Έγκλημα στον κάμπο: Σύγκρουση στελεχών της ΝΔ για σενάρια αναβολής αυτοδιοικητικών εκλογών

Έγκλημα στον κάμπο: Σύγκρουση στελεχών της ΝΔ για σενάρια αναβολής αυτοδιοικητικών εκλογών

Καθυστερεί η ανακήρυξη συνδυασμών από τα δικαστήρια λόγω πλημμυρών στη Θεσσαλία

Οι πρώτες παρενέργειες, εξαιτίας των τραγικών επιπτώσεων από τις πλημμύρες, στην Κεντρική Ελλάδα και κυρίως στον Θεσσαλικό κάμπο, που αφορούν στις αυτοδιοικητικές κάλπες, είναι εδώ. Αποτυπώνονται στην αλλαγή χρονοδιαγράμματος για την ανακήρυξη εκλογικών συνδυασμών από τα αρμόδια δικαστήρια στη Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Πρόκειται για διαδικαστικού χαρακτήρα παρέμβαση , λόγω των αντικειμενικών δυσκολιών που υπάρχουν στις πλημμυρισμένες περιοχές, με κατεστραμμένες υποδομές και παροπλισμένες τις δημόσιες υπηρεσίες . Ωστόσο, η αλλαγή στο χρονοδιάγραμμα έρχεται, εκ παραλλήλου με φημολογία και σενάρια για αναβολή ακόμα και των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών του Οκτωβρίου στις πληγείσες περιοχές, που καλλιέργησε με δηλώσεις του προ ημερών ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, εκλεκτός της ΝΔ, που έχει βρεθεί στο στόχαστρο της κριτικής για ολιγωρία, παραλείψεις και “αστοχίες” σχετικά με την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής. Ο επί σειρά ετών επικεφαλής της περιφερειακής Αρχής στη Θεσσαλία εγκαλείται από την αντιπολίτευση για τον στρεβλό τρόπο διαχείρισης κονδυλίων όσον αφορά στα αντιπλημμυρικά έργα, για παραλείψεις και για αντιλαϊκές πολιτικές επιλογές που συνδέονται με τις προτεραιότητες της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Πάντως, σε αντίθεση με τον Κώστα Αγοραστό, το κορυφαίο όργανο των δημάρχων, η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) τάχθηκε, μέσω διαρροών, ενάντια σε μια τέτοια προοπτική ενώ με δηλώσεις του ο “γαλάζιος” πρόεδρός της Λάζαρος Κυρίζογλου σημείωσε ότι η ΚΕΔΕ δεν θα ζητήσει αναβολή των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών. Μένει να φανεί πώς θα χειρισθεί το ζήτημα η Κυβέρνηση, που ανησυχεί για το ότι μπορεί να αποτυπωθεί στην ψήφο του Οκτωβρίου η λαϊκή οργή κατά της ΝΔ , από την τραγωδία με νεκρούς, με τις καταστροφές σε σπίτια και υποδομές, με διαλυμένες κτηνοτροφικές μονάδες και κατεστραμμένες αγροτικές εκτάσεις.

Μέχρι τώρα δεν φαίνεται να έχει κερδίσει έδαφος η άποψη στελεχών της ΝΔ περί αναβολής. Πάντως, είναι διάχυτη η δυσαρέσκεια του κόσμου και δυνατός ο πόνος για τις καταστροφές στις πληγείσες περιοχές, ενώ εντείνονται μέρα με τη μέρα τα πυρά της αντιπολίτευσης , για τον στρεβλό τρόπο διαχείρισης κονδυλίων όσον αφορά στα αντιπλημμυρικά έργα, για παραλείψεις στην υλοποίησή τους και για αντιλαϊκές πολιτικές επιλογές που συνδέονται με τις προτεραιότητες της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Πηγές του υπουργείου Εσωτερικών ανέφεραν, το μεσημέρι της Δευτέρας (11.9.2023) στο Documentonews.gr, ότι το ζήτημα περί αναβολής των αυτοδιοικητικών εκλογών λόγω των επιπτώσεων της κακοκαιρίας, δεν έχει συζητηθεί , σε υπηρεσιακό επίπεδο ή σε επιτελικό όσον αφορά στο υπουργείο Εσωτερικών.

Πάντως, λόγω των δραματικών συνεπειών από τις πλημμύρες, μετατίθεται κατά πέντε ημέρες αργότερα η ανακήρυξη συνδυασμών, ειδικά για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου 2023 και αποκλειστικά για τα αρμόδια δικαστήρια που έχουν την έδρα τους στην Περιφέρεια Θεσσαλίας . Κι αυτό γιατί ήδη η λειτουργία αυτών των δικαστηρίων, λόγω των καταστροφών από τα πλημμύρες , έχει ανασταλεί για το χρονικό διάστημα από 8 έως και 13 Σεπτεμβρίου 2023.

Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τα ισχύοντα της νομοθεσίας, τη 10η Σεπτεμβρίου του έτους των αυτοδιοικητικών εκλογών, τα αρμόδια δικαστήρια ανακηρύσσουν σε δημόσια συνεδρίαση τους συνδυασμούς που έχουν δηλωθεί νόμιμα.

Η πρόβλεψη για μετάθεση της ανακήρυξης συνδυασμών στη Θεσσαλία περιλαμβάνεται, μαζί με επείγουσες διατάξεις για την αναστολή μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης, στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ Α΄, Αρ. Φύλ. 150/10 Σεπτεμβρίου 2023) και υπογράφει η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Ετσι, ορίζεται ότι η 15η Σεπτεμβρίου 2023 θα είναι η ημερομηνία ανακήρυξης συνδυασμών για τις αυτοδιοικητικές εκλογές (δημοτικές και περιφερειακές) στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Επισυνάπτεται η ΠΝΠ, όπως δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ:

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter