Εγκλωβισμένοι πρόσφυγες στον Έβρο – Τίνος είναι κύριε Μηταράκη η νησίς;

Εγκλωβισμένοι πρόσφυγες στον Έβρο – Τίνος είναι κύριε Μηταράκη η νησίς;

Το κορμί της πεντάχρονης Μαρίας συνεχίζει να βρίσκεται στη νησίδα του Έβρου, η αδερφή της συνεχίζει να υποφέρει και η ομάδα των προσφύγων παραμένει αβοήθητη.

Σε ανακοίνωση του απ’ την πλατφόρμα του Twitter, το γραφείο Τύπου της  Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ αναφέρει: «Συνεχίζουμε να ανησυχούμε σοβαρά για την ασφάλεια και την ευημερία περίπου 40 ανθρώπων που φέρεται να έχουν εγκλωβιστεί σε νησί στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα παιδί έχει πεθάνει τραγικά. Εάν δεν ληφθούν επειγόντως μέτρα, φοβόμαστε ότι θα παραμείνουν σε κίνδυνο και άλλες ζωές. Η Υ.Α. και οι εταίροι της δεν έχουν πρόσβαση στην περιοχή, αλλά συνεχίζουν να προτρέπουν τις αρχές και των δύο χωρών να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να σώσουν αμέσως την οργάνωση».

Κάτω από το Tweet, σχολιάζει ο υπουργός Μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης, ο οποίος επιδεικτικά έχει αδιαφορήσει από την Τρίτη, όταν το πεντάχρονο κορίτσι έχασε τη ζωή του.

«Ανησυχούμε επίσης βαθύτατα για τους μετανάστες που έχουν εγκλωβιστεί από διακινητές κοντά στα σύνορά μας. Το περιστατικό όμως, όπως ανέφερε η Ελληνική Αστυνομία είναι έξω από την ελληνική επικράτεια», αναφέρει ο υπουργός Μετανάστευσης στην προσπάθειά του να πετάξει το μπαλάκι της ευθύνης για την ζωή και τον θάνατο των προσφύγων στο τουρκικό γήπεδο.

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο η τραγωδία των προσφύγων του Έβρου έχει πάρει διεθνείς διαστάσεις. Ο θάνατος της πεντάχρονης, η κατάσταση εγκλωβισμού και αφαίρεσης κάθε ρανίδας πολιτειότητας από τις υπάρξεις τους απασχόλησε τον Spiegel.

Σχετικό άρθρο δημοσίευσε το Aljazeera .

Βίντεο του Βρετανικού Channel4 κάνει τον γύρω του διαδικτύου. Ρεπόρτερ του New Arab ήρθε σε επαφή με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και επιβεβαιώνει πως το ΕΔΔΑ έχει λάβει πολλά αιτήματα για προσωρινά μέτρα που υποβλήθηκαν από άτομα εγκλωβισμένα στα ελληνοτουρκικά σύνορα, όπως επίσης και ότι το Δικαστήριο αποφάσισε να υποδείξει στην κυβέρνηση της Ελλάδας να μην απομακρύνει τους αιτούντες άσυλο, να τους παράσχει νερό, τροφή και ιατρική περίθαλψη, ενώ προσθέτει πως οι πιο πρόσφατη απόφαση για τέτοια αιτήματα στη συγκεκριμένη περιοχή μεταβιβάστηκε στις ελληνικές αρχές στις 9 Αυγούστου, την μέρα δηλαδή που έχασε τη ζωή της η πεντάχρονη πρόσφυγας.

Με ανάρτησή του το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, που μαζί με την Human Rights 360 ενημέρωσε το ΕΔΔΑ, αναφέρει πως η Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού το παρέπεμψε στο Google Maps, και πως τόσο σύμφωνα με την εφαρμογή όσο και με το Εθνικό Κτηματολόγιο, η νησίδα ανήκει στην Ελλάδα.

Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ εγείρει επίσης ερωτήματα σχετικά με το καθεστώς της νησίδας. Σύμφωνα με τη Google και τα επίσημα στοιχεία του Εθνικoύ Κτηματολογίου, η νησίδα ανήκει στην Ελλάδα.

#Pushbacks

— GreekCouncilRefugees (@GCRefugees) August 12, 2022

)

Η δημοσιογράφος Sofie Nissen, της Νορβηγικής Aftenposten ενημερώνει πως από την επικοινωνία της με τις τουρκικές αρχές προκύπτει πως η νησίδα είναι κατά 90% ελληνική.

Ενώ ο δημοσιογράφος Γιώργος Χρηστίδης αναφέρει πως παρά το γεγονός πως το περιστατικό καλύπτεται συνεχώς από τον εγχώριο και διεθνή Τύπο, πως υπάρχει εντολή διάσωσης από το ΕΔΔΑ, πως οι οργανώσεις που εκπροσωπούν τους πρόσφυγες συνεχίζουν ακούραστες των αγώνα για την πραγμάτωση του δίκαιου αιτήματός τους, πως έχουν παρέμβει οργανισμοί όπως η Διεθνής Αμνηστία, πως έχουν βγάλει ανακοινώσεις ιατρικές ομοσποδίες, το Ευρωκοινοβούλιο, η Κομισιόν, η Frontex, η Ύπατη Αρμοστία του ΟΗΕ, πως έχουν ειδοποιηθεί οι ελληνικές και τουρκικές αρχές.

Τα ανοιχτά ερωτήματα παραμένουν. Ποιος θα σώσει αυτούς τους ανθρώπους; Πως γίνεται μια μη ελληνική νησίδα να φαίνεται ως ελληνική στο Εθνικό Κτηματολόγιο; Αν είναι τουρκική τότε γιατί οι ελληνικές αρχές τους μετέφεραν εκτός επικράτειας στις 14 Ιουλίου, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών ; Ομολογεί ο κύριος Μηταράκης την διενέργεια pushback από την ελληνική πλευρά στις 14 Ιουλίου;  Πως δικαιολογεί την επιδεικτική απαξίωση της εντολής του ΕΔΔΑ η οποία ανακοινώθηκε στις 9 Αυγούστου; Τίνος είναι κύριε Μηταράκη τελικά αυτή η νησίδα;

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter