Εικόνες της παλιάς Αθήνας

Εικόνες της παλιάς Αθήνας

Η παλιά αθηναϊκή ζωή στα δικαστήρια, στην αγορά, στους δρόμους και στα κέντρα διασκέδασης, μέσα από δημοσιεύματα του 19ου και του 20ού αιώνα.

Ο αθηναιογράφος Θωμάς Σιταράς αποθησαυρίζει χρονογραφήματα, σκίτσα και γελοιογραφίες από εφημερίδες των τελών του 19ου αιώνα και των πρώτων δεκαετιών του 20ού παρουσιάζοντας όλες τις εκφάνσεις της αθηναϊκής ζωής. Σαν σενάρια ταινιών μικρού μήκους φαντάζουν σήμερα τα άρθρα με τα ευτράπελα των δικαστικών αιθουσών από την εποχή της άνθησης του δικαστικού ρεπορτάζ (δεκαετίες 1920-40), με περιγραφές σαν εκείνη του Δημήτρη Ψαθά, ο οποίος υπέγραφε ως «Ο μάρτυς» στα «Αθηναϊκά Νέα» (μετέπειτα «Τα Νέα») κείμενα όπως αυτό: «Είναι ένας νέος συμπαθής. Εχει μέτωπον ευρύ, αδιάψευστον δείγμα σοφίας. Εχει μαλλιά άφθονα, αχτένιστα και πιτυριδοβριθή. Η πιτυρίδα είναι και αυτή αδιάψευστον ντοκουμέντον σοφίας, αφού πολλοί σοφώτατοι καθηγηταί την έχουν εν αφθονία και την επιδεικνύουν με βαθύτατον αίσθημα υπερηφανείας».

Από τις σελίδες του βιβλίου παρελαύνουν φανοκόροι, νερουλάδες, μπαρμπέρηδες, παλιατζήδες, πλύστρες, νταντάδες, δακτυλογράφοι, σοφέρ, πασατεμπάδες, δηλαδή καθημερινοί άνθρωποι μιας ολόκληρης εποχής. Απολαυστικό το κεφάλαιο σχετικά με την αναζήτηση συζύγου από το «άσχημον φύλον» (σε αντιδιαστολή με το «ωραίον», που είναι πάντα το θήλυ) σε νυφοπάζαρα και γραφεία συνοικεσίων. Μεταξύ άλλων διαβάζουμε συμβουλές για έναν επιτυχημένο γάμο, καθώς και αποσπάσματα από ημερολόγια νεονύμφων που ξεκινούν με: «Ο Ευγένιός μου είναι πολύ περιποιητικός» για να καταλήξουν στον όλεθρο και στην καταστροφή.

Πληροφορούμαστε επίσης για τις διατροφικές συνήθειες του Αθηναίου – από κρεμμύδια μέχρι μαύρο χαβιάρι, ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα, ενώ ο αθηναιογράφος έχει αφιερώσει ειδικό κεφάλαιο στην ολισθηρή οδό που οδηγεί από το κιμπαριλίκι στην κοιλιοδουλία. Μεγάλο ενδιαφέρον έχουν επίσης τα δημοσιεύματα που αφορούν τη διασκέδαση της παλιάς Αθήνας και περιλαμβάνουν από τις παραστάσεις του Καραγκιόζη μέχρι τα καφέ σαντάν στα οποία συχνά συνέβαιναν ανήκουστα σκάνδαλα με χορεύτριες που αποκάλυπταν τις κνήμες των ξεμυαλίζοντας μέχρι τρέλας τους αγνούς και άσπιλους θαμώνες.

Πρόκειται για ακόμη ένα αξιόλογο βιβλίο του Θωμά Σιταρά, που έρχεται να προστεθεί στην πολύ καλή δουλειά που έχει δώσει τα προηγούμενα χρόνια.

INFO

Ξεφυλλίζοντας παλιές εφημερίδες

Θωμάς Σιταράς

ΕΚΔΟΣΕΙΣ Μίνωας

ISBN 978-618-02-1128-3

ΣΕΛ.: 456

ΤΙΜΗ €19,99

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter