Είδωλα από πλαστικό

Είδωλα από πλαστικό

Ο Γιώργος Γεωργούδης μιλάει για τη συλλογή του με φιγούρες ποδοσφαιριστών από τα γαριδάκια Μπόζο

Πολλοί από εμάς που αγαπάμε παθολογικά το ποδόσφαιρο και παθιαζόμαστε με τις ομάδες μας κάποια στιγμή αντιλαμβανόμαστε πως η διαπίστωση του Νικ Χόρνμπι στο βιβλίο του «Ο πυρετός της μπάλας» –«για ανησυχητικά μεγάλα διαστήματα μιας κανονικής ημέρας είμαι ένας άνθρωπος με μειωμένη νοημοσύνη»– είναι η πιο κοντινή σκέψη στην αλήθεια από την εποχή που ο Γαλιλαίος είπε «κι όμως κινείται».

Ο Χόρνμπι δεν εννοεί ότι η έμμονη ιδέα σε οδηγεί στην ηλιθιότητα, μα πως σε αποκοινωνικοποιεί και παράλληλα οξύνει τη δεξιότητά σου να υποδύεσαι ότι παραμένεις ενεργό κοινωνικό ον που αντιδρά σωστά στα εξωτερικά ερεθίσματα. Μπορεί το μυαλό μας να πηγαινοέρχεται από χαμένες ευκαιρίες και κρίσιμα γκολ παλιών αγώνων σε αφίσες, χαρτάκια, παλιές εφημερίδες, κασκόλ, εμφανίσεις και ρέπλικες, μπορεί μπροστά στα μάτια μας να εξελίσσονται εκτενή αποσπάσματα αγώνων, την ίδια ώρα όμως δίνουμε την εντύπωση ότι η προσοχή μας παραμένει επικεντρωμένη σε όσα εξελίσσονται γύρω μας.

Φετίχ μιας άλλης εποχής

Ένα από τα φετίχ αυτών που ανεβάζουν τον «πυρετό της μπάλας» είναι οι φιγούρες ποδοσφαιριστών που μια εποχή κυκλοφορούσαν ως δώρο σε γαριδάκια. Αναζητήσαμε τον Γιώργο Γεωργούδη –γεννημένος και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, ποδοσφαιρόφιλος μεν, φανατικός με τον στίβο δε–, ο οποίος έχει ολοκληρώσει τη συλλογή με τους ποδοσφαιριστές, για να μάθουμε όλα όσα πρέπει να ξέρει αυτός που θα αποφασίσει να αποδυθεί στο κυνήγι του πολύχρωμου θησαυρού: «Αυτές οι φιγούρες ποδοσφαιριστών κυκλοφορούσαν με τα γαριδάκια Μπόζο το 1976-77. Υπάρχουν πέντε ομάδες: Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, Άρης και ΠΑΟΚ. Το ενδιαφέρον είναι ότι το καθένα τους είναι διαφορετικό και αντιστοιχεί σε συγκεκριμένο παίκτη. Αναγνωρίζουμε δηλαδή τον Δεληκάρη, τον Δομάζο, τον Φοιρό, τον Κούδα, τον Παπαϊωάννου κ.ά.».

Πόσες όμως είναι συνολικά οι επίσημες φιγούρες; Υπάρχουν κάποια λάθη από την εταιρεία; «Έχουν βρεθεί 14 της ΑΕΚ (κίτρινο), 13 του Ολυμπιακού (κόκκινο) και του Παναθηναϊκού (πράσινο), 14 του ΠΑΟΚ (λευκό) και 12 του Άρη (πορτοκαλί). Αν και οι ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού είναι σε πράσινο χρώμα, υπάρχουν διάφορες φιγούρες της συγκεκριμένης ομάδας σε λευκό, κίτρινο, ακόμη και σε βαθύ κόκκινο χρώμα» λέει ο Γ. Γεωργούδης.

Υπάρχει κάποια ιδιαίτερη ιστορία που σχετίζεται με ποδοσφαιριστές Μπόζο; «Θυμάμαι ότι στην τελευταία τάξη του δημοτικού στη Θεσσαλονίκη το ενδιαφέρον των αγοριών ήταν να συμπληρώσουν την ομάδα του Άρη ή του ΠΑΟΚ (ανάλογα με τη σωματειακή προτίμηση). Ενας συμμαθητής μας επέμενε ότι κυκλοφορούσαν και γαλάζιες φιγούρες του Ηρακλή που στο στήθος έγραφαν “ΗΡΑ”. Μάλλον ήταν ευσεβής πόθος του αφού ήταν οπαδός του Ηρακλή».

Υπάρχουν ιερό Γκράαλ ή κάποιοι «αστικοί θρύλοι» για τις φιγούρες; «Ο τερματοφύλακας της ΑΕΚ είναι ο Στεργιούδας. Το 1977 στα τελευταία λεπτά της παράτασης του δεύτερου αγώνα της Ένωσης με την Κουίνς Παρκ Ρέιντζερς μπήκε αλλαγή ο Χρηστίδης και στη συνέχεια απέκρουσε δύο πέναλτι δίνοντας στην ΑΕΚ την πρόκριση. Κυκλοφόρησε τότε η φήμη ότι στα γαριδάκια υπήρχε πλέον και η φιγούρα του Χρηστίδη».

Αγορές και ανταλλαγές

«Ενώ ως παιδί είχα συγκεντρώσει πολλές φιγούρες, δυστυχώς με το πέρασμα των χρόνων χάθηκαν. Το φθινόπωρο του 2017 είδα στο διαδίκτυο μια αγγελία πώλησης ποδοσφαιριστών Μπόζο και έτσι ξεκίνησα να τις συλλέγω και πάλι από το μηδέν» αναφέρει ο κ. Γεωργούδης. Πόσο χρονικό διάστημα απαιτείται για να ολοκληρώσει κάποιος τη συλλογή του; «Περίπου τρία χρόνια. Προσωπικά τη συμπλήρωσα τον φετινό Ιούνιο. Η συλλογή μού κόστισε γύρω στα 500-600 ευρώ – πολλά κομμάτια αγόρασα μέσω διαδικτύου και άλλα από καταστήματα συλλεκτικών ειδών/παλαιοπωλεία. Επίσης αγόρασα κάποια αν και ήδη τα είχα για ενδεχόμενες ανταλλαγές με άλλους συλλέκτες».

Πόσο δύσκολο είναι για τον συλλέκτη να εντοπίσει και να αγοράσει όλες τις φιγούρες Μπόζο; «Οι τρεις αθηναϊκές ομάδες συμπληρώνονται εύκολα. Τα πράγματα γίνονται δύσκολα με τους παίκτες του ΠΑΟΚ και ακόμη δυσκολότερα με εκείνους του Άρη. Αυτό κατά κάποιον τρόπο με πείσμωσε καθώς είμαι φίλαθλος του Άρη» αποκαλύπτει ο Γ. Γεωργούδης. Τι πρέπει να προσέχει κάποιος που τώρα ξεκινάει να συλλέγει τις φιγούρες και από πού μπορεί να τις προμηθευτεί; «Βρίσκονται κυρίως από πωλήσεις στο διαδίκτυο και σε διάφορα καταστήματα συλλεκτικών ειδών, παλαιοπωλεία κ.λπ. Το πιο συνηθισμένο πρόβλημα είναι ότι πολλές φιγούρες έχουν φθαρμένες μύτες και, σπανιότερα, στραβά πόδια ή δεν στέκονται. Καταλαβαίνω τον ζήλο όσων αποφασίζουν να ξεκινήσουν αυτήν τη συλλογή, ωστόσο θα τους συμβούλευα να μην ξεφεύγουν και να μην ξοδεύουν μεγάλα ποσά. Η τιμή για μία φιγούρα από τις τρεις αθηναϊκές ομάδες δεν ξεπερνά τα 5 ευρώ. Για τις δύο ομάδες της Θεσσαλονίκης βέβαια είναι υψηλότερη λόγω της σπανιότητάς τους» καταλήγει ο Θεσσαλονικιός συλλέκτης.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter