Εισαγγελική πρόταση για την αποφυλάκιση «Ινδιάνου»: Αναξιόπιστος ο βασικός μάρτυρας – Δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία

Εισαγγελική πρόταση για την αποφυλάκιση «Ινδιάνου»: Αναξιόπιστος ο βασικός μάρτυρας – Δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία

«Δεν υπάρχει κανένα αποδεικτικό στοιχείο που να δικαιολογεί τη συνέχιση της κράτησης του»… Αυτό αναφέρει στην πρόταση της προς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Χριστιάνα Φραγκιά σχετικά με τη συνεχιζόμενη κράτηση του επονομαζόμενου Ινδιάνου στις φυλακές Κορυδαλλού από τον περασμένο Μάρτιο, ενώ παράλληλα ζητεί να διακοπεί η προσωρινή του κράτηση και να αποφυλακιστεί.

Πρόκειται για τον 30χρονο άνδρα ο οποίος είχε συλληφθεί για την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του αστυνομικού στα επεισόδια στη Νέα Σμύρνη, με βάσει μία κατάθεση του κουνιάδου τους στις αστυνομικές αρχές. Ένα πρόσωπο το οποίο η εισαγγελέας χαρακτηρίζει ως «εντελώς αναξιόπιστο» που «φάσκει και αντιφάσκει».

Εντύπωση επίσης προκαλούν και όσα αναφέρει στην πρόταση της η εισαγγελέας σχετικά με τους αστυνομικούς, καθώς εδώ και πέντε και πλέον μήνες πέντε μήνες δεν έχουν εισφέρει κανένα «επιβαρυντικό στοιχείο για τον κατηγορούμενο», ενώ η σύλληψη του έγινε με βάση μία «αυταπόδεικτα πλέον αναξιόπιστη κατάθεση» όπως σημειώνει η εισαγγελέας. Είναι η τρίτη κατά σειρά εισαγγελική πρόταση υπέρ της αποφυλάκισης του «Ινδιάνου» τους τελευταίους μήνες και μάλιστα από τρεις διαφορετικούς εισαγγελείς που χειρίστηκαν τα σχετικά αιτήματα.

Πιο αναλυτικά στην πρόταση της προς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών που κατατέθηκε πριν από λίγες μέρες, η εισαγγελέας Φραγκιά αποδομεί βήμα βήμα την αξιοπιστία του βασικού μάρτυρα κατηγορίας σε βάρος του Ινδιάνου και ειδικότερα του 58χρονου κουνιάδου του. Ο τελευταίος άλλωστε σε συνέντευξη του στο Documento είχε αναιρέσει όσα είχε υποστηρίξει στην αρχική του κατάθεση για την εμπλοκή του κουνιάδου στην επίθεση στον αστυνομικό στη Νέα Σμύρνη κάτι που επισημαίνεται και στην εισαγγελική πρόταση.

Όπως είχε αναφέρει, ο ίδιος δεν είχε δει ποτέ τον κουνιάδο του στη Νέα Σμύρνη, αλλά η κατάθεσή του ήταν αποτέλεσμα υπαγόρευσης από την ίδια την αστυνομία η οποία στη συνέχεια τον απείλησε ότι αν την αλλάξει… θα πάει φυλακή εξαιτίας μιας παλιάς υπόθεσης του 2014. Στη συνέχεια ο 58χρονος κατέθεσε εκ νέου στην 13η τακτική ανακρίτρια όπου ανασκεύασε και πάλι τους ισχυρισμούς του. Κατά την εισαγγελέα Φραγκιά ο 58χρονος μάρτυρας «φάσκει και αντιφάσκει», ενώ πρόκειται για έναν «εντελώς αναξιόπιστο» μάρτυρα, καθώς κανένας ισχυρισμός του μέχρι σήμερα δεν έχει ενισχυθεί από οποιοδήποτε στοιχείο της δικογραφίας.

«Η αστυνομία με απείλησε και με εξανάγκασε να καταθέσω εναντίον του “Ινδιάνου”»

 

«Από την ανωτέρω συμπεριφορά του μάρτυρα ο οποίος φάσκει και αντιφάσκει κατά περίπτωση, ομολογεί ότι πάσχει από ψυχολογικά προβλήματα, ανασκευάζει τα γεγονότα κατά το δοκούν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα και ανάλογα με το πρόσωπο στο οποίο απευθύνεται, διατηρεί προσωπικά κίνητρα έχθρας προς τον κουνιάδο του και δίνει αυτοβούλως συνέντευξη σε εφημερίδα ευρείας κυκλοφορίας (η συνέντευξη στο Documento) την οποία συνέχεια ανακαλεί στην ανάκριση με παιδιαριώδη δικαιολογία, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι κανένας ισχυρισμός του δεν έχει ενισχυθεί ως σήμερα από οποιοδήποτε αποδεικτικό στοιχείο της δικογραφίας, αντιθέτως μάλιστα έχει ανατραπεί από πλήθος άλλων αποδεικτικών στοιχείων που θα εκτεθούν στη συνέχεια, καταδεικνύεται στην κρίση μας ότι πρόκειται περί ενός εντελώς αναξιόπιστου μάρτυρα, του οποίου τα κίνητρα παραμένουν αδιευκρίνιστα γι αυτό και οι καταθέσεις του δεν μπορούν να αποτελέσουν σοβαρό αποδεικτικό μέσο» επισημαίνει στην πρόταση της προς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Χριστιάνα Φραγκιά.

Η εισαγγελέας αναφέρεται επίσης και σε μια παλιότερη υπόθεση στην οποία ενεπλάκη ο 58χρονος το 2014. Ο σημερινός βασικός μάρτυρας κατά του «Ινδιάνου» είχε τηλεφωνήσει δύο φορές στην Άμεση Δράση και είχε ενημερώσει ότι στο Χολαργό είχε πραγματοποιηθεί επίθεση αναρχικών σε υπάλληλο εταιρείας security. Στο σημείο μετέβησαν αστυνομικές δυνάμεις όπου και διαπιστώθηκε ότι επρόκειτο για φάρσα. Για το περιστατικό αυτό ο 58χρονος καταδικάστηκε αμετάκλητα το 2015 από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών για το αδίκημα της ψευδούς καταγγελίας.

Δεν έχουν ανοιχτεί ακόμη τα κινητά του τηλέφωνα

Η εισαγγελέας αναφέρεται επίσης σε νεότερα στοιχεία που προσκομίστηκαν από την πλευρά του Ινδιάνου. Όπως για παράδειγμα βίντεο στο οποίο ο ίδιος φέρεται την ώρα των επεισοδίων στη Νέα Σμύρνη να βρίσκεται με φίλους του στην Ελευσίνα και να παίζει μπάσκετ, όπως επίσης και καταθέσεις μαρτύρων που επιβεβαιώνουν την παρουσία του στην Ελευσίνα τις ώρες που πραγματοποιούνταν επεισόδια στη Νέα Σμύρνη. .

«Φιάσκο» με τη σύλληψη του «Ινδιάνου»; – «Δεν ήταν στη Νέα Σμύρνη, φορούσε άλλα ρούχα»

 

Προφυλάκιση «Ινδιάνου»: Η διαφορετική κατάθεση, τα άλλοθι και η άρση του απορρήτου των επικοινωνιών

 

Η εισαγγελέας στέκεται ακόμη σε κάτι που είναι ιδιαίτερα σοβαρό. Η πλευρά του «Ινδιάνου» μέσω του συνηγόρου του υπεράσπισης, γνωστού ποινικολόγου Παύλου Σαράκη, είχε καταθέσει από την πρώτη στιγμή αίτημα άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών των κινητών του τηλεφώνων, ώστε να φανεί που ακριβώς βρισκόταν την ώρα των επεισοδίων. Ωστόσο, αν και εκδόθηκαν δύο βουλεύματα από τον περασμένο Απρίλιο, κανένα στοιχείο δεν έχει γνωστοποιηθεί μέχρι στιγμής στην ανάκριση. Με την εισαγγελέα Πρωτοδικών να «αδειάζει» τις αστυνομικές αρχές, καθώς όπως σημειώνει εδώ και πέντε μήνες δεν έχουν εισφέρει κανένα «επιβαρυντικό στοιχείο για τον κατηγορούμενο».

«Είναι δε προφανές ότι αν μέσα από τις άρσεις που έχουν γίνει υπήρχε όντως η ένδειξη ότι ο κατηγορούμενος βρισκόταν στη Νέα Σμύρνη στις 9 Μαρτίου του 2021 και ώρα 19:20…αυτή η πληροφορία θα είχε ήδη γνωστοποιηθεί αμέσως στην ανάκριση από την αρμόδια αστυνομική αρχή, η οποία σημειωτέον ουδέν αποδεικτικό στοιχείο έχει φροντίσει να εισφέρει, επιβαρυντικό για τον κατηγορούμενο, πέντε ολόκληρους μήνες μετά από μια σύλληψη που πραγματοποιήθηκε βάσει μιας αυταπόδεικτα πλέον αναξιόπιστης κατάθεσης» επισημαίνεται στην εισαγγελική πρόταση.

Κατά την εισαγγελέα Πρωτοδικών Φραγκιά, οι αρχικές ενδείξεις σε βάρος του 30χρονου, έχουν «αποδυναμωθεί πλήρως» ενώ δεν υπάρχει «κανένα αποδεικτικό στοιχείο που να δικαιολογεί τη συνέχιση της κράτησης του». Με λίγα λόγια εδώ και έξι μήνες κρατείται ένας άνθρωπος στον Κορυδαλλό με μόνο στοιχείο την κατάθεσή ενός συγγενικού του προσώπου το οποίο όπως έχει παραδεχτεί πάσχει από ψυχολογικά προβλήματα και διαρκώς αλλάζει όσα λέει.

Οι δύο εισαγγελικές προτάσεις

Να σημειωθεί ότι τον περασμένο Απρίλιο απερρίφθη από την 13 τακτική ανακρίτρια η αίτηση αποφυλάκισης που είχε καταθέσει ο 30χρονος «Ινδιάνος». Αξίζει να σημειωθεί ότι στην πρόταση του προς την ανακρίτρια ο αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Ιωάννης Πιέρρος ζητούσε να γίνει δεκτή η αίτηση αποφυλάκισης του «Ινδιάνου».

Στη συνέχεια κατατέθηκε από τον συνήγορο του Ινδιάνου, Παύλο Σαράκη, προσφυγή κατά της διάταξης της ανακρίτριας ενώπιον του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών. Το Συμβούλιο με πρόεδρο το Χαράλαμπο Σεβαστίδη απέρριψε όμως το αίτημα, ενώ ο αντεισαγγελέας Πλημμελειοδικών, Νίκος Κοκαρίδας ζητούσε και αυτός να γίνει δεκτή εν μέρει η προσφυγή του «Ινδιάνου».

Σε ότι αφορά την νέα εισαγγελική πρόταση της εισαγγελέως Φραγκιά, την τελική απόφαση θα τη λάβει το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο. Σημειώνεται πως η κα Φραγκιά ήταν η εισαγγελέας στην οποία είχε απολογηθεί μετά τη σύλληψή του ο «Ινδιάνος» τον περασμένο Μάρτιο, ενώ είχε συμφωνήσει με την ανακρίτρια για την προφυλάκισή του. Επομένως τα όσα αναφέρει στην πρόταση της έχουν ακόμη μεγαλύτερη σημασία.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter