Εισαγγελική έρευνα για επιτελικό στέλεχος του ΣΔΟΕ

Εισαγγελική έρευνα για επιτελικό στέλεχος του ΣΔΟΕ

Ο «γαλάζιος» ελεγκτής είναι υπόδικος για παράβαση καθήκοντος και σε άλλη υπόθεση με εμπλοκή πρώην βουλευτή της ΝΔ

Προκαταρκτική ποινική έρευνα διενεργείται από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών σχετικά με τα έργα και τις ημέρες «γαλάζιου» στελέχους του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ), το οποίο υπηρετεί σε επιτελική θέση στην κεντρική υπηρεσία.

Η προκαταρκτική έρευνα ξεκίνησε από τη στιγμή που διαβίβασε πληροφοριακό δελτίο η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, στην οποία προΐσταται ο αντεισαγγελέας του Αρειου Πάγου ε.τ. Χαράλαμπος Βουρλιώτης, στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, έπειτα από σχετική έρευνα που πραγματοποίησε.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το συγκεκριμένο στέλεχος του ΣΔΟΕ απασχολεί τη Δικαιοσύνη. Οπως είχε αποκαλύψει το Documento, ο εν λόγω υπάλληλος είναι υπόδικος με κατηγορίες για παράβαση καθήκοντος και σε άλλη υπόθεση στην οποία εμπλέκεται πρώην βουλευτής της ΝΔ από τον οποίο έχει αφαιρεθεί η άδεια άσκησης του δικηγορικού επαγγέλματος ύστερα από αμετάκλητη καταδίκη για κακούργημα.

H… δυσλειτουργία του επιτελικού κράτους

Μάλιστα από τον Νοέμβριο του 2022 με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα ο ελεγχόμενος για ακόμη μία φορά υπάλληλος έχει παραπεμφθεί μαζί με γυναίκα υπάλληλο του ΣΔΟΕ στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του υπουργείου Οικονομικών με το ερώτημα αν θα τεθούν ή όχι σε αργία. Επτά μήνες μετά το αρμόδιο όργανο δεν έχει συνεδριάσει, με αποτέλεσμα να εξακολουθούν να παραμένουν κανονικά στις θέσεις τους. Ακόμη ένα υπόδειγμα λειτουργίας του «επιτελικού κράτους».

Το πληροφοριακό δελτίο Βουρλιώτη αφορά διάφορες ενέργειες του συγκεκριμένου υπαλλήλου του ΣΔΟΕ κατά το παρελθόν, από τις οποίες φέρεται να αναδίδεται «οσμή» κατάχρησης εξουσίας.

Ηταν Οκτώβριος του 2017 όταν ο ελεγχόμενος σήμερα υπάλληλος του ΣΔΟΕ πραγματοποίησε έφοδο μαζί με ακόμη έναν συνάδελφό του σε εταιρεία με έδρα τη Γλυφάδα, κατόπιν εντολής του προϊσταμένου της διεύθυνσης στην οποία υπηρετούσαν την επίμαχη περίοδο. Η εταιρεία φέρεται να ανήκει σε καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ) ο οποίος βρίσκεται σε χρόνια αντιδικία με πρώην συνεργάτη του, επίσης καθηγητή του ίδιου πανεπιστημίου.

Ο τελευταίος είχε μάλιστα απασχολήσει τα ΜΜΕ τον Ιανουάριο του 2022 όταν έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από αγνώστους εντός του πανεπιστημίου, αφήνοντας υπόνοιες ότι πίσω από όλα αυτά ήταν ο πρώην συνεταίρος του, με τον τελευταίο να υποβάλλει μήνυση εναντίον του.

Η εμπλοκή συγγενικών προσώπων

Κατά τη διάρκεια του ελέγχου οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ έκριναν ότι είναι αναγκαίο να κατασχεθούν βιβλία, στοιχεία, έγγραφα και αρχεία που εντοπίστηκαν στις εγκαταστάσεις της εταιρείας. Συγκεκριμένα εντοπίστηκαν δανειακές συμβάσεις της εταιρείας, αγοραπωλησίες ομολόγων, εκτυπώσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ιδιωτικά συμφωνητικά και παραστατικά εξόφλησης.

Ωστόσο από την έρευνα της αρχής για το ξέπλυμα προέκυψε ένα ιδιαίτερα σοβαρό ζήτημα. Συγγενικά πρόσωπα ενός εκ των δύο ελεγκτών του ΣΔΟΕ φέρονται, σύμφωνα με πληροφορίες του documentonews.gr, να απασχολούνται σε εταιρεία συμφερόντων ενός εκ των αντιδίκων καθηγητών. Το γεγονός εγείρει σοβαρά ζητήματα μεροληψίας και «οσμή» παράβασης καθήκοντος από την πλευρά του ελεγκτή του ΣΔΟΕ, με αποτέλεσμα να τεθεί στο στόχαστρο του Χαρ. Βουρλιώτη.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Documento, το όνομα του συγκεκριμένου ελεγκτή περιλαμβάνεται επίσης σε υπόμνημα που είχε κατατεθεί από την πλευρά ενός εκ των δύο καθηγητών στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών κατά το παρελθόν. Σε αυτό το διευθυντικό στέλεχος του ΣΔΟΕ κατονομάζεται ως ο «προσωπικός λογιστής» συγγενικού προσώπου ενός εκ των δύο πανεπιστημιακών.

Δηλαδή όχι μόνο συνδέεται με τον καθηγητή μέσω των συγγενικών του προσώπων που εργάζονται σε εταιρεία συμφερόντων του, αλλά καταγγέλλεται επωνύμως στη Δικαιοσύνη ότι και ο ίδιος έχει επαγγελματική σχέση με στενό συγγενικό πρόσωπο του καθηγητή.

Στο σκαμνί και για υπόθεση μεγαλοδικηγόρου

Ο συγκεκριμένος ελεγκτής έχει εμπλακεί και σε άλλη μία υπόθεση η οποία βρίσκεται ενώπιον της Δικαιοσύνης. Πρόκειται για όσα είχε αποκαλύψει το Documento σχετικά με τους δύο υπαλλήλους του ΣΔΟΕ που υπηρετούν σε επιτελικές θέσεις παρά το γεγονός ότι είναι υπόδικοι με κατηγορίες για παράβαση καθήκοντος. Επίσης, αν και έχουν παραπεμφθεί στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του υπουργείου Οικονομικών από τον Νοέμβριο του 2022 από τον υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα με το ερώτημα αν θα τεθούν ή όχι σε αργία, επτά μήνες μετά το αρμόδιο όργανο δεν έχει συνεδριάσει.

Ως αποτέλεσμα, ακόμη και σήμερα οι δύο υπόδικοι υπάλληλοι εξακολουθούν να υπηρετούν κανονικά στις θέσεις τους. Αναλυτικά, τον Νοέμβριο του 2022 η Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά απέστειλε στο υπουργείο Οικονομικών έγγραφο με το οποίο ενημέρωνε την πολιτική ηγεσία του σχετικά με την εμπλοκή του συγκεκριμένου στελέχους του ΣΔΟΕ με τη Δικαιοσύνη. Στο έγγραφό της η Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά ενημέρωνε το ΥΠΟΙΚ ότι η δίωξη σε βάρος του συγκεκριμένου υπαλλήλου αφορούσε το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος και η δίκη επρόκειτο να ξεκινήσει τον περασμένο Μάιο στον Πειραιά. Σύμφωνα με πληροφορίες του Documento, πρόκειται για υπόθεση στην οποία φέρεται να έχει εμπλακεί πρώην πλέον δικηγόρος, ο οποίος όπως προαναφέρθηκε κατά το παρελθόν είχε διάφορες σοβαρές εμπλοκές με τη Δικαιοσύνη και προέρχεται από τον χώρο της ΝΔ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter