Εικόνα καταστροφής έδωσαν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον τζίρο των επιχειρήσεων το 2020

Εικόνα καταστροφής έδωσαν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον τζίρο των επιχειρήσεων το 2020

Την εικόνα της καταστροφής που υπέστη η ελληνική αγορά και οι εγχώριες επιχειρήσεις από τα παρατεταμένα περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας, έδωσαν τα στοιχεία για τον κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων το 2020 που δημοσίευσε χτες η ΕΛΣΤΑΤ, και τα οποία έδειξαν ότι ο τζίρος των επιχειρήσεων μειώθηκε κατά 41.6 δις ευρώ σε σχέση με το 2019, ενώ ειδικώς για τις επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή τον Μάρτιο η μείωση του τζίρου έφτασε τα 10.8 δισ. ευρώ.

Όπως ανακοίνωσε χτες η ΕΛΣΤΑΤ, για το σύνολο των επιχειρήσεων και των δραστηριοτήτων της οικονομίας, ο κύκλος εργασιών το 2020 ανήλθε σε 266.08 δις ευρώ, παρουσιάζοντας πτώση κατά 13.5% σε σχέση με το 2019, όταν είχε φτάσει τα 307.70 δις ευρώ, ενώ ειδικώς για τις επιχειρήσεις που έκλεισαν τον Μάρτιο με κρατική εντολή, η μείωση του τζίρου άγγιξε το 36.4%.

Σε ότι αφορά τους επιμέρους κλάδους, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ τη μεγαλύτερη πτώση τζίρου, κατά 53.4% παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα Καταλυμάτων και Εστίασης, ενώ τη μικρότερη πτώση τζίρου, κατά 2.4%, παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα Παροχή νερού, επεξεργασία λυμάτων, διαχείριση αποβλήτων και δραστηριότητες εξυγίανσης. Από την άλλη πλευρά, αύξηση τζίρου, κατά 3.1%, είχαν το 2020 οι επιχειρήσεις του τομέα Γεωργία, δασοκομία και αλιεία.

Σε ό,τι αφορά το τέταρτο τρίμηνο 2020, για το σύνολο των επιχειρήσεων και των δραστηριοτήτων της οικονομίας, ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 72.24 δις ευρώ, σημειώνοντας πτώση 8.6% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο 2019, κατά το οποίο είχε ανέλθει σε 79.01 δις ευρώ. Τη μεγαλύτερη πτώση, κατά 47.9%, στον τζίρο το τέταρτο τρίμηνο 2020 παρουσίασαν, όπως ήταν αναμενόμενο, οι επιχειρήσεις του τομέα Δραστηριότητες Υπηρεσιών Παροχής Καταλύματος και Υπηρεσιών Εστίασης, ενώ τη μικρότερη μείωση, κατά 0,4% παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα Χρηματοπιστωτικές και Ασφαλιστικές Δραστηριότητες.

Ειδικά για τις 205.984 επιχειρήσεις που τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας τον Μάρτιο 2020 (και ξανά τον Νοέμβριο), ο κύκλος εργασιών το 2020 ανήλθε σε 18.78 δις ευρώ, σημειώνοντας πτώση 36.4% σε σχέση με το 2019, με τη μεγαλύτερη μείωση τζίρου κατά 67,5% να παρουσιάζουν οι επιχειρήσεις του κλάδου Καταλυμάτων, δηλαδή τα ξενοδοχεία.

Η πολύ μεγάλη πτώση των τζίρων κατά το 2020, που στις επιχειρήσεις οι οποίες έκλεισαν με κρατική εντολή έφτασε μάλιστα το 36.4%, εξηγεί γιατί η αγορά βιώνει τέτοια χρηματοδοτική ασφυξία, καθώς το 5.1 δις ευρώ των κρατικών ενισχύσεων που δόθηκαν το 2020 με τους τέσσερις πρώτους κύκλους Επιστρεπτέας Προκαταβολής – και που πάντως μοιράστηκαν με βάση αλγόριθμους οι οποίοι έδιναν το μερίδιο του λέοντος στους μεγάλους σε βάρος των μικρών – δεν κάλυψε ούτε στο ελάχιστο τις ανάγκες ενώ τα φτηνά δάνεια από το ΤΕΠΙΧ ΙΙ και το Εγγυοδοτικό βοήθησαν μεν τους μεγάλους, ιδίως του κλάδου των ξενοδοχείων, αλλά σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ Κώστα Καββαθά, δεν έφτασαν ποτέ στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν ωστόσο τη συντριπτική πλειοψηφία των εγχώριων επιχειρήσεων. 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter