«Εικόνες ολέθρου και καταστροφής, όπως το 2007»

«Εικόνες ολέθρου και καταστροφής, όπως το 2007»

Αύγουστος 2007: Οι φονικές πυρκαγιές κατακαίνε την Ηλεία και τη βυθίζουν στο πένθος µε δεκάδες θύµατα. Πλήττουν και την Αρχαία Ολυµπία. Οταν κάνουν την εµφάνισή τους τα πτητικά µέσα κατάσβεσης είναι ήδη πολύ αργά. Η ολυµπιακή γη έχει καεί. Εντονα συναισθήµατα οργής και θυµού κατέκλυζαν τους πολίτες εκείνο τον µοιραίο Αύγουστο που κάηκε σχεδόν όλη η Ηλεία. Η τότε κυβέρνηση της Ν∆ προσπάθησε να µετριάσει µια κατάσταση που είχε ξεφύγει παντελώς από τον έλεγχο. Στη συνέχεια, µε τις εξελίξεις συντριπτικές και δραµατικές, δεν δίστασε να κάνει λόγο για δύσκολες καιρικές συνθήκες, ενώ η φωτιά επιτελούσε το καταστροφικό της έργο επί δέκα ηµέρες.

Αύγουστος 2021: Η γη της Ολυµπίας ακόµη µια φορά βιώνει τον εφιάλτη της πύρινης λαίλαπας. Η εµπειρία που γέννησε ανείπωτο πόνο δεν έγινε µάθηµα. Καµία πρόληψη, κανένας σχεδιασµός αντιµετώπισης τέτοιων δυσµενών καταστάσεων. Μη επαρκής αριθµός πυροσβεστικών οχηµάτων, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών, των εργαζοµένων της Πολιτικής Προστασίας και των κατοίκων-εθελοντών, στους οποίους οφείλουµε όλοι ένα µεγάλο ευχαριστώ. Ελλειψη συντονισµού την ώρα της µάχης µε τις φλόγες. Αργοπορηµένη και ελλιπής παρουσία πτητικών µέσων. Αραγε οι 5.000 δασοπυροσβέστες που υπηρετούσαν µε πρόγραµµα έως το 2019 και δεν ανανεώθηκε µε κυβερνητική απόφαση δεν «χωρούσαν» στο επιχειρησιακό σχέδιο των επιτελικών;

Αποτέλεσµα; Ακόµη µια φορά µεγάλες ζηµιές σε σπίτια, αγροικίες, αποθήκες και καλλιέργειες. Μεγάλη και η περιβαλλοντική καταστροφή, καθώς δάση και πνεύµονες πρασίνου έχουν γίνει στάχτη. Οι ευθύνες δεδοµένες, µε τον κρατικό µηχανισµό να επιδεικνύει ξανά ολιγωρία και ανεπάρκεια. Θα αποδοθούν όταν και όπως πρέπει. Και πάλι ο τόπος µας βρίσκεται αντιµέτωπος µε την καταστροφή και τον όλεθρο.

Την ίδια στιγµή η κυβέρνηση συγχαίρει τον ίδιο της τον εαυτό υπερηφανευόµενη ότι έκανε το καθήκον και το χρέος της µε το παραπάνω. ∆υστυχώς η αλαζονεία περισσεύει, η ανάληψη ευθύνης και η συγγνώµη όχι.

Ο Διονύσης Καλαματιανός είναι βουλευτής Ηλείας, αναπληρωτής τομεάρχης προστασίας του πολίτη της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter