Εισπρακτικές εταιρείες διά πάσαν… οφειλή

Εισπρακτικές εταιρείες διά πάσαν… οφειλή

Κατασχέσεις και πλειστηριασμοί για 1,8 εκατομμύριο φορολογούμενους με χρέη σε εφορία, ΕΦΚΑ και τράπεζες

Τέλος βάζει η κυβέρνηση στην περίοδο χάριτος για 1,8 εκατομμύριο φορολογούμενους οι οποίοι το επόμενο χρονικό διάστημα κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς. Η άτυπη περίοδος χάριτος για τους φορολογούμενους είχε δοθεί με αφορμή τη ρύθμιση των έως και 120 δόσεων που έτρεχε το προηγούμενο διάστημα.

Η λήξη όμως της διαδικασίας ένταξης στη ρύθμιση αποτέλεσε χρονικά το σημείο εκκίνησης για το «σαφάρι» που ξεκίνησε ο ελεγκτικός μηχανισμός προκειμένου να εντοπίσει τα ακίνητα που διαθέτουν οι οφειλέτες του δημοσίου και στη συνέχεια να ξεκινήσει τις διαδικασίες κατασχέσεων και πλειστηριασμών.

Το σχέδιο της φορολογικής διοίκησης προβλέπει τη ραγδαία αύξηση των κατασχέσεων και εν συνεχεία των πλειστηριασμών ακινήτων για οφειλέτες οι οποίοι χρωστούν στο δημόσιο. Πρώτος στόχος θα είναι όσοι έχουν οφειλές στο δημόσιο αλλά, για ακόμη μια φορά, αγνόησαν τις δυνατότητες ρύθμισης που τους δόθηκαν. Μαζί με αυτούς όμως αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της κατάσχεσης και του πλειστηριασμού θα βρεθούν και εκατοντάδες χιλιάδες οικονομικά αδύναμοι φορολογούμενοι οι οποίοι αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Ως αποτέλεσμα είτε δεν μπόρεσαν να μπουν στη ρύθμιση, είτε μπήκαν αλλά τελικά δεν κατάφεραν να πληρώσουν τις δόσεις.

Αρμόδια στελέχη από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι οι οφειλέτες θα κατηγοριοποιηθούν ανάλογα με την οικονομική επιφάνειά τους και στη συνέχεια θα μπουν σε σχετικές λίστες προτεραιότητας. Στόχος είναι αρχικά να εντοπιστούν αυτοί που έχουν αλλά δεν πληρώνουν, προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες εναντίον τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα αρχίζει άμεσα η διαδικασία επιβολής των προβλεπομένων μέτρων, ξεκινώντας από τις κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και εν συνεχεία θα ακολουθούν οι κατασχέσεις και πλειστηριασμοί της ακίνητης περιουσίας τους.

Ήδη, η ΑΑΔΕ έχει ανακοινώσει πρόγραμμα πλειστηριασμών έως και τα μέσα Φεβρουαρίου, βγάζοντας στο σφυρί 48 ακίνητα. Σύμφωνα με όσα προβλέπονται, τα στοιχεία των ακινήτων ανατρώνται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα των συμβολαιογράφων, δέκα ημέρες πριν από την ημέρα του πλειστηριασμού. Ως τιμή εκκίνησης ορίζεται η εμπορική αξία, η οποία προσδιορίζεται από τον δικαστικό κλητήρα, ή ιδιώτη, πιστοποιημένο εκτιμητή ακινήτων ανάλογα με την αξία του ακινήτου. Στην περίπτωση που ο πλειστηριασμό κηρυχθεί άγονος για δύο συνεχόμενες φορές θα μειώνεται η αρχική τιμή πρώτης προσφοράς.

Ιδιώτες για την είσπραξη

Ο μεγάλος όγκος των οφειλετών του δημοσίου που δημιούργησαν η κρίση και τα μνημόνια τα προηγούμενα χρόνια προκαλεί πονοκέφαλο στον φοροελεγκτικό μηχανισμό καθώς ο εντοπισμός των περιουσιακών στοιχείων του και η διαχείριση των υποθέσεών τους είναι χρονοβόρες διαδικασίες , με αποτέλεσμα να καθυστερεί η είσπραξη των οφειλών. Στο οικονομικό επιτελείο εξετάζονται διάφορα σενάρια προκειμένου να αναλάβουν ιδιώτες μέρος αυτών των υποθέσεων, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες είσπραξης των οφειλών. Το γεγονός ότι η κυβέρνηση εξετάζει διάφορες εκδοχές προκειμένου να περιορίσει τον όγκο των ληξιπρόθεσμων οφειλών ασφαλιστικών ταμείων σε ξένα funds στο μοντέλο που ακολουθούν οι τράπεζες με τα «κόκκινα» δάνεια. 

Αν και ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης διέψευσε το δημοσίευμα, το πρακτορείο επικαλείται Έλληνα κυβερνητικό αξιωματούχο και αναφέρει ότι το πρόγραμμα βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Σε αυτό το πλαίσιο πληροφορίες αναφέρουν ότι τόσο στο υπουργείο Εργασίας εξετάζουν διάφορα σενάρια προκειμένου να επισπεύσουν την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών και να μειώσουν τον όγκο του ιδιωτικού χρέους προς το δημόσιο.

Ένα σενάριο αφορά τη δημιουργία μιας υπηρεσίας υπό μορφή εισπρακτικής εταιρείας με την ομπρέλα του δημοσίου και τη συμμετοχή των ιδιωτών. Με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών έχει πέσει στο τραπέζι η πρόταση να συνεργαστεί το δημόσιο με ιδιωτικές εταιρείες οι οποίες έχουν την τεχνογνωσία και να αναλάβουν αποκλειστικά την είσπραξη των ληξιπρόθεσmων οφειλών είτε με τη μορφή παροχή υπηρεσιών είτε με εξωτερική ανάθεση (outsourcing). 

Σε αυτή την περίπτωση ιδιώτες θα αναλάβουν και να επικοινωνούν με τους οφειλέτες του δημοσίου προκειμένου να τους πιέζουν για την τακτοποίηση των οφειλών του αλλά και να ελέγχουν τα περιουσιακά στοιχεία των φορολογουμένων προκειμένου να προχωρήσουν σε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.

Προστασία από κατασχέσεις

Η μόνη λύση για τους οφειλέτες προκειμένου να αποφύγουν κατασχέσεις και πλειστηριασμούς είναι, εφόσον δεν μπορούν να πληρώσουν τις οφειλές τους, τουλάχιστον να τις ρυθμίσουν.

Οι φορολογούμενοι μέχρι το τέλος του έτους θα μπορούν να ενταχθούν πλέον μόνο στην πάγια ρύθμιση των 12 έως και 24 δόσεων ανάλογα με το είδος της οφειλής. Από το νέο έτος αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή και η νέα πάγια ρύθμιση των 24 έως 48 δόσεων. Η νέα ρύθμιση έρχεται προκειμένου να ανακοπεί το νέο κύμα αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Γι’ αυτό τον λόγο στη νέα πάγια ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν και όσοι είχαν μπει σε παλαιότερες ρυθμίσεις αλλά δεν κατάφεραν να τις εξυπηρετήσουν.

Από την ημερομηνία εφαρμογής της νέας πάγιας ρύθμισης οι φορολογούμενοι θα μπορούν να ρυθμίσουν το ανεξόφλητο υπόλοιπο της οφειλής τους σε 24 δόσεις για τακτικούς φόρους ή έως και 48 δόσεις για φόρους από κληρονομιά ή γονική παροχή και πρόστιμα. Ελάχιστο ποσό δόσης θα είναι τα 30 ευρώ, ενώ το επιτόκιο θα κλιμακώνεται ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter