Είναι πιθανή μία νέα εξέγερση στον Λίβανο;

Είναι πιθανή μία νέα εξέγερση στον Λίβανο;

Λιβανοί διαδηλωτές ξεχύθηκαν στους δρόμους μπλοκάροντας την κυκλοφορία διαμαρτυρόμενοι για την κακή οικονομική κατάσταση της χώρας, αναβιώνοντας παράλληλα μνήμες από τις συγκρούσεις των τελευταίων τριών ετών.

Η κατάσταση δεν φαίνεται ακόμη να είναι ιδιαίτερα σοβαρή αλλά μια σπίθα αρκεί ώστε να βάλει φωτιά στο εύθραυστο πολιτικό σύστημα της μικρής χώρας της Μέσης Ανατολής μαστίζεται από τις ανισότητες, την φτώχεια, την νομισματική κατάρρευση, τη διαφθορά, τον νεποτισμό και την ενεργειακή κρίση.

Τα υλικά για μια νέα έκρηξη υπάρχουν ενόσω η λιβανική λίρα τις τελευταίες μέρες βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση φτάνοντας τις 33.200 έναντι μόλις ενός δολαρίου, προκαλώντας την κοινωνική έκρηξη που καταγράφηκε στην πρωτεύουσα Βυρηττό, στην Τρίπολη, στην Σιδώνα ακόμη και σε περιοχές που ελέγχει η Χεζμπολάχ.

Η κατάσταση του νομίσματος είναι τόσο κακή που ένα καρβέλι ψωμί κοστίζει 10 χιλιάδες λίρες ενώ πάνω από 1.5 εκατομμύριο κάτοικοι ζουν από επιδόματα-ψίχουλα που μοιράζει το κράτος.

Όλα αυτά τη στιγμή που η χώρα συνεχίζει να μαστίζεται από σκάνδαλα ενώ για την υπόθεση της έκρηξης στο λιμάνι της Βυρηττού τον Αύγουστο του ’20 δεν έχουν επιρρηφθεί ευθύνες λόγω των πολιτικών συσχετισμών που μοιάζουν παγιωμένοι μετά τον εμφύλιο (1975 – 1990) εντός της χώρας.

Πιο συγκεκριμένα η δικαστής Γκαντά Αούν άνοιξε έρευνα και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα εναντίον του κεντρικού τραπεζίτη Ριάντ Σαλαμέχ, ο οποίος κατηγορείται για απάτη και ξέπλυμα μαύρου χρήματος ακόμη και από τις ελβετικές αρχές.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter