Ειδικό ποινικό μητρώο για παιδοβιαστές και δράστες ενδοοικογενειακής βίας

Ειδικό ποινικό μητρώο για παιδοβιαστές και δράστες ενδοοικογενειακής βίας
Πηγή: Twitter

Ειδικό ποινικό μητρώο για τα αδικήματα σε βάρος παιδιών δημιουργεί, με φόντο τη δυσώδη υπόθεση του Κολωνού, η κυβέρνηση.

Η εν λόγω διάταξη περιλαμβάνεται στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης με το οποίο ενσωματώνεται στην εθνική έννομη τάξη η Οδηγία (ΕΕ) 2019/884 ως προς την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με υπηκόους τρίτων χωρών και το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών Ποινικού Μητρώου.

Στην πραγματικότητα το υπουργείο, προσπαθώντας να αντιμετωπίσει τα εξαιρετικά συχνά πλέον, φαινόμενα σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων, φέρνει ειδική διάταξη μέσω της οποίας θα εγγράφεται η ποινική διαδικασία σε βάρος ενός «κακοποιητή ανηλίκων» από την έναρξή της κι όχι πλέον όταν καταστεί αμετάκλητη. Με αυτό τον τρόπο π.χ εργοδότες θα γνωρίζουν την ποινική του εμπλοκή ή το παρελθόν, ώστε να μην προσλαμβάνεται σε εργασίες που έχουν σχέση με παιδιά.

Στο ειδικό σκέλος Ποινικού Μητρώου θα εγγράφονται τα εγκλήματα που προβλέπονται στα άρθρα:

299 (ανθρωποκτονία με πρόθεση), 306 (έκθεση σε κίνδυνο), 312 (σωματική βλάβη σε βάρος αδύναμου ατόμου), 323 Α (εμπορία ανθρώπων), 324 (αρπαγή ανηλίκων), στο 19ο Κεφάλαιο του Ειδικού Μέρους του Ποινικού Κώδικα [ν. 4619/2019 (Α’ 95)] που αφορά εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας και εγκλήματα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής καθώς και στον ν. 3500/2006 (Α’ 232) για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, όταν τα εγκλήματα αυτά στρέφονται σε βάρος ανηλίκου.

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter