Εγκλωβισμένοι στο μικρομπακάλικο

Εγκλωβισμένοι στο μικρομπακάλικο

Με τη λογική του κέρδους και της ζηµιάς αντιµετωπίζει η Ν∆ το προσφυγικό και µεταναστευτικό ζήτηµα στη Λέσβο. Σαν µπακάλης επαρχιακού µικροµπακάλικου των µετεµφυλιακών χρόνων που πούλαγε σκουληκιασµένα όσπρια µέχρι να τον πιάσει ο χωροφύλακας. ∆εν πείραζε… Είχε πουλήσει µπόλικα που έτσι κι αλλιώς τζάµπα τα είχε προµηθευτεί, οπότε κέρδος ήταν όσα κι αν το «όργανο» του είχε κατασχέσει.

Του Θανάση Χαραλάμπους*

Στο βόρειο Αιγαίο όποια λάθη κι αν γίνουν, ό,τι και να γίνει, η Ν∆ θα χάσει µία έδρα: αυτήν της Σάµου. Στον τριεδρικό νοµό Λέσβου ακόµη και τρίτο κόµµα να έρθει, κάτω από το ΚΚΕ, αν πάρει δηλαδή κάτω από 15%, βγάζει έναν βουλευτή. Στη Χίο που είναι διεδρική (µε βουλευτή σήµερα τον Νότη Μηταράκη) θα κερδίσει έτσι κι αλλιώς τη δεύτερη έδρα. Και µένει η Σάµος που, δεν βαριέσαι, µονοεδρική είναι. Ας πάει και το παλιάµπελο.

Με τούτα και µε τα άλλα εξυφάνθηκε το σχέδιο της µετατροπής των νησιών του βόρειου Αιγαίου σε… ανοιχτές φυλακές. Ανάλογο πρόγραµµα ερηµοποίησης είχαν σχεδιάσει οι κεµαλιστές της Τουρκίας (Eritme Programmi το είπαν ετούτοι) προκειµένου να αδειάσει από Ρωµιούς η Ιµβρος. Και στη µεν Ιµβρο έφτιαξαν ανοιχτές φυλακές για βαρυποινίτες που όλη µέρα ήταν ελεύθεροι και το βράδυ επέστρεφαν στη φυλακή για να κοιµηθούν. Γιατί πού να πήγαιναν; Εφυγαν οι Ρωµιοί της Ιµβρου. Κάπως έτσι και στη Λέσβο, τη Χίο και τη Σάµο. Μόνο που εδώ οι φυλακές δεν αφορούν βαρυποινίτες αλλά τους χιλιάδες πρόσφυγες και µετανάστες που ο «άριστος» σχεδιασµός της αντιµετώπισης του ζητήµατος εγκλώβισε στα νησιά.

Τα νούµερα λένε ότι στις «κολάσεις», όπως χαρακτήριζε ο κ. Μητσοτάκης τα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης τον Ιούλιο του 2019, διέµεναν 5.676 άτοµα στη Μόρια της Λέσβου, 1.918 στη ΒΙΑΛ της Χίου και 3.193 στο Βαθύ της Σάµου. Σήµερα οι αντίστοιχοι αριθµοί είναι 19.335 για τη Μόρια, 5.513 για τη Χίο και 7.584 για τη Σάµο. Κοινώς, αριθµοί που είναι ανάλογοι µε το 60% του πληθυσµού της Μυτιλήνης, το 30% του πληθυσµού της Χίου και το 100% του πληθυσµού της Σάµου.

Ανθρωποι εγκλωβισµένοι στην αθλιότητα, στα σκουπίδια, στις πραγµατικές ντροπές της Ευρώπης. Ανθρωποι νηστικοί για το φαγητό των οποίων η Ευρωπαϊκή Ενωση πληρώνει 5,1 ευρώ χωρίς ΦΠΑ για τον καθένα. Ανθρωποι για τους οποίους δουλεύει ένας στρατός «άριστων» γενικών γραµµατέων στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής που δεν έπρεπε να υπάρχει και καταργήθηκε για να επανιδρυθεί.

Ανθρωποι για το µέλλον των οποίων ασχολούνται δύο υπουργοί και ασχολήθηκαν το τελευταίο πεντάµηνο άλλοι πέντε έξι. Για να φτάσουµε σήµερα στο µεγαλειώδες σχέδιο των «κλειστών δοµών». Στο πουθενά. Σε σηµεία όπου ούτε αγριοκάτσικα δεν ζουν ελεύθερα. Και αυτά χρειάζονται µια µάντρα…

Οσον αφορά τους κατοίκους, αυτοί να ζουν σε καθεστώς πολιορκίας. Κοντά στα χίλια µύρια προβλήµατα του ακρίτα και στο δηλητήριο του «µαύρου», του «ισλαµιστή του Σόρος» µε το οποίο δηλητηριάζεται κάθε µέρα. Για να φτάσει στο τέλος να πει: «Κάντε τους ό,τι θέλετε, φτάνει να νιώσω ασφαλής». Κοντά στους «αρίστους» και οι µαϊντανοί, µηδέ εξαιρουµένων και των επαγγελµατιών της δηµοσιογραφίας που σε διατεταγµένη υπηρεσία καθηµερινά συµβάλλουν στον αποκλεισµό των νησιωτών από τον εθνικό κορµό. Γιατί αυτό συµβαίνει αυτήν τη στιγµή.

Τρεις νοµοί προκεχωρηµένα φυλάκια του ελληνισµού, σε απόσταση βολής από τα παράλια του Ερντογάν, δηλητηριάζονται καθηµερινά χάρη στην «καθαρότητα» της άλλης Ελλάδας και την ψηφοθηρία του Μητσοτάκη ως αποτέλεσµα αυτής.

Η καλύτερη φύλαξη των συνόρων αποδείχθηκε… ανέκδοτο. Τις προάλλες στη Μυτιλήνη «έσκασε» βάρκα 200 µέτρα από το Λιµεναρχείο. Οι επιστροφές αναµένονται (µαταίως). Η εξέταση των 70.000 αιτήσεων ασύλου που άφησε πίσω του ο καταραµένος ΣΥΡΙΖΑ… εξετάζεται. Τελευταίο ανάχωµα η συµφωνία ΕΕ – Τουρκίας. Που δεν επιτρέπει τον απεγκλωβισµό των προσφύγων στην Αττική, αφού κάτι τέτοιο δεν θα επέτρεπε όσοι µεταφερθούν να επιστραφούν στην Τουρκία. Ας ρωτήσει τον βουλευτή του Χαράλαµπο Αθανασίου ο κ. Μητσοτάκης. Ο οποίος ως έγκριτος νοµικός είχε γνωµοδοτήσει πριν από δυο χρόνια περί του αντιθέτου.

Με τούτα και µε τα άλλα περνά ο καιρός. Οι εγκλωβισµένοι παραµένουν εγκλωβισµένοι. Κι οι αποκλεισµένοι παραµένουν αποκλεισµένοι. Το βόρειο Αιγαίο καταστρέφεται γιατί έτσι η Ν∆ θεωρεί ότι θα διατηρήσει την πλειοψηφία στις επόµενες εκλογές. Και σε όποιον διαµαρτύρεται στέλνουµε ένα συνεργείο του Σκάι και 20 διµοιρίες των ΜΑΤ. Μερικές φορές όµως και δαύτες προσκρούουν σε βράχο. Στον βράχο του Αίπους της Χίου και του Καβακλή, της Καράβας στο ∆ιαβολόρεµα της Λέσβου.

*Ο Θανάσης Χαραλάμπους είναι ειδικός συνεργάτης και κάτοικος Λέσβου

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter