυγες να εγκατασταθούν στις ΗΠΑ.

«Στη HIAS αρέσει να φέρνει εισβολείς για να σκοτώσουν το λαό μας. Δεν μπορώ να κάθομαι άπραγος και να βλέπω τον λαό μου να σφαγιάζεται. Στα τσακίδια οι απόψεις σας, μπουκάρω» έγραψε ο Μπάουερς, ένας λευκός παχουλός άνδρας με γένια.

Στο ιστορικό των αναρτήσεων του Μπάουερς από τότε που εγγράφηκε στο μέσο, τον Ιανουάριο, μπορεί κανείς να διακρίνει έναν οργισμένο άνδρα, με αντισημιτικές απόψεις, που έγραφε μηνύματα όπως: «Καθημερινή Υπενθύμιση: η πολυπολιτισμικότητα σημαίνει να διωχθεί ο τελευταίος λευκός άνθρωπος».

Πριν από έναν μήνα, ο 46χρονος από το Πίτσμπουργκ ανήρτησε φωτογραφίες όπου απεικονίζονταν οι επιδόσεις του κατά την εξάσκησή του στο στόχο σε ένα σκοπευτήριο και μια συλλογή από τρία περίστροφα τα οποία αποκαλούσε «η οικογένειά του από glock» (όπως ονομάζεται η εταιρεία κατασκευής).

Ο Μπάουερς είναι καταχωρημένος ως ψηφοφόρος «χωρίς κομματική ταυτότητα» στην κομητεία Αλεγκίνι στην Πενσιλβάνια είχε στραφεί σε ένα μήνυμα και κατά του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο κατηγόρησε ότι είναι υπέρμαχος της παγκοσμιοποίησης, που δεν έκανε τίποτα για να σταματήσει την «εισβολή» των Εβραίων στις ΗΠΑ.

«Για την ιστορία, δεν τον ψήφισα ούτε έχω στην κατοχή μου, έχω φορέσει ή ακόμα κι αγγίξει ένα καπέλο με το σύνθημα MAGA» (Make America Great Again), που χρησιμοποιεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Πρόκειται για μία από τις φονικότερες επιθέσεις αντισημιτικού χαρακτήρα στη σύγχρονη αμερικανική ιστορία.





Η επίθεση σημειώθηκε λίγο μετά την έναρξη της λειτουργίας. Ο ύποπτος παραδόθηκε στην αστυνομία δηλώνοντας στους αστυνομικούς ότι «όλοι οι Εβραίοι πρέπει να πεθάνουν» και φωνάζοντας και άλλα συνθήματα αντισημιτικού χαρακτήρα.

«Μια τέτοια ημέρα, οι πόρτες παραμένουν ανοικτές, τελείται θρησκευτική λειτουργία, οποιοσδήποτε μπορεί να μπει και να βγει» εξήγησε στο KDKA ο Μάικλ Άισενμπεργκ, ο πρώην πρόεδρος της συναγωγής, επισημαίνοντας ότι η αστυνομία ενισχύει την παρουσία της στη συναγωγή για λόγους ασφαλείας μονάχα στις μεγάλες εορτές.

Την ίδια ώρα, ο Τζεφ Φινκελστάιν, ο διευθύνων σύμβουλος της εβραϊκής ομοσπονδίας του Πίτσμπουργκ, είπε σε δημοσιογράφους ότι στη λειτουργία το πρωί του Σαββάτου παρίστανται συνήθως περίπου 50-60 άνθρωποι στη συναγωγή Δένδρο της Ζωής. Η περιοχή Σκουίρελ Χιλ είναι μια συνοικία με κυρίως εβραϊκό πληθυσμό στο Πίτσμπουργκ, σύμφωνα με τον ίδιο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ καταδίκασε σήμερα το «μίσος» και παράλληλα πρότεινε τη θανατική ποινή για τέτοιου είδους εγκλήματα. 

Την ίδια ώρα ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε πως το περιστατικό αυτό, δεν έχει ιδιαίτερη σχέση με τον νόμο περί οπλοκατοχής των ΗΠΑ. 

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1056220576098992129

Ο Τραμπ δήλωσε επίσης ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να ακυρώσει την προεκλογική συγκέντρωση, που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα στο Ιλινόι, μετά την φονική ένοπλη επίθεση σε μια συναγωγή στο Πίτσμπουργκ.

«Το εξετάζουμε» επισήμανε ο Αμερικανός πρόεδρος σε δηλώσεις του από το προεδρικό αεροσκάφος Air Force One, σχετικά με το ενδεχόμενο της ματαίωσης της συγκέντρωσης στο Μερφισμπόρο, στο Ιλινόι, που είχε προγραμματιστεί για τις 16.30 τοπική ώρα (00.30 Κυριακής ώρα Ελλάδας).

Ο ίδιος επεσήμανε ότι δεν πρέπει να επιδειχθεί “καμία ανοχή” προς τον αντισημιτισμό.

“Ο αντισημιτισμός και οι διώξεις εναντίον των εβραίων αντιπροσωπεύουν ένα από τα σκοτεινότερα κι ειδεχθέστερα χαρακτηριστικά της ανθρώπινης ιστορίας” είπε ο Ντόναλντ Τραμπ.

“Δεν πρέπει να υπάρχει καμία ανοχή απέναντι στον αντισημιτισμό ή σε οποιαδήποτε μορφή θρησκευτικού μίσους” συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πομπέο καταδίκασε μια «επίθεση» σε βάρος της θρησκευτικής ελευθερίας μετά το μακελειό στο Πίτσμπουργκ.

«Αυτό που συνέβη στο Πίτσμπουργκ σήμερα δεν ήταν απλά εγκληματικό, ήταν διαβολικό» σημείωσε σε μια τηλεοπτική παρέμβαση.

Ήταν «μια επίθεση εναντίον αθώων Αμερικανών και μια επίθεση σε βάρος της θρησκευτικής ελευθερίας μας» υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος.

Ιβάνκα Τραμπ: Η Αμερική είναι “ισχυρότερη” από τις ενέργειες ενός “δογματικού αντισημίτη”

Η Αμερική είναι «ισχυρότερη» από τις ενέργειες ενός «διεστραμμένου και δογματικού αντισημίτη» δήλωσε η κόρη του προέδρου των ΗΠΑ Ιβάνκα Τραμπ, που έχει ασπασθεί τον ιουδαϊσμό, στον απόηχο της φονικής ένοπλης επίθεσης σήμερα σε μια συναγωγή στο Πίτσμπουργκ.

«Όλοι οι καλοί Αμερικανοί στέκονται στο πλευρό του εβραϊκού λαού για να αντιταχθούν στις τρομοκρατικές ενέργειες και συμμερίζονται τον τρόμο, την αποστροφή και την αγανάκτηση μετά το μακελειό στο Πίτσμπουργκ» έγραψε η Ιβάνκα Τραμπ στο Twitter.

«Πρέπει να ενωθούμε εναντίον του μίσους και του Κακού».

Για μία από «χειρότερες σκηνές εγκλήματος που έχει ποτέ δει» μίλησε αξιωματούχους του Πίτσμπουργκ

Ο διευθυντής της αρχής δημόσιας ασφάλειας του Πίτσμπουργκ Ουέντελ Χίσριτς είπε σε δημοσιογράφους αναφορικά με τη σημερινή ένοπλη επίθεση στη συναγωγή ότι πρόκειται για «μία από τις χειρότερες σκηνές εγκλήματος που έχει δει ποτέ του».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «το σκηνικό είναι πολύ άσχημο εντός της συναγωγής, υπάρχουν πολλοί νεκροί».

Ο αξιωματούχος ανέφερε επίσης ότι ο δράστης μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, ενώ αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο για την ταυτότητά του υπόπτου.

Ο Ουέντελ Χίσριτς μίλησε για 6 τραυματίες, τέσσερις εκ των οποίων είναι αστυνομικοί.

Τόνισε ότι δεν υπάρχει άλλη απειλή για την κοινότητα.

Το FBI θα ηγηθεί της έρευνας για την ένοπλη επίθεση.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter