Ειδικοί για βόμβα στο ΣΚΑΪ: «Πρόκειται για μια αυτοσχέδια νάρκη που στόχευε σαν μικρό κανόνι»

Ειδικοί για βόμβα στο ΣΚΑΪ: «Πρόκειται για μια αυτοσχέδια νάρκη που στόχευε σαν μικρό κανόνι»

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες των αρχών για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών της τρομοκρατικής επίθεσης που σημειώθηκε στις 2:37 τα ξημερώματα τα ξημερώματα της Δευτέρας στον ΣΚΑΪ.

Οι Αρχές χαρακτηρίζουν ως «επαγγελματική» την ισχυρότατη έκρηξη -η οποία προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές σχεδόν σε όλους τους ορόφους του κτιρίου- και θεωρούν βέβαιο οι δράστες πρέπει να είχαν μελετήσει το σημείο.

Σύμφωνα με τον καθηγητή της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων και Δ/ντη του Κέντρου Ελέγχου Οπλων, Δρ. Θεόδωρο Λιόλιο ο μηχανισμός που χρησιμοποίησαν οι δράστες της βομβιστικής επίθεσης στον ΣΚΑΪ ήταν βασισμένος στις κατευθυντικές νάρκες τύπου «Κλέιμορ» (Claymore) και πιθανώς εμπλουτισμένος με μύδρους (βλήματα – θραύσματα).

«Πρόκειται για μια αυτοσχέδια, κατευθυντική νάρκη τύπου “Claymore” (σ.σ. αμερικανικής έμπνευσης το πρώτο σχέδιο). Δηλαδή ένα μεταλλικό δοχείο που τοποθετήθηκε μέσα στον σάκο, με εκρηκτικά στη βάση, το οποίο στόχευσε σαν ένα μικρό κανόνι στην περιοχή» επισήμανε ο Δρ. Λιόλιος μιλώντας νωρίτερα, την Τρίτη, σε εκπομπή της ΕΡΤ.

«Και θέλω να δω αν είχε μύδρους (σ.σ. βλήματα/θραύσματα) μέσα. Διότι θα ήταν εξαιρετικά κουτό να χρησιμοποιήσουν μόνο το ωστικό κύμα μιας τέτοιας συσκευής. Δεν είναι κάτι που συνηθίζουν οι τρομοκράτες» τόνισε ο Δ/ντης του Κέντρου Ελέγχου Οπλων και προσέθεσε: «Κοιτούσα στα βίντεο και έχω την εντύπωση ότι πρόκειται για θραύσματα. Και αν πράγματι υπήρχε μια τέτοια, κατευθυντική νάρκη, τότε σκοπός ήταν να εστιάσει τους μύδρους και τα θραύσματα σε συγκεκριμένο σημείο».

Ο Δρ. Λιόλιος υποστήριξε ότι με την ομάδα του μελέτησαν την απόσταση από το σημείο μηδέν (της έκρηξης) μέχρι το κτίριο, υπολογίζοντάς την στα δέκα μέτρα. 

«Δεν μπορεί να ήταν δέκα κιλά ΤΝΤ, ή για να το πούμε πιο σωστά, δέκα κιλά ισοδύναμου ΤΝΤ. Οι προσομοιωτές μας δείχνουν ότι θα είχαν σπάσει όλα τα τζάμια σε αυτή την περίπτωση» είπε ακολούθως ο Θεόδωρος Λιόλιος.

Σε ό,τι αφορά το εκρηκτικό «κοκτέιλ» που χρησιμοποιήθηκε στη βόμβα ο καθηγητής της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων είπε ότι «δεν περιμένω να είναι ANFO. Το ANFO χρειάζεται εκατοντάδες κιλά. Ακούμε για 10 – 15 κιλά εκρηκτικής ύλης. Αυτό που έχει σημασία είναι το ισοδύναμο ΤΝΤ. Και για όσους λένε ότι θα μπορούσε να ισοπεδωθεί το κτίριο, αυτό δεν είναι δυνατό με μια συσκευή που βρίσκεται σε τόσο μικρό χώρο. Θα χρειάζονταν εκατοντάδες κιλά ισοδύναμου ΤΝΤ» είπε καταλήγοντας ο Δρ. Λιόλιος.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι από τα πρώτα στοιχεία που συλλέγουν τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ προκρίνεται το σενάριο να χρησιμοποιήθηκε συνδυασμός εκρηκτικών υλών στον μηχανισμό. 

Τα πρόσωπα που βρίσκονται στο στόχαστρο της ΕΛ.ΑΣ.

Σε τέσσερα σκιώδη άτομα που εμπλέκονται στην δράση της νεοτρομοκρατίας τα τελευταία χρόνια αλλά δεν έχουν ακόμα ταυτοποιηθεί στρέφονται, μεταξύ άλλων, οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας.

Δύο από τα πρόσωπα που εξετάζονται είναι οι αποκαλούμενοι «Ξανθός» και «Σγουρομάλλης». Πλαστές ταυτότητες με φωτογραφίες των δύο ανδρών είχαν βρεθεί το 2017 στο διαμέρισμα-γιάφκα της Πόλας Ρούπα, στην Ηλιούπολη της Αθήνας. Στις ταυτότητες αναγράφονταν τα ψεύτικα ονοματεπώνυμα «Τριαντόπουλος Ευστάθιος» και «Παπαδόπουλος Ιωάννης».

Αν και είναι ακόμη πολύ νωρίς για ανάληψη ευθύνης από συγκεκριμένη τρομοκρατική οργάνωση, οι Αρχές – εξετάζοντας τον τρόπο με τον οποίο έδρασαν οι τρομοκράτες – φαίνεται πως εξετάζουν το ενδεχόμενο να πρόκειται για την οργάνωση «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών». Μέλη της αντιτρομοκρατικής και πυροτεχνουργοί εξετάζουν εξονυχιστικά όλα τα ευρήματα από την έκρηξη της βόμβας που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν και να οδηγήσουν στην ταυτότητα των δραστών. 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter