Ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις ανταρτών-κυβέρνησης Αιθιοπίας για το Τιγκράι

Ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις ανταρτών-κυβέρνησης Αιθιοπίας για το Τιγκράι

Την έναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων αποφάσισαν οι αντάρτες του Τιγκράι και της κυβέρνησης της Αιθιοπίας, που κάθισαν την Τρίτη στο τραπέζι των συζητήσεων στην Πρετόρια, της Νότιας Αφρικής, με στόχο «την εξεύρεση μιας ειρηνικής και βιώσιμης λύσης» στον πολύμηνο εμφύλιο πόλεμο που έχει ρημάξει τη χώρα.

«Οι ειρηνευτικές συνομιλίες που οργανώθηκαν για την εξεύρεση μιας ειρηνικής και βιώσιμης λύσης για τη σύρραξη στην επαρχία Τιγκράι ξεκίνησαν σήμερα, 25 Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθούν στις 30 Οκτωβρίου», ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο Βίνσεντ Μαγκουένια, ο εκπρόσωπος του Νοτιοαφρικανού προέδρου Σίριλ Ραμαφόζα.

Ρόλο μεσολαβητή στις διαπραγματεύσεις έχει αναλάβει η Αφρικανική Ένωση. Οι εχθροπραξίες, που είχαν σταματήσει για ένα πεντάμηνο κηρυγμένης εκεχειρίας και από τις δύο πλευρές, ξεκίνησαν και πάλι τον περασμένο Αύγουστο (24/8) ρίχνοντας και πάλι τη χώρα στο χάος και σπέρνοντας φόβους στη διεθνή κοινότητα για τις ανθρωπιστικές και οικονομικές συνέπειες του εμφυλίου.

Υπενθυμίζεται πως ο εμφύλιος πόλεμος στη Βόρεια Αιθιοπία μαίνεται από τον Νοέμβριο του 2020, ανάμεσα στον αντάρτικο στρατό του Τιγκράι και τον ομοσπονδιακό στρατό, ο οποίος λαμβάνει στρατιωτική ενίσχυση και από γειτονικές χώρες που στηρίζουν την κυβέρνηση στην κατάπνιξη της αντίστασης.

Οι δυνάμεις της Αιθιοπίας και της γειτονικής Ερυθραίας ανακοίνωσαν στις 18 Οκτωβρίου ότι κατέλαβαν τη Σίρε, μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της επαρχίας Τιγκράι.

Πηγή: Reuters, AFP

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter