Έγκλημα στα Τέμπη: Βρέθηκαν ξυλόλιο, τολουόλιο, προπάνιο και βουτάνιο στα αντικείμενα των ανθρώπων που κάηκαν

Έγκλημα στα Τέμπη: Βρέθηκαν ξυλόλιο, τολουόλιο, προπάνιο και βουτάνιο στα αντικείμενα των ανθρώπων που κάηκαν

Την ύπαρξη ξυλόλιου, τολουόλιου, προπάνιου, βουτάνιου σε αντικείμενα των ανθρώπων που κάηκαν στην φωτιά που εκδηλώθηκε μετά την σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη αποκάλυψε ο Βασίλης Κοκοτσάκης, ειδικός πραγματογνώμονας και τεχνικός σύμβουλος της επιτροπής των γονέων-συγγενών των θυμάτων της τραγωδίας, μιλώντας στο Ράδιο 98.4.

Σε πόρισμα πραγματογνωμοσύνης που παρέδωσε σε συγγενείς θυμάτων των Τεμπών, που με την σειρά τους γνωστοποίησαν σήμερα, στην Εισαγγελία Λαρίσης, από ευρήματα στα τρένα, αλλά κυρίως από ευρήματα υπολοίπων σε ρούχα και αντικείμενα των νεκρών προκύπτει η ύπαρξη εκρηκτικών υγρών και αερίων, που η παρουσία τους στα τρένα δεν δικαιολογείται, σε αντίθεση με το έλαιο σιλικόνης που δεν ανιχνεύτηκε, παρότι υπήρχε στους μετασχηματιστές των δύο τρένων για την ηλεκτροκίνηση τους.

Τα όσα ανέφερε, επιβεβαίωσε και το μέλος του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων των Τεμπών, Χρήστος Κωνσταντινίδης ο οποίος αποκάλυψε ότι εντός της δικογραφίας, βρήκε συμπληρωματικό πόρισμα του Γενικού Χημείου του Κράτους, με ανακριτική παραγγελία στις 29 Σεπτεμβρίου του 2023, που παραδόθηκε στις ανακριτικές αρχές μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων.

Και ο ίδιος ανέφερε ότι στα αντικείμενα των ανθρώπων εντοπίστηκαν ξυλόλιο, τολουόλιο, προπάνιο, βουτάνιο, που δεν θα έπρεπε να υπάρχουν στο σημείο του δυστυχήματος κι όχι έλαιο σιλικόνης παρότι υπήρχε στους μετασχηματιστές των δύο τρένων για την ηλεκτροκίνηση τους.

Αμέσως το έστειλε στον τεχνικό σύμβουλο του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων των Τεμπών, ο οποίος αφού το μελέτησε, συνέταξε συνοπτική τεχνική έκθεση, την οποία και ο κ. Κωνσταντινίδης, παρέδωσε σήμερα στις ανακριτικές αρχές στη Λάρισα και ήδη την κοινοποιεί προς κάθε ενδιαφερόμενο.

«Η αλήθεια δεν μπορεί να κρυφτεί. Ακόμη κι αν επιχειρηθεί συγκάλυψη, οι νεκροί μας μιλάνε και μέσα από τα προσωπικά τους αντικείμενα, έστω και 7 μήνες μετά, πιστεύω ότι στο τέλος θα αποδοθεί δικαιοσύνη», είπε ο κ. Κωνσταντινίδης.

Στην τεχνική έκθεση διαπιστώσεων ο κ. Κοκοτσάκης, μεταξύ άλλων αναφέρει:

«1.Από τις εκθέσεις εξέτασης δειγμάτων του Γενικού Χημείου του κράτους, που ελήφθησαν από τις εξωτερικές επιφάνειες των τρένων αλλά και το έδαφος στο σημείο του συμβάντος , προκύπτει με σαφήνεια(μεταξύ άλλων) η παρουσία:

-Ξυλολίου

-Βενζολίου

-Τολουολίου , καθώς και

-Ελαίου σιλικόνης

Για τα τρία πρώτα από τα παραπάνω, δεν δικαιολογείται η παρουσία τους στον χώρο από την λειτουργία των τρένων , το δε 4ο έλαιο σιλικόνης , αποτελεί συστατικό στοιχείο λειτουργίας των μετασχηματιστών τάσης των ηλέκτραμαξών και η παρουσία του δικαιολογείται απολύτως.

Α. Το Ξυλόλιο-Βενζόλιο-Τολουόλιο , χαρακτηρίζονται από τους Ευρωπαϊκούς κανόνες ασφαλείας από άποψη κινδύνου(απόσπασμα από τους σχετικούς πίνακες)…

Το υλικό καύσης είναι φανερό ότι καίγεται με μεγάλη ταχύτητα , είναι πτητικό και ερχόμενο σε επαφή με τον αέρα παρουσιάζει φαινόμενα εκρηκτικού μίγματος.

Συναφή ως προς τον τρόπο αντίδρασης υλικά είναι:

Πτητικά υγρά και αέρια(Βουτάνιο, προπάνιο, εξάνιο, επτάνιο, οκτάνιο, τολουόλιο, βενζόλιο, ξυλόλιο κλ.π.)…

Όταν η σιλικόνη(έλαιο) καίγεται σε αέρα ή οξυγόνο, σχηματίζει διοξείδιο του πυριτίου που επικάθεται ως λευκή σκόνη, απανθράκωμα (στερεο) και διάφορα αέρια.

Δεν καταγράφηκε παραγωγή τέτοιας σκόνης στην σκηνή του συμβάντος

Τα διαπιστωμένα υλικά των οποίων η παρουσία ΒΕΒΑΙΩΘΗΚΕ από την έκθεση του χημείου του κράτους, και τα οποία έχουν φυσικά χαρακτηριστικά ευφλεξιμότητας και εκρηξιμότητας που συνάδουν με το δημιουργηθέν φαινόμενο είναι:

Το ξυλόλιο, βενζόλιο και τολουόλιο

Πρόκειται για υλικά τα οποία χρησιμοποιούνται ευρέως σε πολλές εφαρμογές νομίμως , αλλά και παρανόμως στην νόθευση των καυσίμων κινητήρων εσωτερικής καύσης , κυρίως της βενζίνης.

Το αναφερόμενο υλικό στην έκθεση των διορισθέντων πραγματογνωμόνων (Ελαιο σιλικόνης) , ως υπεύθυνου για το παραπάνω φαινόμενο της βίαιης καύσης, δεν μπορεί από την φύση του λόγω των χαρακτηριστικών του , να προκαλέσει τέτοια φαινόμενα.

Σε κάθε περίπτωση ακόμη και να δεχθούμε ότι αυτό ευθύνεται , η απουσία του από τα δείγματα επί των προσωπικών αντικειμένων των θυμάτων , αποδυναμώνει και εξουδετερώνει την εκδοχή αυτή.

Μένει να διερευνηθεί ο λόγος και ο τρόπος παρουσίας των παραπάνω εύφλεκτων υλικών στον χώρο της σύγκρουσης , υλικά των οποίων η παρουσία δεν δικαιολογείται.

*Επίσης η παρουσία εύφλεκτων , τοξικών και πτητικών ουσιών στον χώρο του περιστατικού , βεβαιώνεται από τον τραυματισμό 4 πυροσβεστών της ομάδας πυρόσβεσης οι οποίοι έφεραν αποδεδειγμένα(ιατρικά) χημικά εγκαύματα χωρίς να έλθουν σε επαφή με φλόγες , ή μη μόνον κατά πάσα πιθανότατα από παρασυρμένα νερά πυρόσβεσης.

Με την εκτιμώμενη διαρροή ξυλολίου κ.λ.π , αυτό αναμειγνυόμενο με τον αέρα αποτέλεσε εκρηκτικό μείγμα.

Στην περίπτωση που αυτό το μείγμα πριν αναφλεγεί διασκορπίστηκε σε χώρο όπου υπήρχαν άνθρωποι , υποθετικά κάποιοι από αυτούς το εισέπνευσαν.

Η καύση που ακολούθησε στην περίπτωση αυτή, θα έχει προκαλέσει πέραν των άλλων προφανή και εσωτερικά εγκαύματα σε αυτούς και κυρίως και στα εσωτερικά όργανα που συμμετέχουν στην αναπνοή…»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter