«Είμαστε ποδοσφαιριστές κι έχουμε γίνει… λογιστές»

«Είμαστε ποδοσφαιριστές κι έχουμε γίνει… λογιστές»

Με αφορμή το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ του ΠΣΑΠΠ «ΧAOΣ. Πρωτάθλημα δεύτερης κατηγορίας»
μιλήσαμε με παίκτες της πολύπαθης κατηγορίας

Η πολύπαθη, απαξιωμένη και διεφθαρμένη σύμφωνα με την UEFA Super League 2 ξεκίνησε χτες για τη σεζόν 2023-24 και, σύμφωνα με τους ανθρώπους της, το ότι γίνεται σέντρα για πρώτη φορά τόσο νωρίς αποτελεί από μόνο του είδηση. Και όπως υποστηρίζουν οι ποδοσφαιριστές της δεύτερης επαγγελματικής κατηγορίας, αυτό είναι ίσως και το πρώτο και μοναδικό βήμα προόδου για τη συγκεκριμένη λίγκα.

Βλέπετε, τις προηγούμενες σεζόν το πρωτάθλημα ξεκινούσε Οκτώβριο ή Νοέμβριο, ενώ είχαμε και απεργίες εξαιτίας κυρίως του χάους που έφερε στον αθλητισμό αλλά και στο ερασιτεχνικό και επαγγελματικό ποδόσφαιρο ο πρώην υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης.

«XAOΣ. Πρωτάθλημα δεύτερης κατηγορίας» τιτλοφορείται το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ τριών επεισοδίων του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αμειβόμενων Ποδοσφαιριστών και Ποδοσφαιριστριών (ΠΣΑΠΠ) που καταγράφει την τραγική κατάσταση της κατηγορίας.

«Σε έναν ιδεατό κόσμο θα έπρεπε να λειτουργούσε ως… εργαστήριο ανάδειξης νέων ποδοσφαιριστών. Οχι στην Ελλάδα. Εδώ είναι βυθισμένη στην ανυποληψία. Στην καχυποψία. Στα οικονομικά προβλήματα. Ενα πρωτάθλημα που ζει χάρη στα όνειρα των ίδιων των ποδοσφαιριστών. Ονειρα τα οποία… εκμεταλλεύεται. Ενα πρωτάθλημα δεύτερης κατηγορίας, ενός αλλιώτικου Θεού» αναφέρει η ιστοσελίδα του συνδικαλιστικού οργάνου των ποδοσφαιριστών (www.psapp.gr).

Καθημερινά συσσίτια για τους παίκτες και τις οικογένειές τους, απληρωσιές, φέσια από παράγοντες, δανεικά, έρανος για όσους συμπαίκτες δεν έχουν χρήματα για τα καθημερινά έξοδα, παίκτες και προπονητές δεν έχουν τα βασικά για την προπόνησή τους, ο προγραμματισμός αποτελεί άγνωστη λέξη, προπονήσεις χωρίς να γνωρίζουν οι ομάδες πότε θα ξαναπαίξουν. Και όλα αυτά διανθισμένα με «κανόνια», «φουσκωτούς», μπούλινγκ από παράγοντες και τρόμο μην τυχόν και σε απομονώσουν οι σεκιουριτάδες του προέδρου. Και πόσα ακόμη.

Με αφορμή το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ, το Documento μίλησε με ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται ή αγωνίστηκαν στην κατηγορία ή και σε μικρότερες, οι οποίοι ανέφεραν μεταξύ άλλων πως όσο κατεβαίνεις κατηγορία τόσο χειρότερα γίνονται τα πράγματα.

«Η… κανονικότητα»

Πολλά χρόνια στα γήπεδα της Β΄ Εθνικής και όχι μόνο, ο Παναγιώτης Λινάρδος, φετινό απόκτημα του Ιωνικού (πέρσι αγωνιζόταν στην Παναχαϊκή), ξέρει από την καλή και την ανάποδη τα συν και τα πολλά πλην της κατηγορίας: «Το ντοκιμαντέρ αποτυπώνει ως ένα σημείο την πραγματικότητα της ΣΛ2, γιατί ακόμη και σήμερα υπάρχουν πολλές ομάδες με πολλές δυσκολίες» λέει ο 32άχρονος μέσος του Ιωνικού και προσθέτει: «Εχω χάσει αρκετά χρήματα σε ομάδες που αγωνίστηκα. Τουλάχιστον στάθηκα τυχερός που μπόρεσα με τη συνδρομή του ΠΣΑΠΠ να πάρω ένα μικρό μέρος από αυτά. Ευτυχώς πήγα φέτος στον Ιωνικό, ομάδα Α΄ Εθνικής που λειτουργεί σε άκρως επαγγελματικά επίπεδα σε θέματα οργάνωσης, καθημερινότητας των ποδοσφαιριστών κ.λπ. Ομως στην πλειονότητά τους οι ομάδες της κατηγορίας δεν είναι έτσι και αντιμετωπίζουν πάρα πολλές δυσκολίες» λέει ο Παν. Λινάρδος, ο οποίος σε αφήνει άφωνο με την ειλικρίνειά του: «Το τρομακτικό με το ντοκιμαντέρ δεν είναι τόσο ότι ο κόσμος που δεν γνωρίζει την κατάσταση σοκάρεται με όσα ακούει ή βλέπει. Το τρομακτικό είναι ότι εμείς οι ποδοσφαιριστές που το βλέπουμε και γνωρίζουμε την κατάσταση το θεωρούμε… κανονικότητα»!

Εχοντας ζήσει εκ των έσω τις τραγικές καταστάσεις της κατηγορίας, παρατηρεί με την ευκαιρία της έναρξης του πρωταθλήματος ότι «η μεγάλη… καινοτομία, να το πω έτσι, είναι ότι φέτος για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια το πρωτάθλημα ξεκινάει στην ώρα του! Αυτό κι αν ήταν έκπληξη, σαν ψέμα μας φαίνεται. Και το οξύμωρο είναι πως ξεκινάει ένα πρωτάθλημα χωρίς χορηγό και χωρίς τηλεοπτικό συμβόλαιο. Πάμε κι όπου βγει κι εδώ».

«Τα τελευταία χρόνια» λέει ο Λινάρδος «έχουν διαλυθεί ένα σωρό ομάδες που δεν άντεξαν οικονομικά. Δεν αντέχει το ελληνικό ποδόσφαιρο 30 ομάδες στη ΣΛ2. Πώς να αντέξει; Το καλύτερο πρωτάθλημα –και ας με διαψεύσει κάποιος– έγινε με 14 ομάδες. Μιλάμε για ανταγωνιστικό πρωτάθλημα με τα όλα του. Κι από το ένα άκρο φτάσαμε στο άλλο».

Να συμπληρώσουμε εδώ ότι το πρωτάθλημα με δύο ομίλους των 16 ομάδων αποτελεί… εφεύρεση του πρώην υφυπουργού Λ. Αυγενάκη που αναζητούσε ψήφους για τη ΝΔ. Και μετέτρεψε την κατηγορία σε βασίλειο της διαφθοράς.

«Ψάχνουμε τα οικονομικά»

Ποδοσφαιριστής της Προοδευτικής με θητεία στα γήπεδα της Super League 2, ο Θοδωρής Παπουτσογιαννόπουλος, που έχει φορέσει μεταξύ άλλων τη φανέλα του Πιερικού, του Ολυμπιακού Βόλου, του Ιωνικού και του Αιγάλεω, καταθέτει στο Documento τη δική του εικόνα και άποψη για όλα όσα συμβαίνουν στη δεύτερη τη τάξει επαγγελματική κατηγορία.

«Είμαστε ποδοσφαιριστές αλλά έχουμε γίνει τελικά… λογιστές!» λέει με πίκρα ο Παπουτσογιαννόπουλος και εξηγεί: «Δυστυχώς τα σοβαρά σωματεία είναι λίγα μπροστά στα υπόλοιπα, τα αφερέγγυα. Προπονούμαστε, παίζουμε και παράλληλα ψάχνουμε, ερευνούμε, ενημερωνόμαστε για τα έσοδα – έξοδα της ομάδας, αν έχει να πληρώνει, τι χρωστάει, πόσα χρωστάει, πότε θα πληρώσει, αν πήρε φορολογική ενημερότητα ο Χ πρόεδρος, το Χ σωματείο, λες και μας αφορούν αυτά εμάς. Ομως εκεί μας έχουν φτάσει. Τα έχω ζήσει κι εγώ τα προηγούμενα χρόνια. Στην Προοδευτική είμαστε από τους τυχερούς. Τι να λέμε τώρα; Αυτά που δείχνει το ντοκιμαντέρ είναι η πραγματικότητα. Υπάρχουν πολλές φορές και χειρότερα πράγματα. Εκβιασμοί, μπράβοι αν ζητήσεις τα λεφτά σου, υπάρχει ο φόβος πολλών παιδιών που αναγκάζονται πολλές φορές να παίζουν σε καθεστώς τρομοκρατίας και να μη μιλούν, μόνο και μόνο για να μην πάθουν “ζημιά” ή μετά δεν βρίσκουν ομάδα να παίξουν».

Συμπληρώνει ακόμη ότι «πριν πας σε μια ομάδα ρωτάς, μαθαίνεις, προσπαθείς να βρεις εγγυήσεις ότι θα πάρεις και τα λεφτά σου, δεν θα σε κοροϊδέψουν. Ομως κάποιοι επιτήδειοι παράγοντες βρίσκουν πάντα τρόπους να το κάνουν. Σου λένε π.χ. ότι θα σου δώσουν τα λεφτά που ζητάς. Πας να υπογράψεις και σου λένε ότι για φορολογικούς λόγους θα εμφανίσουμε στο συμβόλαιο το μικρότερο ποσό, δηλαδή τον μηνιαίο μισθό σου, και τα υπόλοιπα θα τα βάλουμε με ένα ιδιωτικό συμφωνητικό. Υπογράφεις και μετά αρχίζουν τα δύσκολα. Μιλάμε πάντα για αφερέγγυα σωματεία και δεν πρέπει να τα τσουβαλιάζουμε όλα μαζί. Υπάρχουν και οργανωμένες ομάδες. Οι άλλες δεν σε πληρώνουν και στην καλύτερη σου δίνουν έναντι και υποσχέσεις. Δεν βγάζεις άκρη και πας δικαστικά να διεκδικήσεις τα χρήματα με προσφυγή μήπως και πάρεις το ¼ των χρημάτων σου από την εγγυητική επιστολή της ομάδας. Αν είσαι από τους λίγους τυχερούς ή αντέχεις ψυχολογικά και οικονομικά να περιμένεις, μπορεί να πάρεις κάτι με δόσεις και ύστερα από μήνες ή χρόνια».

Κι αν ο παίκτης δεν πληρώνεται, πώς παίζει; Δεν είναι ψυχοφθόρο, δεν τον αποπροσανατολίζει; «Φυσικά! Ομως ο ποδοσφαιριστής στην ουσία είναι ένα παιδί. Και όπως κάθε παιδί, θέλει να παίζει, για να γίνει καλύτερο και να μπορέσει να πάει μετά σε καλύτερη ομάδα, σε καλύτερο πρωτάθλημα. Αυτό είναι το κίνητρο κάθε παίκτη και αυτό εκμεταλλεύονται όσοι δεν αγαπούν το ποδόσφαιρο».

«Το λες και πρόοδο»

Ο πολύπειρος ποδοσφαιριστής του Τηλυκράτη Λευκάδας Γιάννης Ανδρέου, που έχει φάει με το κουτάλι τις μικρές επαγγελματικές κατηγορίες, αναφέρει από την πλευρά του ότι «το καλό είναι ότι ξεκινάμε επιτέλους νωρίς το πρωτάθλημα κι αυτό είναι βήμα προόδου από τη νέα διοίκηση της ΣΛ2. Ομως οι περισσότερες ομάδες έχουν δυσκολίες ήδη και θα φανεί στην πορεία. Δεν θα αντέξουν οικονομικά. Εχω ζήσει πολλά στο παρελθόν. Δεν είναι σωστό να τους βάζουμε όλους στο ίδιο καλάθι. Ομως πολλοί παράγοντες κοροϊδεύουν. Στην αρχή σου τα παρουσιάζουν όλα τέλεια, σου μιλούν για την ιστορική φανέλα, τον κόσμο της ομάδας και ύστερα από λίγο αρχίζουν τα δύσκολα. Σου λένε να κάνεις υπομονή, αλλά κι αυτή εξαντλείται. Στην καλύτερη μπορεί να συμβιβαστείς, να σου δώσουν ένα μικρό ποσό ή το μισό από τα χρωστούμενα και να φύγεις».

«Τα προβλήματα είναι πολλά» λέει ο Ανδρέου και επισημαίνει αυτό του βιοπορισμού παικτών, «για τους οποίους ο ΠΣΑΠΠ πέρα από τη στήριξη να πάρουν τα λεφτά τους τους δίνει και τη δυνατότητα μέσω διάφορων προγραμμάτων ή κάποιων σχολών να βρίσκουν άλλες δουλειές για να μπορέσουν να ζήσουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους». Και συμπληρώνει: «Εζησα κι εγώ απειλές προέδρου όταν ζήτησα τα χρωστούμενα και πάλευα γι’ αυτά μήνες. Σε απειλούν ή εκβιάζουν με πολλούς τρόπους, ότι δεν θα ξαναβρείς ομάδα στην κατηγορία να παίξεις, ότι θα σε σβήσουν ποδοσφαιρικά κ.λπ. Μπορεί πάλι ένας πρόεδρος να πληρώνει μόνο 4-5 δικούς του παίκτες για να έχει στήριξη στα αποδυτήρια, χίλια δύο».

Επισημαίνει ακόμη και θέματα ρατσισμού σε ομάδες που δεν πληρώνουν, «γιατί με τους Ελληνες είναι διαφορετικά. Μπορεί και να τους δώσουν κάτι για να μη μιλάνε, ενώ με τους ξένους παίκτες δεν ενδιαφέρονται. Στην ανάγκη εμείς μπορούμε να τη βγάλουμε με τη βοήθεια συγγενών, ενώ τον ξένο μπορεί να μην τον πληρώνει και εκείνος να μην ξέρει πώς να αντιδράσει και τι να κάνει σε μια ξένη χώρα όπου δεν γνωρίζει κανέναν. Και αναγκάζεται κάποια στιγμή να φύγει γιατί δεν μπορεί να ζήσει. Δυστυχώς υπάρχουν διοικήσεις που δεν σέβονται τους παίκτες, δεν αγαπάνε το ποδόσφαιρο και κάνουν τα δικά τους. Εμείς αγαπάμε το ποδόσφαιρο, αυτοί όχι».

«Ασχετοι με το ποδόσφαιρο»

Από την πλευρά του ο παλαίμαχος άσος του Αγίου Νικολάου, του ΠΑΟ Ρουφ και της Αγίας Παρασκευής Θοδωρής Κουτσουδάκης, που αγωνίστηκε σε όλες τις επαγγελματικές, ημιεπαγγελματικές και ερασιτεχνικές κατηγορίες, δηλώνει ότι «δυστυχώς τα πράγματα είναι έτσι ακριβώς όπως φαίνονται στο ντοκιμαντέρ και ακόμη χειρότερα. Κάθε χρόνο τα πράγματα αντί να βελτιώνονται χειροτερεύουν. Ποια επαγγελματική κατηγορία η ΣΛ2; Μόνο στα χαρτιά. Με 30 και 36 ομάδες σε δύο ομίλους δεν γίνεται πρωτάθλημα. Και διαρκώς βασιλεύουν η αδιαφορία, η αναξιοπιστία, η αφερεγγυότητα. Γιατί; Γιατί έχουν μπει στο ποδόσφαιρο άσχετοι με το άθλημα, παράγοντες που δεν το αγαπούν και το έχουν για να κάνουν δικές τους δουλειές, αδιαφορώντας για τους παίκτες και το ίδιο το σπορ. Δεν είναι τυχαία τόσα κανόνια που σκάνε κάθε σεζόν μεσούσης της αγωνιστικής δραστηριότητας και μένουν παίκτες, προπονητές, σταφ, υπάλληλοι στον δρόμο, χωρίς δουλειά και απλήρωτοι».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter