Είναι μακέτο αυτά τα σκάνδαλα;

Είναι μακέτο αυτά τα σκάνδαλα;

Μετά τον παραλίγο πρωθυπουργό, να και ο «τσάρος» στον… Κορυδαλλό! Και οι δύο υπουργοί Άμυνας του Κώστα Σημίτη –πρώτα ο Ακης Τσοχατζόπουλος και τώρα ο άλλοτε διάδοχός του στο ΥΠΕΘΑ και πρώην «τσάρος της οικονομίας» Γιάννος Παπαντωνίου– κατέληξαν στις φυλακές για ξέπλυμα μαύρου χρήματος από μίζες.

Και να ήταν μόνο αυτοί που εμπλέκονται σε σκάνδαλα και βρέθηκαν αντιμέτωποι με τη Δικαιοσύνη, «καλά» θα ήταν. Είναι πολλά τα… στελέχη, Κώστα! Τάσος Μαντέλης, Θεόδωρος Τσουκάτος, Γιάννης Ανθόπουλος, Ροβέρτος Σπυρόπουλος, όλα τα «άνθη» του Σημίτη αντιμετωπίζουν κακουργηματικές διώξεις για σοβαρά αδικήματα που αφορούν σκανδαλώδεις υποθέσεις.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός που έβλεπε τις μίζες να… περνούν σαν τρένα ούτε είδε ούτε άκουσε ούτε έδρασε φυσικά! Και πώς να δράσει; Αφού δεν ήξερε, δεν γνώριζε ο άνθρωπος! Ετσι κι αλλιώς, όπως είπε και ο Γιάννος, πρόκειται για πολιτική δίωξη, τον «έφαγε» το… δόγμα Πολάκη. Και τον Ακη (επίσης πολιτική η δίωξή του) τον είχαν «φάει» οι Σημίτης – Παπανδρέου. Φαγώθηκαν από άλλους, αλλά εκείνοι δεν έφαγαν τίποτα στην τελική. Μόνο κάτι… εκατομμύρια που περίσσευαν από ξένες εταιρείες τα έφαγαν και τα ήπιαν στην υγεία ημών των κορόιδων. Πταισματάκι!

Άκης Τσοχατζόπουλος: Ο υπουργός που νόμιζε ότι ήταν αλώβητος

Το ακίνητο της Αρεοπαγίτου, η πανάκριβη επίπλωση, ο χλιδάτος γάμος σήμαναν την αρχή του τέλους για το ζεύγος Τσοχατζόπουλου. Εισαγγελία και ΣΔΟΕ ξεκίνησαν την πρώτη έρευνα και το 2011 διατάχτηκε και ο έλεγχος στο πόθεν έσχες του.

Ο ίδιος ο πρώην υπουργός Εθνικής Αμυνας (1996-2001) αλλά και Ανάπτυξης (2001-04) επί κυβερνήσεων Σημίτη, όπως καλή ώρα ο Γιάννος, μιλούσε για πολιτική σκευωρία, απειλούσε με προσφυγή στη Δικαιοσύνη, υπέβαλε αγωγές, έφτασε μέχρι και στο… Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ποιος μπορεί να λησμονήσει ότι κάποια χρόνια πριν, κατά τη συζήτηση πορίσματος της εξεταστικής για τους πύραυλους Tor-M1, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, που πίστευε ότι δεν προέκυπταν στοιχεία δωροδοκίας, είχε υποστηρίξει ότι οι τραπεζικοί λογαριασμοί μέσω των οποίων κινήθηκαν το μαύρο χρήμα και οι μίζες ήταν αριθμοί τηλεφώνου;

Τον Απρίλιο του 2012, πρωί Μεγάλης Τετάρτης, ύστερα από ένταλμα που εκδόθηκε σε βάρος του, συνελήφθη για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος. Όπως αποκαλύφτηκε, πέρα από το μαύρο χρήμα που είχε κινηθεί μέσω offshore από παρένθετα πρόσωπα, ο Ακης, που πίστευε ότι ήταν αλώβητος, κρατούσε εκατοντάδες σελίδες σημειώσεων, στις οποίες ανέφερε αναλυτικά ακόμη και τις πληρωμές προς διάφορα πρόσωπα τα οποία χρησιμοποιούσε για να του… φιλοτεχνούν το προφίλ.

Οι εξελίξεις ήταν καταιγιστικές. Ο Τσοχατζόπουλος, που είχε βρεθεί και μια ανάσα από την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, οδηγήθηκε στη φυλακή, όπως και η σύζυγός του Βίκυ Σταμάτη. Έπειτα από πρωτόδικη δίκη έξι μηνών ο Ακης, ο οποίος παρά τα συντριπτικά σε βάρος του στοιχεία δεν παραδέχτηκε ποτέ τίποτε, καταδικάστηκε σε κάθειρξη 20 ετών. Το εφετείο μείωσε την ποινή του μόλις κατά έναν χρόνο.

Σήμερα τόσο ο Ακης –για λόγους υγείας– όσο και η σύζυγός του είναι ελεύθεροι.

Στο μεταξύ, προτού τελεσιδικήσει η υπόθεση για το ξέπλυμα των μιζών ο Ακης είχε εισπράξει και μια καταδίκη για ανακριβή δήλωση πόθεν έσχες (ηθελημένη απόκρυψη του σπιτικού της Αρεοπαγίτου). Το εφετείο έριξε την πρωτόδικη ποινή των οκτώ ετών στα πεντέμισι.

Καταδίκη σε τέσσερα έτη είχε και το ζεύγος Παπαντωνίου για ανακριβή δήλωση πόθεν έσχες για το οικονομικό έτος 2010 σχετικά με τον περιβόητο λογαριασμό της λίστας Λαγκάρντ.

Γιάννος Παπαντωνίου: Ο «τσάρος» που διαδέχτηκε τον Ακη στον Κορυδαλλό

«…Οι συντάκτες του κατηγορητηρίου πραγματοποίησαν, για να φτάσουν στο ποθούμενο συμπέρασμα, όχι απλώς λογικό άλμα αλλά ταξίδι στο διάστημα για να μεταβούν σε ένα άλλο Σύμπαν…». Από το απολογητικό υπόμνημα του Γιάννου Παπαντωνίου, του επονομαζόμενου και «τσάρου της οικονομίας», καθότι υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών από το 1996 έως το 2001, αλλά και διάδοχος του Ακη στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας από το 2001 έως το 2004.

Ένας Γιάννος που όχι απλώς «έπαθε Ακη», ο οποίος επίσης απολογούνταν με… υπουργικό στόμφο και το χέρι στην τσέπη, αλλά ήδη έχει… πάει τη «νόσο» πολλά βήματα παραπέρα.

Και οι μεν ανακριτές που, σύμφωνα με το «κατά Γιάννο μανιφέστο», έχουν… άγνοια της λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος και θεώρησαν μίζες το… καθαρό του χρήμα, παραμένουν σταθεροί στην έδρα τους στην Ευελπίδων. Γιατί αυτός πήρε την άγουσα για τον Κορυδαλλό και από τη συνοικία Σαμπέλ της Γενεύης βρέθηκε σε ένα από τα ανήλιαγα κελιά που είχαν φτιαχτεί κάποτε για τα μέλη της 17Ν. Σε ένα άλλο κελί, σε απόσταση λίγων μέτρων, φιλοξενείται η σύζυγός του Σταυρούλα Κουράκου. Γιάννος και Σταυρούλα, όπως και το άλλο πάλαι ποτέ υπέρλαμπρο ζεύγος Ακη και Βίκυς… Ακριβώς όπως πολλά χρόνια πίσω ο Γιάννος είχε διαδεχθεί τον Ακη στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, στο οποίο επί των ημερών τους… έβρεχε μίζες, έτσι και τώρα τον διαδέχτηκε στις φυλακές. Υπήρξαν και οι δύο λαοπρόβλητα στελέχη κυβερνήσεων του Κωνσταντίνου Σημίτη, ο οποίος όμως, όπως είχε πει όταν κλήθηκε να καταθέσει στη δίκη του Ακη, δεν ήξερε τίποτε για παράνομες πράξεις.

Τον Οκτώβρη πέρυσι τελεσιδίκησε η καταδίκη του Ακη για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος. Τον Οκτώβρη φέτος προφυλακίστηκε ο Γιάννος, για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Εκατομμύρια ήταν οι μίζες από τα εξοπλιστικά προγράμματα. Οι υπερτιμολογήσεις των οποίων μετακυλίονταν πού αλλού; Στις πλάτες του ελληνικού λαού. Απαιτήθηκαν 13 ολόκληρα χρόνια από τότε που η ελληνική Δικαιοσύνη άνοιξε τον φάκελο Παπαντωνίου. Σήμερα το δαιδαλώδες σύστημα των περισσότερων λογαριασμών έχει σπάσει, τα πολυτελή ακίνητα μπήκαν στο στόχαστρο.

Για τον Γιάννο είναι μόνο η αρχή… Ήδη η Βουλή καλείται να αποφανθεί εάν η πράξη της παθητικής δωροδοκίας τελέστηκε κατά την άσκηση των καθηκόντων του ή επ’ αφορμή αυτών, οπότε το αδίκημα παραμένει «ζωντανό».

Τάσος Μαντέλης: Ο «Roccos» με τους «χορηγούς» του

Υφυπουργός Εσωτερικών (1996-97) στην πρώτη κυβέρνηση του Κ. Σημίτη μετά τις εκλογές του 1996 και εν συνεχεία υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι τον Απρίλιο του 2000, όπου και διέπρεψε! Για την ακρίβεια, τον Μάιο του 2010 έλαμψε διά της «ειλικρίνειάς» του να παραδεχτεί ότι το 1998 και το 2000 έλαβε 200.000 και 250.000 μάρκα αντίστοιχα. Για το πρώτο ποσό κατονόμασε τη Siemens ενώ για το δεύτερο δήλωσε ότι δεν γνωρίζει την προέλευσή του! Παρότι το αδίκημα της δωροδοκίας έχει παραγραφεί, ο Τ. Μαντέλης δικάστηκε και καταδικάστηκε τον Ιούλιο του 2017 σε οκτώ χρόνια κάθειρξη με αναστολή για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, δηλαδή ξέπλυμα μαύρου χρήματος, από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, που τον κήρυξε ομόφωνα ένοχο. Σημειώνεται ότι ο Τ. Μαντέλης κατά την απολογία του είχε υποστηρίξει ότι τα χρήματα δεν αποτελούσαν δωροδοκία αλλά προεκλογική χορηγία!

Τα ποσά είχαν κατατεθεί σε ελβετικό λογαριασμό με τον κωδικό «Roccos», που ανήκε στον κουμπάρο του Μαντέλη Γιώργο Τσουγκράνη και, σύμφωνα με τη δικογραφία, δεν αποτελούσαν προεκλογική χορηγία αλλά «δώρο» της Siemens για την επιλογή της στο έργο ψηφιοποίησης κέντρων του ΟΤΕ με τη σύμβαση 8002.

Τελικά καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης πέντε χρόνων στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων, το οποίο μείωσε την πρωτόδικη ποινή των οκτώ χρόνων κάθειρξης για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, με αποτέλεσμα ο πρώην υπουργός να μην οδηγηθεί στη φυλακή και, λόγω του ισχυρισμού του πως οικονομικά… δεν βγαίνει, πληρώνει σε 32 δόσεις την ποινή του, που είναι εξαγοράσιμη προς 40 ευρώ ημερησίως και ανέρχεται συνολικά σε 140.000 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι ο Τ. Μαντέλης είχε επίσης καταδικαστεί στις 13 Απριλίου 2011 από το Τριμελές Εφετείο Αθηνών για το πλημμέλημα της «ψευδούς υποβολής πόθεν έσχες» την περίοδο 2006-07 με ποινή φυλάκισης τριών ετών, η οποία είχε ανασταλτικό χαρακτήρα. Ο πρώην υπουργός είχε ασκήσει έφεση κατά της συγκεκριμένης απόφασης…

Θεόδωρος Τσουκάτος: Ο «στρατηγός» που αμάρτησε για το κόμμα του

Να λες «τα πήρα» και να μη σε πιστεύουν! Ακούγεται ως ανέκδοτο, αλλά όταν αφορά ένα από τα πιο σημαντικά σκάνδαλα που απασχολούν εδώ και χρόνια την ελληνική κοινή γνώμη, το σκάνδαλο της Siemens, το πράγμα αλλάζει. 

Γεγονός είναι πάντως ότι ο επονομαζόμενος «στρατηγός» Θεόδωρος Τσουκάτος, πρώην δεξί χέρι του Κ. Σημίτη, καθώς και ο Τ. Μαντέλης ήταν τα μόνα πολιτικά πρόσωπα στη χώρα μας που παραδέχτηκαν ότι πήραν χρήματα από τη Siemens. Ο Τσουκάτος δήλωσε τον Ιούνιο του 2008 ότι το 1999 έλαβε 1 εκατ. μάρκα, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι τα χρήματα αυτά μπήκαν σταδιακά στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ.

Τον Τσουκάτο όμως επιβεβαίωσε ο άλλοτε υπεύθυνος οικονομικών του ΠΑΣΟΚ Σπύρος Αυγερινός, ο οποίος καταθέτοντας στη δίκη για την «αμαρτωλή» σύμβαση 8002 μεταξύ της Siemens και του ΟΤΕ δήλωσε ότι «τα χρήματα που πήρε ο Τσουκάτος από τη Siemens το 1999 κατέληξαν πράγματι στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ» – κάτι που μέχρι πρότινος δεν επιβεβαίωνε το κόμμα…

Ανατρέποντας μάλιστα την αρχική του θέση ότι ουδέποτε παραλήφθηκαν από το κόμμα χρήματα της Siemens, κατέθεσε ότι τότε δεν γνώριζε ότι τα χρήματα προέρχονταν από τη γερμανική εταιρεία. 

Ύστερα από πολλές ερωτήσεις του δικαστηρίου, όμως, είπε ότι τώρα θεωρεί πως το ποσό αυτό ήταν… χορηγία και δεν σχετίζεται με την υπόθεση της ανάθεσης του έργου της ψηφιακοποίησης των κέντρων του ΟΤΕ στη Siemens: «Ο Θόδωρος Τσουκάτος είχε φέρει περίπου 150 εκατ. δραχμές στο κόμμα τον Φεβρουάριο του 1999, αλλά τότε δεν ήξερα ότι ήταν από τη Siemens. Ημουν μπροστά όταν είχε φέρει μέρος των χρημάτων και πήρε κουπόνια τα οποία καταστράφηκαν σε μεταγενέστερο χρόνο» κατέθεσε ο Σπ. Αυγερινός, περιγράφοντας ότι οι δεσμίδες κουπονιών ήταν συνήθης πρακτική να φτάνουν στα ταμεία του κόμματος χρήματα με αυτό τον τρόπο. Ο Θεόδωρος Τσουκάτος πάντως παραμένει υπόλογος για την υπόθεση ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

Γιάννης Ανθόπουλος: Οι «εξυπηρετήσεις» του αξιότιμου υφυπουργού

Κατηγορούμενος για τοκογλυφία, ο Γιάννης Ανθόπουλος, πρώην υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (1993-94 και 1996-2000), με ένα διετές… διάλειμμα στη θέση του υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας (1994-96), κλήθηκε το 2013 να καταθέσει για πρώτη φορά στη Δικαιοσύνη, καθώς επιχειρηματίας της περιοχής των Σερρών (ο Ανθόπουλος υπήρξε επί χρόνια βουλευτής Σερρών) τον κατήγγειλε ότι συμμετείχε σε κύκλωμα εκβιαστών! Ο ίδιος αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες τότε και ο ανακριτής, μετά την απολογία του, έκρινε ότι πρέπει να αφεθεί ελεύθερος, αλλά του απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα, ενώ υποχρεώθηκε να καταβάλει χρηματική εγγύηση 200.000 ευρώ για την κατηγορία της άμεσης συνέργειας σε τοκογλυφία.

Ο Γ. Ανθόπουλος ήταν μεταξύ των 36 πολιτικών προσώπων που ελέγχονταν από το ΣΔΟΕ και τους οικονομικούς εισαγγελείς, ενώ η δικογραφία αφορά τη χρηματοδότηση εταιρείας καπνεμπορίου Οδέττη Πετρίδη στη βόρεια Ελλάδα, με «τοκογλυφικό αντάλλαγμα» στον πρώην υφυπουργό, σύμφωνα με τα ευρήματα του ανακριτή του πρωτοδικείου της Αθήνας. Κατά το κατηγορητήριο, το αντάλλαγμα ανερχόταν στο ποσό του 1.750.000 ευρώ, από το οποίο οι 750.000 ευρώ βρέθηκαν σε λογαριασμούς του ιδίου και της συζύγου του.

Ο Γ. Ανθόπουλος, κατά το κατηγορητήριο, φέρεται να υποσχέθηκε βοήθεια στην Οδέττη Πετρίδη και εμφανίζεται να μεσολαβεί σε εφτά συμβάσεις πώλησης καπνού, από το 2002 ως το 2005. Η υπόθεση δικάζεται στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων και μόλις δύο εβδομάδες πριν η εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την ενοχή του υφυπουργού για συνέργεια σε τοκογλυφία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Οπως ανέφερε η εισαγγελική λειτουργός μάλιστα, από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατά την ακροαματική διαδικασία «αποδεικνύεται κατά τρόπο αναμφισβήτητο ότι τελέστηκε το αδίκημα» και υποστήριξε ότι οι κατηγορούμενοι δεν φρόντισαν να προστατευτούν από το ενδεχόμενο η ιδιοκτήτρια να τους καταγγείλει στη Δικαιοσύνη, αφού «δεν μπορούσαν να διανοηθούν ότι θα μπορούσε να υψώσει το ανάστημά της για να τινάξει το ζυγό της τοκογλυφίας»!

Ροβέρτος Σπυρόπουλος: Ο διαχειριστής των γεμάτων κομματικών ταμείων

Ο πρώην διοικητής του ΙΚΑ περισσότερο από τα πεπραγμένα του στον ασφαλιστικό οργανισμό θα μείνει στην ιστορία για τη διαχείριση των οικονομικών του ΠΑΣΟΚ την εποχή των παχιών αγελάδων, η οποία οδήγησε τελικά στην εποχή της χρεοκοπίας του κόμματος.

Ο πρώην στενός συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου, αλλά και πρώην βουλευτής και υφυπουργός του Κ. Σημίτη, αντιμετωπίζει την κατηγορία της κακουργηματικής απάτης και απιστίας ύστερα από ποινική δίωξη που άσκησε εναντίον του η Εισαγγελία Πρωτοδικών για τον τρόπο διαχείρισης των οικονομικών του ΠΑΣΟΚ. Συγκεκριμένα, αφορά τον εντοπισμό 15 εκατ. ευρώ σε μετρητά στο χρηματοκιβώτιο της Χαριλάου Τρικούπη, για τα οποία δεν υπήρχαν παραστατικά. Τα χρήματα βρέθηκαν έπειτα από έρευνα που πραγματοποίησαν ορκωτοί λογιστές και, σύμφωνα με το πόρισμά τους, φυλάσσονταν στο κομματικό ταμείο την περίοδο 2007-09. Όπως αναφερόταν στην έκθεση των λογιστών, το ποσό προερχόταν κυρίως από δάνειο ύψους 9,5 εκατ. ευρώ που είχε λάβει το ΠΑΣΟΚ από τέσσερις τράπεζες.

Όσον αφορά το αδίκημα της απάτης, σχετίζεται με το γεγονός ότι ο Ροβ. Σπυρόπουλος τον Δεκέμβριο του 2010 είχε λάβει για λογαριασμό του κόμματος δάνειο 5 εκατ. ευρώ από την Τράπεζα Αττικής. Ως εγγύηση για το δάνειο έδωσε την κρατική επιχορήγηση προς το κραταιό τότε ΠΑΣΟΚ, όπως προέκυψε όμως από την έρευνα, την ίδια εγγύηση είχε δώσει και σε άλλες τρεις τράπεζες, από τις οποίες επίσης είχε πάρει δάνεια! Τελικά το ποσό της επιχορήγησης, σύμφωνα με την εισαγγελική έρευνα, ήταν μικρότερο από το σύνολο των δανείων που έλαβε το ΠΑΣΟΚ…

«Καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται» είχε δηλώσει ο ίδιος δύο χρόνια πριν όταν πληροφορήθηκε ότι διώκεται ποινικά, υποστηρίζοντας μάλιστα για τα 15 εκατ. ευρώ στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ ότι «πρόκειται για ένα ποσό ανύπαρκτο και φανταστικό, το οποίο δεν προέκυψε από κανένα απολύτως απτό αποδεικτικό στοιχείο, μαρτυρία ή έλεγχο»!

Να σημειωθεί ότι ο Ροβ. Σπυρόπουλος κατηγορείται επίσης ότι ως διοικητής του ΙΚΑ (2010-15) είχε προχωρήσει σε σκανδαλώδη διακανονισμό με τα ΙΕΚ Ξυνή, που χρωστούσαν στο ταμείο χιλιάδες ευρώ από ασφαλιστικές εισφορές. 

Με βάση τον διακανονισμό, μάλιστα, τα ΙΕΚ θα μπορούσαν να αποπληρώσουν τα χρέη τους σε… 4.700 μηνιαίες δόσεις, δηλαδή σε περίπου 400 χρόνια, με δόση μόλις 161,47 ευρώ! Υπενθυμίζεται ότι τα ΙΕΚ Ξυνή αργότερα έβαλαν λουκέτο με απόφαση του υπουργείου Παιδείας.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter