Είδος πολυτελείας η επίσκεψη στην Ακρόπολη

Είδος πολυτελείας η επίσκεψη στην Ακρόπολη
Εξήντα ευρώ πρέπει να πληρώνει χειμώνα/καλοκαίρι ένα μέσο ζευγάρι για να επισκεφθεί τον Ιερό Βράχο μετά την κατάργηση του μειωμένου εισιτηρίου των 10 ευρώ που ισχύει τους χειμερινούς μήνες

Με τη νέα τιμολογιακή πολιτική για τα εισιτήρια των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων θα βλέπουμε το μνημείο μόνο σε καρτ ποστάλ.

Σε μια χώρα που μαστίζεται από την ακρίβεια έρχονται να προστεθούν οι μεγάλες αυξήσεις στα εισιτήρια των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων. Ειδικά για τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης οι αυξήσεις θα κάνουν την επίσκεψη απαγορευτική για μια μέση ελληνική οικογένεια, καθώς ένα ζευγάρι πρέπει να πληρώσει 60 ευρώ (30+30), χειμώνα/καλοκαίρι, για τον Ιερό Βράχο. Κι αν επιθυμεί να επισκεφτεί και το Μουσείο της Ακρόπολης, θα πρέπει να πληρώσει ξεχωριστό εισιτήριο, που επίσης αναμένεται να αυξηθεί, καθώς είναι ΝΠΔΔ και θα καθορίσει το ίδιο την τιμή των εισιτηρίων του μελλοντικά, όπως και τα πέντε μεγάλα μουσεία που είναι επίσης ΝΠΔΔ.

• Αντί η κυβέρνηση να φροντίσει να ενοποιήσει το εισιτήριο του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης και του Μουσείου της Ακρόπολης –που είναι η πιο συχνή ερώτηση των επισκεπτών της επίσημης ιστοσελίδας του μουσείου και επίσης εναρμονίζεται με το διαχρονικό αίτημα της επανένωσης των Γλυπτών– κρατά τους δύο χώρους χωριστά. Καμία λογική δεν υπάρχει σε αυτό τον διαχωρισμό. Μόνο το πρόβλημα ότι το Μουσείο της Ακρόπολης είναι ΝΠΔΔ. Ας βρει, λοιπόν, τον τρόπο να το λύσει για να μη φαίνεται ανακόλουθη, ικανοποιώντας και το αίτημα των επισκεπτών, Ελλήνων και ξένων.

• Αντί το υπουργείο Πολιτισμού να στείλει το μήνυμα ότι ενισχύει τον πολιτισμό προωθώντας την επισκεψιμότητα των μνημείων όλο τον χρόνο, κάνει ακριβώς το αντίθετο. Καταργεί το μειωμένο εισιτήριο τους χειμερινούς μήνες (από τον Νοέμβριο έως τον Μάρτιο), που σήμερα για τον αρχαιολογικό χώρο είναι 10 ευρώ (και θα γίνει 30 ευρώ όλο τον χρόνο). Καταργεί, επίσης, την έκπτωση 50% για τους άνω των 65 ετών τους καλοκαιρινούς μήνες (ισχύει μόνο για τον χειμώνα).

• Αντί να διατηρήσει το ενιαίο εισιτήριο στους αρχαιολογικούς χώρους που βρίσκονται στην ίδια περιοχή, π.χ. στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας (που σήμερα κοστίζει 30 ευρώ και διαρκεί για πέντε μέρες), το καταργεί. Αυτό θα έχει επιπτώσεις στην επισκεψιμότητα πολύ σημαντικών αρχαιολογικών χώρων πέριξ της Ακρόπολης, π.χ. Αρχαία Αγορά, Αρχαιολογικό Μουσείο Κεραμεικού, Αρχαιολογικός χώρος Λυκείου κ.ά.

• Αντί να φροντίσει με πρόσθετα μέτρα να αποσυμφορήσει τις ουρές που σχηματίζονται το καλοκαίρι (ακόμη θυμόμαστε τις φετινές εικόνες ντροπής) στα εκδοτήρια του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης προνοώντας ώστε η προσέλευση του κοινού να ξεκινάει όσο γίνεται νωρίτερα το πρωί, θεσμοθετεί πριβέ επισκέψεις ολιγομελών ομάδων με υψηλό αντίτιμο τις πρωινές ώρες 07.00-09.00 και τις βραδινές 20.00-22.00.

Για όλα τα παραπάνω, μαζί με τις αυξήσεις σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία της χώρας ανάλογα με την επισκεψιμότητά τους, το υπουργείο «χρυσώνει» το χάπι της ακρίβειας με την προσθήκη μιας επιπλέον ημέρας δωρεάν εισόδου, διατηρώντας επίσης την ελεύθερη είσοδο για νέους έως 25 ετών για τους πολίτες της ΕΕ και επεκτείνοντας την ελεύθερη είσοδο στους πολίτες εκτός ΕΕ για νέους έως 18 ετών.

Για να υπάρξει χρόνος προσαρμογής κυρίως για τα πρακτορεία, οι αλλαγές στην τιμολογιακή πολιτική δεν θα ισχύσουν όλες ταυτοχρόνως. Την 1/4/2024 θα ξεκινήσουν οι πριβέ βόλτες των πλουσίων και θα καταργηθεί το ενιαίο εισιτήριο. Ενώ από 1/4/2025 θα ισχύσουν όλα τα υπόλοιπα.

Οσο για τις αυξήσεις στις τιμές που σύμφωνα με τις υπουργικές ανακοινώσεις «είναι χαμηλές σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο», ας θυμίσουμε στους αρμόδιους τη σχέση μισθού και αγοραστικής δύναμης στην Ελλάδα σε σχέση με το εξωτερικό.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter