Εισηγητής ΣΥΡΙΖΑ: Δεν έχω δει πιο υποτελή σε τραπεζίτη από τον Άδωνι Γεωργιάδη

Εισηγητής ΣΥΡΙΖΑ: Δεν έχω δει πιο υποτελή σε τραπεζίτη από τον Άδωνι Γεωργιάδη

Με τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρο Λάππα, να χαρακτηρίζει τον Άδωνι Γεωργιάδη ως τον πιο υποτελή πολιτικό σε τραπεζίτη που έχει δει, ξεκίνησε η εξεταστική επιτροπή για την Υγεία τις εργασίες της για τα σκάνδαλα στον χώρο της Υγείας, το Ντυνάν, το ΚΕΕΛΠΝΟ και τη Novartis, που έχει αναδείξει επανειλημμένα το Documento.

Ο Σπύρος Λάππας ζήτησε να ανοίξουν άμεσα οι λογαριασμοί των μελών της διοίκησης του Ερρίκος Ντυνάν το 2014, ενώ χαρακτήρισε «μεθόδευση 3 υπουργών» την ιδιωτικοποίηση του Ντυνάν, υποστηρίζοντας ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος απαξίωσε το νοσοκομείο, ο Άδωνις Γεωργιάδης μεθόδευσε την εκποίηση στην Τράπεζα Πειραιώς και ο Μάκης Βορίδης αμνήστευσε κάθε υπεύθυνο.

Ιδιαίτερα εστίασε στο μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Ντυνάν-Τράπεζας Πειραιώς και υπουργείου Υγείας επί Α. Γεωργιάδη. Όπως είπε «το μνημόνιο υπάρχει στην ποινική δικογραφία και πρέπει να διασπαρεί σε όλη την οικουμένη. Τέτοια υποτέλεια απέναντι σε έναν τραπεζίτη δεν έχω ξαναδεί», αφού καταγράφει δήλωση προς το Δ.Σ του Ντυνάν ότι «η επιθυμία του κ. Σάλλα είναι να παραιτηθείτε», ενώ ο υπουργός Υγείας «δεν είχε κανένα δικαίωμα να παρέμβει στα διοικητικά του Ερρίκος Ντυνάν». Επίσης δήλωσε πως στην «σελίδα 14 αναφέρεται ότι η αγορά επιτεύχθηκε με συντονισμένη προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης» αναρωτώμενος αν «αυτή είναι η δουλειά του υπουργού Υγείας». Ζήτησε «αμέσως να ανοίξουν οι λογαριασμοί όλων μελών της διοίκησης» προσθέτοντας πως οι κκ. «Πανεθυμιτάκης και Νίκας την επόμενη του πλειστηριασμού μεταπήδησαν στην ΗΜΙΘΕΑ που ήταν η αντίδικος του Ερρίκος Ντυνάν». Μάλιστα ανέφερε ότι ο πρώτος σχετίζεται με την οικογένεια Μητσοτάκη.

Επίσης ο Σπ. Λάππας δήλωσε ότι το μνημόνιο αναφέρει ο υπουργός υγείας ότι «σκοπός του Μνημονίου είναι η λήψη μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης» και πως «το υπουργείο κρίνει ότι η διαδικασία του πλειστηριασμού είναι η νομικά πρόσφορη λύση».

Νωρίτερα, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «υπήρχε μία οφειλή 4,5 εκατομμυρίων από οφειλόμενους φόρους» του νοσοκομείου που είναι ένα ερώτημα του «γιατί δεν αναγγέλθηκε στον πλειστηριασμό;» Χαρακτήρισε την υπόθεση «σκάνδαλο» αφού «ενώ το δημόσιο αναγγέλλεται για μικροποσά δεν αναγγέλλεται γι αυτή την οφειλή» στον πλειστηριασμό. Αυτό επισήμανε «ήταν σε γνώση των μανδαρίνων του υπουργείου Οικονομικών», ενώ μίλησε για «συμπαιγνία ανάμεσα στον Βγενόπουλο και τον Σάλλα». Όπως είπε «δεν έγινε φορολογικός έλεγχος πριν τον πλειστηριασμό;» και ο Μαρτίνης λέει ότι αν γίνονταν δεν θα μπορούσε να κρυφτεί η οφειλή». Ο Σπ. Λάππας τόνισε ότι «είναι ερευνητέο» το γιατί δεν έκαναν τίποτε και οι επόμενες διοικήσεις» και απαιτείται «έρευνα για το αν πράγματι χρηματοδοτούνταν από το ελληνικό δημόσιο το Ε. Ντυνάν; Που πήγαιναν αυτά τα λεφτά; Από όλους τους πολιτικούς αρχηγούς στην Βουλή ακούσαμε ότι χρηματοδοτούνταν αδρά».

Παράλληλα τόνισε πως ιδιαίτερα σημαντικό είναι το «ποιά ήταν η αξία του Ε. Ντυνάν», αφού «έχουμε ένα πλειστηριασμό που πλειστηριάζεται για 115 εκατομμύρια ευρώ. Στο μισό της εκτιμώμενης αξίας» μια και υφίστανται μελέτες για 200 εκατομμύρια μόνον από το κτίριο και ποτέ «δεν έγινε από ανεξάρτητο εκτιμητικό οίκο». Εγκάλεσε τον Α. Λοβέρδο υποστηρίζοντας πως «διόρισε ως υπεύθυνο τύπου τον Λιαρόπουλο που με δημοσιεύματα απαξίωνε το Ερρίκος Ντυνάν».

Από την πλευρά της Ν.Δ ο Γ. Γεωργαντάς υποστήριξε ότι η παρέμβαση του κράτους στην ιδιωτικοποίηση έγινε προκειμένου να εξασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και να πληρωθούν οι εργαζόμενοι. Yποστήριξε επίσης ότι το μνημόνιο υπογράφηκε ώστε να διευκολυνθεί το νοσοκομείο σε θέματα φορολογίας ενώ «η εμπλοκή του υπουργείου Υγείας ήταν για να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και να πληρωθούν οι μισθοί». Το νοσοκομείο – είπε- δεν μπορούσε να ενταχθεί στο ΕΣΥ επειδή είχε χρέη «300 εκατομμύρια ευρώ» άρα θα υπήρχε «επιβάρυνση του Έλληνα φορολογούμενου». Όπως τόνισε υπήρξε «νομοθετική παρέμβαση από την κυβέρνηση ώστε να προσελκύσει πλειοδότες» που ολοκληρώθηκε με «υπουργική τροπολογία να συμμεταβιβάζεται η άδεια ίδρυσης και λειτουργίας» και «ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής». Η ψήφισή της «δημιούργησε ασφάλεια δικαίου σε κάθε υπερθεματιστή» υποστήριξε τονίζοντας ότι «ψηφίστηκε πριν τον πλειστηριασμό» και «βασίστηκε σε νομολογία δικαστηρίων».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Μάρδας εστίασε ιδιαίτερα τόσο στο άνοιγμα λογαριασμών όσο στους ελέγχους των πόθεν έσχες που θα γίνουν, σημειώνοντας ότι οι έλεγχοι πρέπει να είναι «σύμφωνα με τα πρότυπα του ΣΔΟΕ» γιατί είναι «μια διαδικασία που μπορεί να μικρύνει πάρα πολύ τους χρόνους». Μάλιστα με βάση αυτό το πρότυπο προβλέπεται πως «αν κάποιος έχει μία κατάθεση ενώ Χ ποσού και το πήρα από το Ψ άτομο τότε μπορεί να ρωτηθεί το Ψ άτομο που βρήκε τα χρήματα».

Επιφυλακτική για το θέμα του ανοίγματος λογαριασμών εμφανίστηκε η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ε. Χριστοφιλοπουλου. Αν και γενικά δεν αρνήθηκε την δυνατότητα ανοίγματος λογαριασμών σημείωσε ότι προϋπόθεση είναι «να υπάρχουν αποχρώσεις ενδείξεις αλλιώς θα μεταβληθούμε σε μία επιτροπή που κάνει κυνήγι μαγισσών».

Η επιτροπή θα συνεδριάσει την ερχόμενη Τετάρτη με αντικείμενο το θέμα των υπερτιμολογήσεων των αρθροπλαστικών σε ιδιωτικό θεραπευτήριο που εμπλέκει τους πρώην υπουργούς Μ.Βορίδη και Μ.Σαλμά. Επίσης είναι πολύ πιθανό να καταρτιστεί και κατάλογος μαρτύρων αν και δεδομένο πρέπει να θεωρείται πώς θα κληθεί ο πρόεδρος του Ερρίκος Ντυνάν Α.Μαρτίνης καθως και οι Α.Γεωργιάδης, Α.Λοβέρδος, Μ.Βορίδης.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter