Είδος προς εξαφάνιση οι Έλληνες παίκτες

Είδος προς εξαφάνιση οι Έλληνες παίκτες

Ο Τζον Φαν’τ Σχιπ είχε αναφέρει το παράπονό του μετά το τέλος του νικηφόρου αγώνα της εθνικής με τη Σουηδία: τη… λειψανδρία Ελλήνων παικτών στη Σούπερ Λίγκα και ειδικά στους Big 5.

Μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αγωνιστικής ο Ολλανδός τεχνικός επανήλθε στο ζήτημα και σχολίασε στα social media: «Σε συνέχεια των δηλώσεών μου μετά το παιχνίδι με τη Σουηδία. Μετά και το τελευταίο παιχνίδι της 1ης αγωνιστικής οι Big 5 έχουν χρησιμοποιήσει στις ενδεκάδες τους κατά μέσο όρο 1,4 Ελληνα ποδοσφαιριστή.

Το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει πρόβλημα ταυτότητας». Κι έχει 1.000% δίκιο…

Συνολικά στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος οι 14 ομάδες στις αρχικές ενδεκάδες τους χρησιμοποίησαν 39 όλους κι όλους Ελληνες παίκτες επί συνόλου 154, δηλαδή με το ζόρι έναν στους τέσσερις. Οσο για τους πέντε μεγάλους, στους οποίους αναφέρθηκε ο ομοσπονδιακός τεχνικός, χρησιμοποίησαν στην αρχική ενδεκάδα μόλις… επτά Ελληνες! Ποσοστό Ελλήνων ποδοσφαιριστών 12,7% στις αρχικές ενδεκάδες Ολυμπιακού, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Αρη και Παναθηναϊκού.

Και όσο διαβάζεις τα απογοητευτικά νούμερα της αναλογίας Ελλήνων/ξένων τόσο δημιουργούνται ερωτήματα: Τι ακριβώς κάνουν με τις ακαδημίες τους οι ομάδες; Δεν παράγουν ταλέντα; Αν παράγουν, τι τα κάνουν; Τα πουλάνε (ή φεύγουν μόνα τους) στο εξωτερικό επειδή δεν τα εμπιστεύονται; Και οι μεγάλοι που δημιούργησαν ομάδες Β πώς θα πορευτούν; Θα τις γεμίσουν κι αυτές με καραβιές ξένων; Είναι πολλά τα ερωτήματα και οι απορίες…

Για να καταλάβουμε το μέγεθος του «κακού» ας δούμε τι συμπεράσματα βγήκαν από την πρεμιέρα της Σούπερ Λίγκας:

• Οι 14 ομάδες της λίγκας στις εικοσάδες στα φύλλα αγώνων της 1ης αγωνιστικής είχαν συνολικά 280 δηλωμένους ποδοσφαιριστές (14×20), εκ των οποίων μόλις 108 ήταν Ελληνες και οι υπόλοιποι 172 ξένοι! Ποσοστό ξένων και Ελλήνων: 61,43% και 38,57% αντίστοιχα.

• Οι πιο… ξένες ομάδες από τις 14 ήταν ο Αρης και ο Βόλος. Ο πρώτος δεν είχε Ελληνα στην αρχική ενδεκάδα στο ματς με τον ΟΦΗ και στην πορεία έπαιξε μόνο ένας, ο Μάνος, που μπήκε αλλαγή. Η ομάδα του Βόλου ξεκίνησε τον αγώνα με τη Λαμία με έναν Ελληνα στη ενδεκάδα και δεν χρησιμοποίησε άλλον κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού.

• Ο Αρης και ο Βόλος ήταν πρώτοι και στην κατηγορία των εικοσάδων, στις οποίες η ομάδα της Θεσσαλονίκης είχε όλους κι όλους δύο Ελληνες και η ομάδα της Θεσσαλίας τρεις.

• Από τους Big 4 η πιο… ελληνική ομάδα ήταν ο Παναθηναϊκός με εννιά Ελληνες στην 20άδα. Η ΑΕΚ είχε έξι, ενώ Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ από πέντε.

• Στην αρχική ενδεκάδα οι μεν «αιώνιοι» Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός είχαν από δύο Ελληνες, ενώ η ΑΕΚ είχε τρεις.

• Αρνητικό ρεκόρ έκανε ο ΠΑΟΚ στην πρεμιέρα, αφού ήταν η μοναδική ομάδα από τις 14 που δεν χρησιμοποίησε ούτε έναν Ελληνα στο 90λεπτο (βασική ενδεκάδα

και αλλαγές), ενώ είχε πέντε στον πάγκο!

• Πιο… ελληνικές ομάδες στην πρεμιέρα αναδείχθηκαν η Λαμία με έξι βασικούς και τέσσερις αλλαγές και ακολούθησαν Ατρόμητος (έξι βασικοί συν δύο αλλαγές) και Ιωνικός (τέσσερις συν τέσσερις)!

• Πρώτες… ελληνικές ομάδες στην εικοσάδα ήταν η Λαμία με 14 Ελληνες (70%), ο Ατρόμητος με 13 και ο Ιωνικός με 11.

• Συνολικά στα ρόστερ τους οι 14 ομάδες έχουν δηλώσει 186 Ελληνες και 226 ξένους!

• Οι πιο πολλοί Ευρωπαίοι παίκτες προέρχονται από την Ισπανία (31), ενώ ακολουθούν Πορτογαλία (11) και Ολλανδία (10).

• Φέτος στη λίγκα θα αγωνιστούν 62 ποδοσφαιριστές από την Αμερική και 29 από την Αφρική.

• Τους περισσότερους ξένους στο ρόστερ έχει ο Αρης (24) και ακολουθεί ο ΠΑΟΚ (22). Από 20 έχουν Ολυμπιακός και ΑΕΚ και… μόλις 18 ο Παναθηναϊκός. • Η μόνη ομάδα που έχει μονοψήφιο αριθμό ξένων είναι η Λαμία (επτά), ενώ ο Ατρόμητος έχει δέκα. • Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός έχει τους περισσότερους Αφρικανούς παίκτες (οκτώ) και μόλις έναν Νοτιαμερικανό, τον Βραζιλιάνο Τικίνιο!

• Εννοείται ότι αρκετοί από τους Ελληνες παίκτες είναι υποχρεωτικά δηλωμένοι στα ρόστερ λόγω κανονισμών και αρκετοί από αυτούς δεν πρόκειται να πάρουν λεπτό συμμετοχής στα ματς ή θα αγωνιστούν ελάχιστα λόγω έκτακτων αναγκών, τιμωριών, τραυματισμών κ.λπ.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter