Εκ δεξιών κίνδυνος για τη ΝΔ

Εκ δεξιών κίνδυνος για τη ΝΔ

Περικυκλωμένη είναι η ΝΔ από κόμματα και… κομματίδια που αποσκοπούν αποκλειστικά και μόνο στο ψαλίδισμα του εκλογικού της ποσοστού, μια και δυνάμει προέρχονται από τα… σπλάχνα της. Η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο μακεδονικό δημιούργησε πολιτικό κενό ανάμεσα στην ίδια και τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής. Παρατάξεις και σχηματισμοί διεκδικούν μαζί με τον ρόλο του πούρου μακεδονομάχου και την ψήφο όσων τάσσονται κατά της συμφωνίας των Πρεσπών, ποντάροντας παράλληλα και στην αδυναμία του Κυριάκου Μητσοτάκη να εκφράσει τη λεγόμενη «λαϊκή Δεξιά».

Αλλωστε διόλου τυχαία δεν θεωρείται η επισήμανση κορυφαίου στελέχους της ΝΔ στους διαδρόμους της Βουλής. «Υπάρχει ένα ποσοστό στα δεξιά της ΝΔ που φτάνει το 16% και το αφήνουμε ανεκμετάλλευτο κάνοντας στροφή προς το κέντρο…» παρατήρησε πρώην «γαλάζιος» υπουργός, εκφράζοντας την αποστροφή του απέναντι στις βλέψεις της ηγεσίας του κόμματός του για προοδευτική αλλαγή. Εξίσου στοχευμένες και οι τελευταίες δημόσιες τοποθετήσεις του Αντώνη Σαμαρά που ως επίκεντρο έχουν τις Πρέσπες. Με τις παρεμβάσεις αυτές ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ ουσιαστικά έδειχνε στον Κυρ. Μητσοτάκη την πολιτική κατεύθυνση που έπρεπε να έχει ακολουθήσει λίγες ημέρες προτού ανοίξουν οι κάλπες.

Ετσι η βασική απειλή για τα εκλογικά ποσοστά της αξιωματικής αντιπολίτευσης προέρχεται από τα δεξιά της. Το πολιτικό πλαίσιο για τη ΝΔ γίνεται ακόμη πιο ασφυκτικό αν στην εξίσωση συμπεριληφθούν κόμματα που φλερτάρουν με την κεντροδεξιά.

Τα ακροδεξιά εξτρέμ

Πέρα από την εγκληματική οργάνωση του Νίκου Μιχαλολιάκου, σειρά από κόμματα με εθνικιστική ταυτότητα στοχεύουν στη συρρίκνωση των «γαλάζιων» ψήφων. Η Ελληνική Λύση –με μαντζούνια ή χωρίς– αποτελεί την ανερχόμενη ακραία λαϊκιστική δύναμη, με τις δημοσκοπήσεις να έχουν δώσει ουκ ολίγες φορές στο κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου ποσοστό που του ανοίγει τις πόρτες του κοινοβουλίου. Ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός του Γιώργου Καρατζαφέρη είναι ένα μετρήσιμο ακροδεξιό πολιτικό σχήμα, κάτι που ισχύει και για τον επικεφαλής της Νέας Δεξιάς Φαήλο Κρανιδιώτη, ο οποίος υπήρξε κάποτε στενός συνεργάτης του Αντ. Σαμαρά.

Ποιοι επιβουλεύονται το «γαλάζιο» παγκάρι

Στο «γαλάζιο» παγκάρι χέρι βάζουν και ριζοσπαστικές νεοφιλελεύθερες φωνές, όπως η Δημιουργία Ξανά του άοκνου αντικρατιστή και αντικομμουνιστή Θάνου Τζήμερου. Ως προς το θολό και ακραίο κέντρο, δεσπόζει η φιγούρα του Βασίλη Λεβέντη. Η Ενωση Κεντρώων πλειοδότησε στην πατριδοκαπηλία με φόντο το μακεδονικό, προσπαθώντας και εκείνη να στριμωχτεί στο άρμα των μακεδονομάχων με ρητορική που ξεπέρασε σε εξαλλοσύνη ακόμη και στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης με ακροδεξιό… ISO. Από το κάδρο δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα νεοσύστατα σχήματα κεντροδεξιάς ροπής. Το ΝΕΟ (Νέα Ελληνική Ορμή) της υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Κατερίνας Παπακώστα και οι Ελληνες Ριζοσπάστες του καραμανλικού Σάββα Τσιτουρίδη θα αντλήσουν ψήφους από την ίδια δεξαμενή ψηφοφόρων με τη ΝΔ. Από εκεί και πέρα, οι ΑΝΕΛ αποτελούν μία κατηγορία από μόνοι τους. Οι καραμανλικές αναφορές του Πάνου Καμμένου –παρά τις παρεκκλίσεις του πολιτικού του παρελθόντος– αλλοιώνονται σε μεγάλο βαθμό με υποψηφιότητες όπως αυτή του προνομιακού συνομιλητή χρυσαυγιτών Τάκη Μπαλτάκου. Σε κάθε περίπτωση, μπορεί τα δημοσκοπικά ευρήματα να δείχνουν τους ΑΝΕΛ μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, όμως δεν χωρά αμφιβολία ότι και εκείνοι θα… κόψουν πόντους από τα ποσοστά της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις ευρωεκλογές.

Νεοσύστατα σχήματα και προφυλακισμένοι

Στην κατηγορία αυτή εντοπίζονται νεοσύστατες πολιτικές οντότητες, σχήματα του ακροδεξιού περιθωρίου και επαγγελματίες δημοκόποι που πολιτεύονται πίσω από τα κάγκελα της φυλακής. Η Ελεύθερη Πατρίδα, με πρόεδρο τον επίκουρο καθηγητή του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και δικηγόρο Ν. Βασιλειάδη, έχει –σύμφωνα με την ιδρυτική διακήρυξη του κόμματος– ιδεολογικό υπόβαθρο τις αξίες της ελληνορθόδοξης παράδοσης. Τάσσεται κατά «της εισροής εκατοντάδων χιλιάδων αλλοεθνών και αλλοθρήσκων παρανόμων μεταναστών» που «αποτελεί τεράστια απειλή για την κοινωνική μας συνοχή, την ομοιογένεια του πληθυσμού και την εσωτερική ασφάλεια της χώρας». Κατά την… ψύχραιμη πολιτική προσέγγιση της ιδρυτικής διακήρυξης της Ελεύθερης Πατρίδας «η πάλαι ποτέ δοξασμένη Ελλάδα των Ελλήνων αμαχητί αλλάζει κάτοχο. Η ζηλευτή πατρίδα μας ξεπουλιέται ολοκληρωτικά! Σήμερα η Ελλάδα “αλλάζει χέρια”, εξαιτίας της εγκληματικής πολιτικής των κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων!». Τη σκυτάλη παίρνει το Εθνικό Μέτωπο –Πατριωτικός Σύνδεσμος – Λιοντάρια Συνέργεια για την Ελλάδα, το οποίο σκοπό έχει «να σταματήσει ο κατήφορος που οδηγεί στον εθνικό αφανισμό», αλλά και το Κόμμα Νέων, στο ιστολόγιο του οποίου εντοπίζονται αντιευρωπαϊκά και εθνικιστικά μηνύματα, όπως επίσης και καλέσματα σε διαδηλώσεις κατά της συμφωνίας των Πρεσπών. Το φινάλε ανήκει δικαιωματικά σε έναν εκ των μεγαλύτερων πολιτικών απατεώνων που έχει γνωρίσει ποτέ η Ελλάδα. Ακόμη και σήμερα δεκάδες υποστηρικτές του… δισεκατομμυριούχου σωτήρα αλλά προφυλακισμένου Αρτέμη Σώρρα συγκεντρώνονται είτε στο Σύνταγμα είτε σε σταθμούς διοδίων μοιράζοντας προπαγανδιστικό υλικό υπέρ του. Με ψεκασμένα σχήματα και αφηγήματα, αρχαιοελληνικά σύμβολα και ακροδεξιά ρητορική, η Ελλήνων Συνέλευσις διεκδικεί την ψήφο δεξιών με ροπή στη συνωμοσιολογία.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter