Εγώ Χριστό κι εσύ Αλλάχ

Εγώ Χριστό κι εσύ Αλλάχ

Ο σεισμός της περασμένης Παρασκευής θύμισε για άλλη μια φορά με τραγικό τρόπο ότι οι λαοί Ελλάδας και Τουρκίας είναι υποχρεωμένοι να συνυπάρχουν

Η ισχυρότατη σεισμική δόνηση ανοιχτά της Σάμου λίγο πριν από τις 2 μετά το μεσημέρι της Παρασκευής δεν ήταν κάτι πρωτόγνωρο για τους κατοίκους της άλλης πλευράς του Αιγαίου. Ακόμη και οι νεκροί και τραυματίες στη Σμύρνη για τους περισσότερους Τούρκους είναι γνωστή εικόνα. Η γειτονική χώρα έχει γνωρίσει μεγάλους σεισμούς με δεκάδες ανθρώπινες απώλειες και τεράστιες καταστροφές.

Ωστόσο η έκταση των καταστροφών στις δύο πλευρές του Αιγαίου και η κατάρρευση δεκάδων κτιρίων στο κέντρο της Σμύρνης με νεκρούς και εκατοντάδες εγκλωβισμένους φέρνουν σε δύσκολη θέση τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αφενός διότι επιβεβαιώνουν την κάκιστη κατάσταση των υποδομών στη χώρα του και ότι ο αντισεισμικός κανονισμός προφανώς δεν τηρείται στην Τουρκία παρά τους ισχυρότατους σεισμούς, αφετέρου διότι ήταν ήδη σε δεινή θέση λόγω της κατάστασης της τουρκικής οικονομίας η οποία βαδίζει από το κακό στο χειρότερο.

Ευχήθηκε περαστικά στους πληγέντες

Ο Τούρκος πρόεδρος έσπευσε αμέσως μετά τον καταστροφικό σεισμό να ευχηθεί περαστικά στους ανθρώπους που επλήγησαν, λέγοντας επί λέξει: «Είμαστε στο πλευρό των σεισμόπληκτων πολιτών μας με όλες τις δυνατότητες του κράτους μας. Τεθήκαμε σε δράση με όλους τους σχετικούς θεσμούς και τους υπουργούς μας», ωστόσο δύσκολα θα μπορέσει να εξηγήσει γιατί τόσες πολυκατοικίες στη Σμύρνη κατέρρευσαν σαν χάρτινος πύργος. Με ποιες προδιαγραφές και με ποια πρωτόκολλα ασφαλείας χτίστηκαν; Την ίδια ώρα μέχρι αργά το απόγευμα της Παρασκευής οι τουρκικές αρχές δεν έδιναν ή δεν διέθεταν πληροφορίες για τον αριθμό των εγκλωβισμένων, ωστόσο υπολογίζονταν σε δεκάδες.

Οπως είναι φυσικό, και παρά το κάκιστο κλίμα των τελευταίων μηνών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ενεργοποιήθηκαν αμέσως και οι συνήθεις μηχανισμοί. Αλλωστε ο σεισμός θύμισε με τραγικό τρόπο ότι οι δύο λαοί είναι υποχρεωμένοι να ζουν ο ένας δίπλα στον άλλο. Τόσο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών επικοινώνησαν με τον Ρ. Τ. Ερντογάν και τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου και εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στον τουρκικό λαό και την πρόθεσή τους να βοηθήσουν στην επιχείρηση διάσωσης των εγκλωβισμένων στα ερείπια.

Το χρονικό της καταστροφής

Ο σεισμός που έπληξε τις δύο πλευρές του Αιγαίου ήταν τόσο ισχυρός που έγινε αισθητός στην Αττική, σε νησιά του Αιγαίου, μέχρι και στην Κρήτη, αλλά και από την άλλη πλευρά έως την Κωνσταντινούπολη. Μάλιστα οι σεισμολόγοι προειδοποιούν ότι οι κάτοικοι πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για έντονη σεισμική δραστηριότητα τις επόμενες εβδομάδες, εκφράζοντας φόβους ότι μπορεί να επηρεαστούν γειτονικά ρήγματα.

Καταστροφές προκλήθηκαν σε όλη την επαρχία της Σμύρνης.

Πολλοί στη γειτονική χώρα εκφράζουν φόβους ότι κάτω από τα ερείπια των κτιρίων που κατέρρευσαν υπάρχουν πολλοί εγκλωβισμένοι, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να αυξηθεί δραματικά ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους. Η Αρχή Διαχείρισης Καταστροφών και Επειγουσών Καταστάσεων της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι θα σταλεί οικονομική βοήθεια ύψους 3 εκατ. λιρών για τη στήριξη των πληγέντων.

Πάνω σε σεισμογενή περιοχή Τουρκία και Ελλάδα

Η Τουρκία αποτελεί ενεργή σεισμογενή περιοχή καθώς στη λιθόσφαιρά της συναντιούνται και συγκρούονται οι τεκτονικές πλάκες και των τριών ηπείρων, ήτοι η ευρασιατική, η αφρικανική και η αραβική. Το μεγαλύτερο μέρος της χώρας βρίσκεται πάνω στην τεκτονική πλάκα της Ανατολίας, μια μικρή πλάκα στην οποία ισορροπούν δύο βασικά μέρη, το βόρειο και το ανατολικό ρήγμα. Ιδιαίτερα σεισμογενής ωστόσο είναι η περιοχή της νοτιοανατολικής Τουρκίας, καθώς εκεί συναντιέται το υποθαλάσσιο ρήγμα του Αιγαίου με την ανατολική πλάκα της Τουρκίας δημιουργώντας συνεχείς καταβυθίσεις.

Ο σεισμός στον Μαρμαρά το καλοκαίρι του 1999 άφησε πίσω του 17.000 νεκρούς. Εναν μήνα μετά έγινε και ο μεγάλος σεισμός στην Αθήνα. Ο τελευταίος ισχυρός σεισμός στην Τουρκία, έντασης 6,3 ρίχτερ, ο οποίος είχε προκαλέσει τον θάνατο ενός ανθρώπου, σημειώθηκε το 2017 στην περιοχή του βόρειου Αιγαίου με επίκεντρο την περιοχή της Λέσβου. Ο μεγάλος μετασεισμός που ακολούθησε έναν μήνα αργότερα έντασης 6,6 ρίχτερ στην περιοχή της Κω είχε στοιχίσει τη ζωή σε ακόμη δύο ανθρώπους και είχε προκαλέσει τσουνάμι ύψους 1,9 μ., το οποίο είχε προκαλέσει καταστροφές και πλημμύρες.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter