Έγκυες; Προτιμήστε γαύρο και σαρδέλα!

Έγκυες; Προτιμήστε γαύρο και σαρδέλα!

Συμβουλές διατροφής από την ομότιμη καθηγήτρια Ιατρικής και πρόεδρο του Ελληνικού Ιδρύματος Υγείας, Αντωνία Τριχοπούλου.

Η υπερκατανάλωση κρέατος έχει θεωρηθεί υπεύθυνη για την πρόκληση καρκίνων, κυρίως του παχέος εντέρου. Η ομότιμη καθηγήτρια Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας και Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Υγείας, Αντωνία Τριχοπούλου, απάντησε σε σχετικές ερωτήσεις στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, Πρακτορείο FM.

«Η υπερκατανάλωση κρέατος ενοχοποιείται για καρκίνο παχέος εντέρου, όπως άλλωστε είναι γνωστό. Όμως, δεν λέμε όχι στο κρέας, λέμε όχι στην υπερκατανάλωση – και δη κόκκινου κρέατος. Περίπου 8% των κρουσμάτων καρκίνου προκαλούνται από την ανθυγιεινή διατροφή, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο παχέος εντέρου, στομάχου, οισοφάγου και άλλων καρκίνων. Η ανθυγιεινή διατροφή περιλαμβάνει μεταξύ άλλων υπερκατανάλωση κρέατος, υπερκατανάλωση οινοπνεύματος, πάρα πολλά κορεσμένα λιπίδια, τα οποία προέρχονται από τα πολλά βούτυρα,και υπερβολικό αλάτι».

Ο περιορισμός όμως στην κατανάλωση κρέατος και η στροφή στα ψάρια, δεν εγκυμονεί κάποιους κινδύνους;

«Λόγω ρυπάνσεως του περιβάλλοντος», απαντά η κυρία Τριχοπούλου, «τα μεγάλα ψάρια, όπως π.χ. ο τόνος και ο σολωμός, επειδή αποθηκεύουν στο λίπος τους τις ουσίες που προσλαμβάνουν, έχει βρεθεί ότι σε ορισμένες περιοχές στις οποίες θηρεύονται, έχουν αυξημένα ποσοστά μεθυλικού υδραργύρου. Και γι’ αυτόν το λόγο δεν συστήνεται να τα καταναλίσκουν οι έγκυες». 

Τι κάνουμε όμως, αν το ωμέγα 3 μας είναι απαραίτητο; «Αν θέλουμε να φάμε ψάρια με ωμέγα 3, ας πηγαίνουμε να αγοράζουμε στις λαϊκές τα αφρόψαρα, όπως π.χ. σαρδέλα και γαύρο, που είναι πλουσιότατα σε θρεπτικά συστατικά, προσιτά στην τιμή, και ελληνικά». 

Έτσι, τρώμε υγιεινά, φθηνά και ελληνικά…

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter