Εγκρίθηκε το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για τα δάνεια (Διαβάστε το πόρισμα εδώ)

Εγκρίθηκε το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για τα δάνεια (Διαβάστε το πόρισμα εδώ)

Θα αποσταλεί στο Α.Πάγο για την διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών. Σ.Λάππας: Κάποιοι τελικά θα «λαλήσουν». Ν.Μηταράκης: Τίποτε μεμπτό στις σχέσεις ΝΔ-Τραπεζών.

Με 12 ψήφους υπέρ (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) 8 κατά (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΚΚΕ) και 2 παρών (Ποτάμι-Ε.Κεντρώων) εγκρίθηκε από την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, το πόρισμα που κατέθεσε η πλειοψηφία. Επίσης 18 βουλευτές τάχθηκαν υπέρ το να κατατεθεί το κείμενο στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Από την πλευρά της Ν.Δ υπήρξε ένσταση αφού ο βουλευτής της Δ.Σταμάτης ζήτησε να αποφασιστεί η αποστολή στον Α.Πάγο να γίνει από την Ολομέλεια της Βουλής.

Προηγήθηκε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ των εκπροσώπων των κομμάτων. «Επί 3 μέρες παρακολουθώ στα ΜΜΕ τις θέσεις Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ ότι δεν υπάρχει διαπλοκή» είπε ο Σπ.Λάππας αναφέροντας απόσπασμα από την δίκη στο ειρηνοδικείο του Μονάχου που αναλύει τις δόσεις που καταβάλλονταν προς Ν.Δ-ΠΑΣΟΚ από την SIEMENS. Όπως είπε «είναι διαχρονική η διαπλοκή» και «όταν εμείς λέμε ότι είναι ανοιχτό το θέμα στην δικαιοσύνη, μην αποκλείσετε κάποιοι να «λαλήσουν». Σημείωσε επίσης ότι στο πόρισμα της πλειοψηφίας «αποτυπώνουμε αυτά που ειπώθηκαν» προσθέτοντας ότι υπήρξαν καταθέσεις και «οι διευθυντές των τραπεζών δεν είναι φιλοι του ΣΥΡΙΖΑ, εχθροί είναι όπως και τα ΜΜΕ». Επισήμανε μάλιστα πώς όσον αφορά το δημόσιο χρήμα «και η απλή διακινδύνευση αποτελεί απιστία» θυμίζοντας πως «όποια νομική ενέργεια έγινε απέναντι στα ΜΜΕ και στα κόμματα έγινε μετά την σύσταση της επιτροπής».

«Δεν υπάρχει οτιδήποτε μεμπτό στην σχέση μεταξύ Ν.Δ και Τραπεζών» υποστήριξε ο εισηγητής της Ν.Δ Νότης Μηταράκης, σημειώνοντας μάλιστα πως η Ν.Δ «δέχεται πιέσεις» από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Ο Ν.Μηταράκης αναφέρθηκε ειδικά στο θέμα του δανεισμού του Κήρυκα Χανίων, λέγοντας πως τα δάνεια «καλύπτονται πλήρως από εμπράγματες εγγυήσεις. Αυτό αναφέρεται στο πόρισμα της Τ.τ.Ε» πρόσθεσε μάλιστα πως «σε κανένα σημείο δεν κινδύνευσε η τράπεζα να χάσει την οφειλή της».

Σε συγκεκριμένη εφημερίδα αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Λοβέρδος μιλώντας για «κόντρα που έχει ξεκινήσει τις 3 τελευταίες εβδομάδες με συγκεκριμένη εφημερίδα, το Πρώτο Θέμα. Επιχειρείτε να ντύσετε με κοινοβουλευτικό μανδύα τις απόπειρες εκβίασης. Αυτό εξευτελίζει τις εργασίες της επιτροπής». Μάλιστα εγκάλεσε την κυβέρνηση λέγοντας πως … «οι τράπεζες τώρα φοβούνται με αυτά που έχετε κάνει».

Σε ειδική μεταχείριση των ΜΜΕ, αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος σημειώνοντας ότι με εντελώς διαφορετικούς όρους δανείζεται ένας εργαζόμενος για στεγαστικό δάνειο. 

Δεν θα καούν τελικά τα στοιχεία της Εξεταστικής

Θα φυλαχθούν με ευθύνη της Βουλής δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής Α.Μπαλωμενάκης

Διευκρινήσεις σχετικά με το θα φυλαχθούν και δεν θα καούν τα δεκάδες χιλιάδες έγγραφα που βρίσκονται στην αίθουσα 162 και αποτελούν τα στοιχεία της Εξεταστικής Επιτροπής για τα δάνεια των κομμάτων και των μέσων ενημέρωσης δόθηκαν χθες κατά την διάρκεια της συνεδρίασής της. Το θέμα ανέδειξε το Documento την Κυριακή 22/1 παρουσιάζοντας τις προτάσεις που κατατέθηκαν προκειμένου τα στοιχεία «να καούν στην υψικάμινο»

Το ζήτημα έθεσε ο Α.Λοβέρδος ρωτώντας «τι θα κάνετε με το υλικό της 162;». Απαντώντας ο πρόεδρος της επιτροπής Α.Μπαλωμενάκης απάντησε ότι «το υλικό θα φυλαχθεί με ευθύνη της Βουλής» αφού «πολλές από τις υποθέσεις θα πάνε στον εισαγγελέα» και ίσως χρειαστεί να προστρέξει διευκρινίζοντας πως «δεν θα καταστραφεί».

Ο Α.Λοβέρδος επέμεινε θέτοντας θέμα φύλαξης των στοιχείων «αμα πάει στις αποθήκες» λαμβάνοντας τις σχετικές διαβεβαιώσεις. Πάντως ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ επισήμανε ότι δεν χρειάζεται πρόσβαση των δικαστικών αρχών στα συγκεκριμένα στοιχεία αφού «ο εισαγγελέας μπορεί να τα ζητήσει από την πηγή».​

Διαβάστε εδώ το πόρισμα:

https://www.documentonews.gr/filegrid/2017/01/23/588650fdcd3a1873a6694d24.pdf

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter