«Έγκλημα και τιμωρία» με τον τρόπο της Όλιας Λαζαρίδου

«Έγκλημα και τιμωρία» με τον τρόπο της Όλιας Λαζαρίδου
(@ Χριστίνα Γεωργιάδου)

Τη χρονιά που διανύουμε συμπληρώνονται 200 χρόνια από τη γέννηση του Φιόντορ Ντοστογέφσκι (1821-81). Σαν φόρο τιμής στον ίδιο και στο έργο του, η Όλια Λαζαρίδου σκηνοθετεί το «Έγκλημα και τιμωρία».

Πρόκειται για τη βραβευμένη θεατρική διασκευή του έργου του Ντοστογέφσκι από τους Marilyn Campbell και Curt Columbus, που αφηγείται την ιστορία μέσω των τριών βασικών ρόλων: του Ρασκόλνικοφ, του Πορφύρη και της Σόνια, με επίκεντρο τον Ρασκόλνικοφ. Το σκηνικό της παράστασης είναι δημιουργία του ζωγράφου Χρήστου Μποκόρου. Στους τρεις ρόλους εμφανίζονται τρεις νέοι ηθοποιοί: ο Νικόλας Μίχος, ο Κωνσταντίνος Μπλάθρας και η Χριστίνα Τασκασαπίδου. Ζωντανή μουσική από σκηνής η Ελένη Φουρλάνου (βιόλα).

Η Όλια Λαζαρίδου σημειώνει: «Στο “Έγκλημα και τιμωρία” ένας νεαρός φοιτητής φτάνει στο φόνο διαμαρτυρόμενος για την κοινωνική αδικία και καταγγέλλοντας την, αναρωτιέται αν έχει το δικαίωμα να εγκληματήσει κάνεις, όταν το κάνει για να προσφέρει στο κοινό καλό́. Και αν είναι λογικό να θεωρείται ο ίδιος ένοχος, τη στιγμή που όσοι κάνουν πολέμους ευθύνονται για εκατομμύρια θανάτους. Αυτά τα ερωτήματα καθώς και η βασανιστική μεταφυσική ανησυχία που διαπερνάει το έργο του Ντοστογέφσκι, ίσως μοιάζουν παράταιρα, σε μια εποχή που τη συνείδηση υπνωτίζει ο ήχος του πληκτρολογίου. Παλεύοντας με τη φτώχεια, την ανέχεια και τη ρηχή εποχή μας, κάποιοι νέοι κατορθώνουν να κάνουν την υπέρβαση. Παίρνουν φορά και μέσα απ’ τα σκοτάδια βγαίνουν κάποτε στο φως. Αυτοί είναι λίγοι. Όμως στη σκέψη μου βρίσκονται όλοι οι νέοι που αγωνίζονται να επιβιώσουν σε μίζερες εποχές, με κομμένα γόνατα, με ελάχιστα χρήματα και με τον κυνισμό που γεννάει η απελπισία. Σε αυτούς αφιερώνω νοερά αυτή την παράσταση».

(@ Χριστίνα Γεωργιάδου)

Το θέατρο ΕΛΕΡ

Το Θέατρο ΕΛΕΡ, που δανείζεται το όνομά του από τη φράση του Θουκυδίδη «Ελπίς τε και Έρως επί παντί» και βρίσκεται στην οδό Φρυνίχου 10 στην Πλάκα, ανακαινίστηκε εκ θεμελίων κατά τη διάρκεια της καραντίνας και κόντρα στις δύσκολες συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία. Είναι ένας χώρος μοντέρνος και φωτεινός, πλήρως εξοπλισμένος τεχνολογικά για τις ανάγκες των δημιουργών. Η πρεμιέρα της παράστασης «Έγκλημα και τιμωρία» σε σκηνοθεσία Όλιας Λαζαρίδου εγκαινιάζει τη φετινή, πρώτη σεζόν του Θέατρο ΕΛΕΡ.

(@ Χριστίνα Γεωργιάδου)

Συντελεστές

Διασκευή: Marilyn Campbell και Curt Columbus

Μετάφραση: Στέλιος Βαφέας

Σκηνοθεσία: Όλια Λαζαρίδου

Σκηνογραφία: Χρήστος Μποκόρος

Φωτισμοί: Ζαφείρης Επαμεινώνδας, Θωμάς Οικονομάκος

Φωτογραφίες παράστασης: Χριστίνα Γεωργιάδου

Παίζουν: Νικόλας Μίχας, Κωνσταντίνος Μπλάθρας, Χριστίνα Τασκασαπίδου

Για 16 παραστάσεις, κάθε Παρασκευή και Σάββατο 21.00, Κυριακή18.00

Διάρκεια: 70 λεπτά

Προπώληση: https://www.ticketservices.gr/event/egklima-kai-timoria-theatro-eler/

Θέατρο ΕΛΕΡ – Φρυνίχου 10, 105 58 Αθήνα (Πλάκα) – Τηλ: 211 735 3928

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter