Εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας διαπράττονται στη Μιανμαρ σύμφωνα με τον ΟΗΕ

Εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας διαπράττονται στη Μιανμαρ σύμφωνα με τον ΟΗΕ

Ερευνητές του ΟΗΕ ανακοίνωσαν πως αυξάνονται οι ενδείξεις πως διαπράττονται εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη Μιανμάρ μετά το πραξικόπημα που πραγματοποιήθηκε πέρυσι στη χώρα.

Στην ετήσια έκθεσή του, ο ανεξάρτητος Ερευνητικός Μηχανισμός του ΟΗΕ για τη Μιανμάρ υπόγραμμίζει πως απειλούνται άμαχοι, γυναίκες και παιδιά.

«Πολυάριθμα στοιχεία δείχνουν πως μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους στρατιωτικούς το Φεβρουάριο 2021, εγκλήματα διαπράχθηκαν στη Μιανμάρ σε κλίμακα και με τρόπο που δείχνουν ότι αποτελούν γενικευμένη και συστηματική επίθεση εναντίον ενός άμαχου πληθυσμού», υποστηρίζει ο ΟΗΕ σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Ο Ερευνητικός Μηχανισμός του ΟΗΕ για τη Μιανμάρ, ο οποίος δημιουργήθηκε το Σεπτέμβριο 2018 από το Συμβούλιο του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, έχει στόχο να συγκεντρώσει αποδείξεις για τα πιο σοβαρά εγκλήματα ενόψει ενδεχόμενων ποινικών διαδικασιών.

«Τα εγκλήματα κατά των γυναικών και των παιδιών εντάσσονται στα πιο σοβαρά διεθνή εγκλήματα, όμως δεν επισημαίνονται επαρκώς και δεν αποτελούν αντικείμενα επαρκών ερευνών», αναφέρει στην ανακοίνωση ο Νίκολας Κουμτζιάν, επικεφαλής του Ερευνητικού Μηχανισμού.

«Οι δράστες αυτών των εγκλημάτων πρέπει να γνωρίζουν πως δεν μπορούν να συνεχίσουν να δρουν με πλήρη ατιμωρησία. Συγκεντρώνουμε και κρατάμε τις αποδείξεις ώστε μια μέρα να λογοδοτήσουν», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαθέτουν οι ερευνητές του ΟΗΕ, «εγκλήματα σεξουαλικά και βασισμένα στο φύλο, ιδιαίτερα βιασμοί και άλλες μορφές σεξουαλικής βίας, καθώς και εγκλήματα εναντίον των παιδιών διαπράχθηκαν από μέλη των δυνάμεων ασφαλείας και ένοπλες ομάδες».

Σύμφωνα με την έκθεση, παιδιά υποβλήθηκαν σε βασανιστήρια, στρατολογήθηκαν και τέθηκαν υπό κράτηση αυθαιρέτως.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter