Εισαγγελική παρέμβαση για τη διαρροή εγγράφων περί μυστικών κονδυλίων του υπουργείο Εξωτερικών

Εισαγγελική παρέμβαση για τη διαρροή εγγράφων περί μυστικών κονδυλίων του υπουργείο Εξωτερικών

Κατεπείγουσα έρευνα προκειμένου να ελεγχθεί αν έχει διαπραχθεί τέλεση των αδικημάτων 141 και 146 του Ποινικού Κώδικα, που αφορούν σε παραβίαση μυστικών της Πολιτείας, με αφορμή δημοσίευμα της ιστοσελίδας iefimerida.gr με τίτλο «Πού πήγαν μυστικά κονδύλια του ΥΠΕΞ ύψους 1 εκατ. ευρώ -Η τελευταία ενημέρωση της Βουλής», διέταξε η Εισαγγελία πρωτοδικών Αθήνας.

Κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας, ανατέθηκε στο τμήμα προστασίας πολιτεύματος της κρατικής ασφάλειας, να διενεργήσει προκαταρκτική εξέταση, για τη διαρροή των εν λόγω πληροφοριών, σχετικά με τον τρόπο διάθεσης μυστικών κονδυλίων του  υπουργείου Εξωτερικών, προκειμένου να διακριβωθεί η τυχόν διάπραξη των αυτεπαγγέλτως διωκόμενων πράξεων των άρθρων 141 146 του ποινικού κώδικα. Η προκαταρκτική εξέταση αφορά, πρώτον τον εντοπισμό των υπευθύνων της διαρροής εγγράφων για τα οποία γίνεται ενημέρωση σε μυστική σύσκεψη, και δεύτερον τη δημοσίευσή τους.

Στο επίμαχο δημοσίευμα, αναφέρονταν πληροφορίες για το περιεχόμενο σφραγισμένου φακέλου, που μετέφερε διπλωματικός υπάλληλος του ΥΠΕΞ και ανοίχτηκε στο γραφείο του Προέδρου της Βουλής. 

Η τελευταία ενημέρωση έγινε στις 10 Οκτωβρίου σύμφωνα με το επίμαχο δημοσίευμα, που είναι πλέον αντικείμενο έρευνας. Ο φάκελος περιείχε τρεις κωδικούς για διάθεση κονδυλίων 1.000.000 ευρώ στα Βαλκάνια, καθώς και για τη στήριξη ορθόδοξων εκκλησιών.

Άρθρο 141 του Ποινικού Κώδικα – Προδοσία της χώρας

Όποιος με πρόθεσή του και με οποιεσδήποτε ενέργειες εκθέτει το ελληνικό κράτος ή σύμμαχό του ή κατοίκους τους σε κίνδυνο αντιποίνων ή εκθέτει σε κίνδυνο διατάραξης τις φιλικές σχέσεις του ελληνικού κράτους ή συμμάχου του με ξένο κράτος, τιμωρείται με φυλάκιση τριών μηνών μέχρι τριών ετών. Αν τα αντίποινα επήλθαν πραγματικά εξαιτίας των ενεργειών του, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ

Σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 33 του Ν. 2172/1993, «η ποινή του θανάτου καταργείται. Όπου στις κείμενες διατάξεις προβλέπεται για ορισμένη αξιόποινη πράξη αποκλειστικών η ποινή του θανάτου, νοείται ότι απειλείται η ποινής της ισόβιας κάθειρξης. Αν η ποινή του θανάτου προβλέπεται διαζευκτικώς με άλλη ποινή, νοείται ότι απειλείται μόνο η τελευταία».

Άρθρο 146 του Ποινικού Κώδικα – Παραβίαση μυστικών της Πολιτείας

1. Όποιος με πρόθεσή του και παράνομα παραδίδει ή αφήνει να περιέλθουν στην κατοχή ή τη γνώση άλλου έγγραφα, σχέδια ή άλλα πράγματα ή ειδήσεις που τα συμφέροντα της πολιτείας ή των συμμάχων της επιβάλλουν να τηρηθούν απόρρητα απέναντι σε ξένη κυβέρνηση, τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι δέκα ετών.

2. Σε καιρό πολέμου ο υπαίτιος τιμωρείται με ισόβια ή πρόσκαιρη κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών.

Αντιδράσεις

Οργισμένη ανακοίνωση εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού μετά το δημοσίευμα:

«Η σημερινή πρωτοφανής αθλιότητα του iefimerida, με την υπογραφή πρώην ρεπόρτερ του MEGA, να δημοσιοποιήσει δήθεν πληροφορίες για την διάθεση των απορρήτων κονδυλίων του Υπουργείου Εξωτερικών θίγει ευθέως τα εθνικά συμφέροντα και είναι αποτέλεσμα της αθλιότητας της ΝΔ και του κου Μητσοτάκη που έθεσε θέμα απορρήτων κονδυλίων ακόμη και με διαρροές στον τύπο.

Αν ο κος Μητσοτάκης θέλει να ενημερωθεί για τα απόρρητα κονδύλια, να ζητήσει άμεσα συνάντηση από τον Πρωθυπουργό.

Αυτή η κυβέρνηση δεν έχει να κρύψει τίποτα και όλα είναι στο φως, σε αντίθεση με τη περίοδο που κυβερνούσε η ΝΔ.

Να σταματήσει όμως τώρα να υπονομεύει την εξωτερική πολιτική της χώρας.

Όποια προβοκάτσια και αν κατασκευάσουν να είναι βέβαιοι ότι η κυβέρνηση θα επιμείνει στις διαδικασίες διαφάνειας και έλεγχου που η ίδια θεσμοθέτησε».

Την ίδια ώρα σε δήλωση του ο Νίκος Βούτσης εξέφρασε την αγανάκτησή του για τη διαρροή περί δήθεν «απόρρητων δαπανών»:

«Προκαλεί αγανάκτηση η διαρροή στον Τύπο δήθεν “απόρρητων δαπανών” του ΥΠΕΞ αλλά ταυτόχρονα εγείρει και σοβαρά ερωτήματα για τον στόχο και τις επιδιώξεις όσων πολιτικών προσώπων και ηλεκτρονικών Μέσων δίνουν και αναπαράγουν αυτές τις “ειδήσεις”.

Για πρώτη φορά μια δημοκρατική διαδικασία ελέγχου- γνωστοποίησης των απορρήτων κονδυλίων στη Βουλή, μέσω της αυστηρής τήρησης του Νόμου που ψηφίστηκε το 2017, εφαρμόζεται, σε αντίθεση με το παρελθόν.

Είναι σαφές πως σε ό,τι μας αφορά, δια του θεσμικού μας ρόλου, η διαδικασία δεν πρέπει και δεν πρόκειται να σταματήσει παρά τον προφανή εκνευρισμό όσων πιθανώς θέλουν να επιστρέψουμε στην, για δεκαετίες και επί των ημερών των παρατάξεών τους, πλήρη απόκρυψη, κατασπατάληση και αδιαφανή διάθεση αυτών των κονδυλίων».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter