Εισαγγελέας για Άκη Τσοχατζόπουλο και την «παρέα» του: Να κηρυχθούν ένοχοι για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος κατ’ επάγγελμα

Εισαγγελέας για Άκη Τσοχατζόπουλο και την «παρέα» του: Να κηρυχθούν ένοχοι για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος κατ’ επάγγελμα

Μετά από πολύμηνη ακροαματική διαδικασία η Εισαγγελέας της έδρας του Πενταμελούς Εφετείου της Αθήνας εισηγήθηκε σήμερα την καταδίκη του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, Άκη Τσοχατζόπουλου για την υπόθεση με τις «χρυσές μίζες» από εξοπλιστικά προγράμματα, για την οποία πρωτόδικα του είχε επιβληθεί ποινή κάθειρξης 20 χρόνων.

Η εισαγγελέας ζήτησε να κηρυχθούν ένοχοι ακόμα έντεκα κατηγορούμενοι στην υπόθεση.

Ζήτησε ωστόσο την απαλλαγή 4 από τους συνολικά 16 κατηγορούμενους, λόγω αμφιβολιών και συγκεκριμένα των Παναγιώτη Σταμάτη, Νίκου Καρατζά, Νίκου Γεωργουλάκη και Γιώργου Κωνσταντάτου για τους οποίους, όπως είπε, διατηρεί αμφιβολίες ότι γνώριζαν για την παράνομη προέλευση των χρημάτων του πρώην υπουργού.

Αναπτύσσοντας την εισήγηση της για τον πρώην Υπουργό Εθνικής Άμυνας, η εισαγγελέας της έδρας υποστήριξε ότι κατάφερε μέσα από το χρηματοπιστωτικό σύστημα να ξεπλύνει τις μίζες από το εξοπλιστικό πρόγραμμα TorM1 και τα υποβρύχια.

Μεταξύ των κατηγορουμένων για τους οποίους εισηγήθηκε ενοχή είναι ο Γιάννης Σμπώκος, πρώην γενικός διευθυντής εξοπλισμών και στενός συνεργάτης του Άκη Τσοχατζόπουλου, η κόρη του πρώην υπουργού, Αρετή Τσοχατζόπουλου, η σύζυγος του, Βίκυ Σταμάτη αλλά και η λογίστρια του Άκη Τσοχατζόπουλου. Η εισαγγελέας ζήτησε ακόμα την ενοχή του εξαδέλφου του Άκη Τσοχατζόπουλου, Νίκου Ζήγρα, των χρηματιστών, Οράτιου Μελά και Νίκου Αντωνιάδη και της δικηγόρου.

Στην πρόταση της η εισαγγελέας, ανέφερε:

– Για το περίφημο πλέον ακίνητο του Διονυσίου Αρεοπαγίτου, ότι «αποδείχθηκε πως η πώληση του ακινήτου που κατέληξε στην ιδιοκτησία της κατηγορούμενης (σ.σ Βίκυς Σταμάτη) ήταν εικονική. Οι αγοραπωλησίες επέτρεψαν τη μεταβίβαση για να συγκαλύψει την αληθινή προέλευση των χρημάτων».

– Κατά την εκτίμηση της, ο πρώην υπουργός είχε την δυνατότητα να δωροδοκηθεί αφού ήταν εκείνος που εισηγείτο στο ΚΥΣΕΑ τις όποιες συμβάσεις εξοπλιστικών έκρινε αναγκαίο να γίνουν.

Εισαγγελέας: Σύμφωνα με τους μάρτυρες, ο υπουργός Άμυνας ενημέρωνε το ΚΥΣΕΑ και εισηγούντο σχετικά. Όλοι είχαν απόλυτη εμπιστοσύνη στον υπουργό, όπως κατέθεσαν. Η μεγάλη δύναμη που είχε του έδινε την δυνατότητα να ζητήσει χρήματα.

Α. Τσοχατζόπουλος (παρεμβαίνει): Απίθανα πράγματα ακούμε… ποιος τα λέει αυτά; Πρόεδρος: Σας παρακαλώ..

Μάλιστα για τη Βίκυ Σταμάτη είπε στην αγόρευση της: «Η κατηγορουμένη είναι έξυπνη γυναίκα, εργαζόμενη και απόλυτα ικανή να κατανοήσει από που προέρχονταν τα χρήματα. Απέκρυψε τον τρόπο απόκτησης περιουσίας και μετέτρεψε μέρος της περιουσίας σε εργασίες και απέκρυψε την προέλευση της περιουσίας».

Βίκυ Σταμάτη: Αποχωρώ είναι παραλήρημα, θέατρο παραλόγου!

Για τον Γιάννη Σμπώκο, τέλος η εισαγγελική λειτουργός εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι διαχειρίστηκε μέρος της παράνομης περιουσίας του Άκη Τσοχατζόπουλου, ζήτησε όμως να καταδικαστεί για τη διακίνηση 10.000.000 ευρώ και όχι 40.000.000 όπως του αποδίδονται στο κατηγορητήριο.    

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter